Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. septembra 2020, 13:48
Čas čítania 4:01
Miriam Rumanková

Toto je pravá cena za kyticu červených ruží

Toto je pravá cena za kyticu červených ruží
Zdroj: Unsplash/Megan Markham
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Väčšina kvetov zo supermarketov je importovaných zo zahraničia. Najväčšími producentmi razaných kvetov sú Holandsko, Keňa, Kolumbia a Izrael hlavne s ružami, orchideami a klinčekmi.

Čerstvé kvety dokážu rozžiariť nie jednu miestnosť alebo vyčariť úsmev na tvári. Kytica je v mnoho prípadoch posledná záchrana zabudnutého darčeku, ktorou nič nepokazíš. Žijeme otázkami o používaní plastov a plytvaní potravinami. Zamyslel si sa už ale niekedy nad tým odkiaľ voňavé a farebné radosti, ktoré nakupuješ pochádzajú, kto ich sadil a aký majú environmentálny vplyv na našu planétu?

Obchodná databáza OSN Comtrade uvádza, že celosvetový export rezaných kvetín v roku 2017 mal hodnotu takmer 8,5 miliardy dolárov. Väčšina kvetov do supermarketov importujú obchody zo zahraničia. Najväčšími producentmi a dodávateľmi  rezaných kvetov sú Holandsko a rozvojové krajiny ako Kolumbia, Ekvádor, Keňa a Etiópia.

Najväčšími importérmi sú vyspelé krajiny. Nemecko, Veľká Británia, Spojené štáty a Holandsko kupujú nemalé množstvo kvetov ročne. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko kvetov sa ročne predá na burze v Holandsku 
  • Aké pracovné podmienky sú na kvetinových farmách v Keni
  • Prečo klesá hladina jazera Naivasha
  • Aký je mesačný zárobok ľudí pracujúcich na kvetinových farmách
  • Prečo sa ženy v Keni boja chodiť do práce 

Smädní cestovatelia 

Obrovské množstvo kvetov do Európy putuje z Kene, Kolumbie, Izraelu alebo Etiópie. Kvety najskôr cestujú do Holandska, odkiaľ ich distribuujú do ostatných krajín. Na najväčšej  svetovej  burze Royal FloraHolland v Holandsku sa každé ráno stretávajú predajcovia a nakupujú kvetiny vo veľkom. V roku 2018 tu predali 3,2 miliardy ruží, 1,2 miliardy chryzantém a napríklad 1,7 miliardy tulipánov.

Rezané kvety
Zdroj: Royal FloraHolland

Kvety, ktoré cestujú z Afriky do Holandska prejdú 7 000 kilometrov v chladiarenských boxoch. Počas Valentína z Afriky priletí 100 lietadiel, ktoré sú naplnené deväťdesiatimi tonami kvetov za týždeň. V slabšom týždni počas roka je to okolo 30 letov za týždeň. Svoju uhlíkovú stopu kvety zavŕšia pri niekoľkodňovom prevoze v kamiónoch z Holandska napríklad aj na Slovensko. 

„Naše rezané kvety pochádzajú najmä z Holandska, no snažíme sa podporovať aj lokálnych pestovateľov a keď sa dá, kupujeme kvety aj na Slovensku. Čo sa týka množstiev, pre tri kvetinárstva a jednu aranžovňu je to minimálne 2000 kvetov týždenne vrátane zelene.“ povedala pre Refresher Martina Müllerová zo slovenského kvetinárstva Kulla„Na Valentína objednávame minimálne 500 ruží a vtedy kupujeme aj iné kvety v oveľa väčšom množstve ako zvyčajne. Ruža je celoročne najpredávanejším kvetom, veľmi populárne sú aj gerbery, chryzantémy a karafiáty. “ dodáva na záver.

„Oproti minulému roku jarné obdobie korona výrazne zmenila. Predaj sa preniesol z kvetinárstva na donášku kvetov až na 80 %. Sortimentovo sa to zmenilo málo. Špecifická je dostupnosť tulipánov v tomto období, ale máme ich v ponuke aj v auguste. Kvety, ktoré ponúkame pochádzajú relatívne z celého sveta. Ruže máme z Kolumbie, Ekvádoru, Holandska, Španielska, Talianska aj z Keni. Miesto pôvodu sa mení podľa ročného obdobia. Niektoré druhy kvetov dovážame aj z Talianska – slnečnice, ľalie, karafiáty a obľúbený eukalyptus.“ povedal pre Refresher Kiss Zsolt z Kvety pre vás

Napríklad o Keni je známe, že krajina trpí nedostatkom vody. Kvetové plantáže spotrebujú množstvo vody a domáce obyvateľstvo trpí nedostatkom dostupných tekutín v dôsledku čoho dochádza medzi častými rozpormi obyvateľstva s vlastníkmi plantáží.

Environmentálny rozmer

Kritickú situáciu v Keni môžeme vidieť pri jazere Naivasha, ktoré sa nachádza v blízkosti Longonot farmy. Táto spoločnosť exportuje kvety najmä do Veľkej Británie, Holandska a zvyšku Európy. 

Farmy čerpajú vodu z jazera zadramo a obyvatelia musia po vodu chodiť niekoľko kilometrov a dokonca za ňu v niektorých prípadoch platiť.  V minulosti bolo jazero Naivasha vyhľadávané najmä ako miesto na odpočinku a relaxu. Dnes je znečistené chemikáliami, pesticídmi a jeho hladina klesá. K tomuto problému sa pridáva aj odlesňovanie v záujme zväčšovania skleníkov. 

Odporúčané
Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov Dlhá pracovná doba, nízke mzdy či znásilnenia. Aj toto je cena za lacné tričko z fast fashion reťazcov 7. augusta 2020, 8:59
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87811 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké chemikálie sa využívajú na postreky kvetov
  • Prečo prichádzajú mnohé ženy z fabrík o výplatu hneď po odchode z práce
  • Prečo nemôžu ženy, ktoré pracujú na kvetových farmách nosiť do práce oblečené sukne
  • Kde na Slovensku sa pestujú gerbery
  • Ukažeme ti certifkáty kvetov zo zodpovedných fariem 
Domov
Zdieľať
Diskusia