Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2020, 16:58
Čas čítania 6:00
Adam Novosad

Žiadne návštevy, obmedzené jedálne a rúška aj v kúpeľni. Ubytovanie na Mlynoch bude pre pandémiu v novom semestri komplikované

NEWS
Uložiť Uložené

Internáty museli pristúpiť k mnohým obmedzeniam každodenného života na Mlynoch.

Vypuknutie pandémie koronavírusu znamenalo zatvorenie vysokoškolských internátov po celom Slovensku. Tými najväčšími, a samozrejme aj najlegendárnejšími, sú odjakživa internáty Vysokoškolské mesto Ľudovíta Štúra na Starých Gruntoch v Bratislave, ktoré každý študent familiárne pozná pod názvom Mlyny. 

Aj z Mlynov museli študenti v priebehu marca a apríla odísť, pretože vtedy o novom koronavíruse nemal nikto dostatok informácií, a tak vedenie nevedelo, či by bolo bezpečné, ponechať internáty v prevádzke. 

Odporúčané
Na internátoch budú povinné rúška. Jedinou výnimkou, kde ich študenti nemusia mať, sú izby Na internátoch budú povinné rúška. Jedinou výnimkou, kde ich študenti nemusia mať, sú izby 25. augusta 2020, 10:48

Nový akademický rok je však už za rohom, a aj keď sa súčasný minister školstva Branislav Gröhling rozhodol odporučiť univerzitám, aby začiatok posunuli na 28. september, Univerzita Komenského tieto návrhy nevypočula. Jej študenti sa do lavíc vrátia 21. septembra, a tak sa v priebehu nasledujúceho mesiaca budú musieť vrátiť aj na internáty a ubytovať sa. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Za akých podmienok budeš môcť pred ubytovaním cestovať do zahraničia
  • Kde všade na Mlynoch budeš musieť nosiť rúško
  • Ako plánuje univerzita vyriešiť preventívnu karanténu zahraničných študentov
  • Koľko ľudí sa bude môcť v jednej chvíli stravovať v jedálňach na Mlynoch
  • Ako vyzerá situácia s návštevami na internátoch v zimnom semestri

V nadchádzajúcom akademickom roku však život na internátoch nebude jednoduchý. Sprevádzať ho budú mnohé obmedzenia, divoké párty sa zrejme stanú minulosťou a bezproblémové nebude ani stravovanie.

Ako budú vyzerať a fungovať obmedzenia by mohol ilustrovať proces odubytovania, ktorý sa začal koncom marca, keď sa epidemiologická situácia rapídne zhoršila. Na názor sme sa spýtali legendy Mlynskej doliny Jána Šutého, ktorý na internátoch prežil nielen posledný semester, ale aj celé leto. 

Odporúčané
Ján „Info“ Šutý študuje bakalára už 10 rokov a je legendou Mlynskej doliny. Koľko študentov mu denne napíše o pomoc? (Rozhovor) Ján „Info“ Šutý študuje bakalára už 10 rokov a je legendou Mlynskej doliny. Koľko študentov mu denne napíše o pomoc? (Rozhovor) 3. februára 2019, 7:57

Ján Šutý sa stal ikonou internátov, pretože v Bratislave študuje už viac ako 10 rokov a za ten čas sa z neho stal nepochybne najznámejší obyvateľ univerzitného mestečka. Každý deň mu chodia desiatky správ s prosbou o pomoc, a rovnako tak spravuje aj najväčšiu facebookovú skupinu o Mlynoch. 

„Odsťahovanie prebehlo na počudovanie veľmi hladko, vedenie internátov vymyslelo rezervačný systém v zmysle epidemiologickej situácie, a tak si každý mohol vybrať čas na odubytovanie – buď doobeda alebo poobede. Samozrejme, čas bol obmedzený, a tak mnohí museli pri sťahovaní improvizovať a svoje veci často spúšťali po lane z balkóna, kde čakali príbuzní alebo pomocníci, keďže vstup na internáty bol umožnený len samotným ubytovaným.“

MLYNY
Zdroj: Wikimedia Commons

Ubytovací proces

Komplikácie sa začínajú už pri procese ubytovania. Na Mlynoch však nebudú platiť také výrazné obmedzenia ako na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde sa študenti nemôžu prísť ubytovať, ak v posledných 14 dňoch vycestovali do zahraničia.

Domov
Zdieľať
Diskusia