Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. augusta 2020, 13:58
Čas čítania 5:01
Dominik Vetrák

10 skvelých filmov, ktoré majú na internete zlé hodnotenie

10 skvelých filmov, ktoré majú na internete zlé hodnotenie
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nikdy by si sa nemal do bodky riadiť recenzentmi a už vôbec nie názormi bežných divákov na IMDb či ČSFD.

Ak hľadáš nejaký film, ktorý by si si dnes pozrel, je vysoko pravdepodobné, že zájdeš na nejaký filmový web alebo internetové databázy, ktoré priemerujú hodnotenia divákov. Môžeš zájsť na Metacritic a Rottentomatoes, ktoré sú určite najrelevantnejšie, no drvivá väčšina ľudí skôr zavíta na IMDb či ČSFD. Ide o verejne prístupné databázy, ktoré priemerujú hodnotenia filmov od užívateľov z celého sveta.

Často sa stane, že nejaký film niekto vyzdvihuje či totálne pošliape aj bez toho, aby ho videl. Alebo ho len hodnotia ľudia, ktorí nedokážu „čítať“ filmy. Nevedia doceniť technický aspekt vojnového 1917, nedokážu pochopiť trikovú náročnosť Avengers: Endgame a genialitu v plánovaní a produkovaní snímky, nedokážu vstrebať skvelé filmárske postupy a atmosféru hororov.

Odporúčané
Ako funguje hodnotenie na Rotten Tomatoes a prečo sa oháňaním ich číslami môžete v diskusiách nepekne popáliť? Ako funguje hodnotenie na Rotten Tomatoes a prečo sa oháňaním ich číslami môžete v diskusiách nepekne popáliť? 5. júla 2017, 12:56

Alebo len milujú blockbustery, výbuchy, atraktívne a sporo odeté ženy, no aj napriek tomu zájdu do kina na mierne filozofické Ad Astra a potom hundrú, že to bola nuda. Aj preto by si sa hodnoteniami na takýchto weboch nemal riadiť.

Najlepšie je, ak poznáš štýl tvorcov, alebo si necháš poradiť od ľudí, ktorí poznajú tvoj vkus. Ak túto možnosť nemáš, najideálnejšou voľbou je následne veriť recenzentom. My ti dnes predstavíme dôvody, prečo by si sa nemal úplne riadiť ČSFD. Samozrejme, nie je to chyba webu ani jeho moderátorov. No aj tak sa stalo, že tam niektoré skvelé filmy majú podpriemerné hodnotenia.

V článku sa tak pozrieme na 10 filmov, ktoré sú v šedom pásme, a teda majú menej ako 70%. Samozrejme, aj hodnotenia 6/10 sú nadpriemerné a aj takéto filmy si vieme užiť. Avšak, v prípade týchto 10 snímok je až trestuhodné, že sa nepohybujú vo vyšších číslach. Pod jednotlivými filmami nájdeš hodnotenie na ČSFD a priemer hodnotení z recenzií na Rottentomatoes a Metacritic.

Odporúčané
S Bradom Pittom sme mesiac jazdili v jednom aute. Rozhovor začínal vždy on, povedal slovenský kaskadér (Rozhovor) S Bradom Pittom sme mesiac jazdili v jednom aute. Rozhovor začínal vždy on, povedal slovenský kaskadér (Rozhovor) 14. augusta 2020, 11:44

1. Top Gun – 1986 (r. Tony Scott)

Od premiéry tejto klasiky ubehlo neuveriteľných 34 rokov. Tom Cruise sa predstavil ako drzý, sebavedomý, no sympatický pilot stíhačiek v napínavom deji, ktorý v sebe našiel priestor pre romantiku, napätie, akciu aj drámu. Top Gun je skvelou oddychovkou a nepochybne bol pred 34 rokmi veľkou kino udalosťou.

Napriek tomu má na ČSFD len 68%. Zaujímavé je, že práve užívateľské hodnotenia na Rottenoch a Metacriticu sú oveľa vyššie ako od recenzentov. Už sa nevieme dočkať, čo predvedie Cruise v dvojke.

ČSFD: 65%, Rottentomatoes: 5,88/10, Metacritic: 50/100


2. Favoritka – 2018 (r. Yorgos Lanthimos)

10 nominácií na Oscara, z toho jedna výhra pre Oliviu Colman ako hlavnú herečku. Na ČSFD má Favoritka 69% a nachádza sa v šedom pásme. Uzemnený film, v ktorom nenájdeš akciu, no za to množstvo romantiky, rozkoše a skvelého scenára.

Emma Stone, Rachel Weisz a Olivia Colman sa zamotali v ľúbostnom trojuholníku, ktorého súčasťou je erotika, psychologické hry či intrigy. Viac sa dozvieš v našej recenzii. 

ČSFD: 69%, RT: 8,5/10, MC: 91/100

3. Birdman – 2014 (r. Alejandro G. Inarritu)

Uznávame, že Birdman je predsa len o čosi náročnejším filmom ako Top Gun. Jeho hlavná postava v podaní Michaela Keatona bojuje s vnútornými démonmi a jeho svet je nesmierne chaotický.

Čierna komédia však funguje absolútne dokonalo vďaka precíznej réžii, výbornému strihu a svojim rôznorodým postavám, ktoré príbehu dodávajú hĺbku a zakaždým sa postarajú o neočakávané udalosti. Pri Birdmanovi sa zasmeješ, ale aj zamyslíš nad vážnymi témami. Viac sa dočítaš v recenzii. 

ČSFD: 66%, MC/87/100, RT: 8,47/10

4. Uncut Gems – 2019 (r. bratia Benny a Josh Safdie)

Nepamätám si, kedy ma naposledy film takto uniesol. Počas jeho sledovania som napäto sedel v kŕči a netrpezlivo čakal, čo šialené prinesie ďalšia scéna a ako sa to celé skončí. Uncut Gems je nesmierne ukričaný film, ktorý sa odohráva vo vysokom tempe. Hlavnou postavou je Adam Sandler, ktorý riskuje svoj život skrz rôzne športové stávky, čo ho čoskoro dobehne.

Má však eso v rukáve, okolo ktorého sa točí celá premisa filmu. Ten ti sadnúť nemusí, no jeho brilantná réžia a skvelý Sandlerov herecký výkon sa minimálne postarajú o to, že sa nebudeš nudiť ani sekundu. Dôkazom je aj našich 10/10 v recenzii tu. 

ČSFD: 65%, RT: 8,38/10, MC: 90/100

5. Steve Jobs – 2015 (r. Danny Boyle)

Prehliadaná a často podceňovaná biografia Dannyho Boylea nám učarovala najmä svojím nádherným koncom a skvelým Michaelom Fassbenderom čoby Steveom Jobsom.

Snímka je rozdelená na tri časti, tri dôležité momenty Jobsovho života a kariéry, ktoré sa nám Boyle snažil rozpovedať v rýchlych, napínavých a skvelými dialógmi nabitých sekvenciách. Jobs je emotívny, zábavný, herecký skvost, ktorý si nesmieš nechať ujsť. Viac v recenzii tu.

ČSFD: 68%, RT: 7,66/10, MC: 82/100

6. Speed Racer – 2008 (r. Lana a Lili Wachowski)

Doteraz mnohými nepochopený Speed Racer by recenzenti asi hodnotili inak, keby prišiel do kín dnes. Vizionársky blockbuster od súrodencov Wachowskich vyšiel 5 rokov po ukončení Matrix trilógie. Isto, nebol to zďaleka taký filozofický, herecký a ani akčný skvost ako v prípade Matrixu.

Speed Racer však stále ponúkal nesmierne záživnú kino zábavu, trikové divadlo, aké v tej dobe dokázal doručiť len málokto a množstvo nezabudnuteľných scén. Podobne ako pri Top Gune, aj Speed Racera viac docenili diváci, no stále to neodzrkadľuje výnimočnosť tohto filmu.

ČSFD: 65, RT: 5,14, MC: 37

7. mother! – 2017 (r. Darren Aronofsky)

V tomto prípade chápeme, ak niekomu snímka nesadla. V redakcii sme sa ale nevedeli odlepiť od plátna. Darren Aronofsky natočil brutálnu, nekompromisnú a nepríjemnú sondu do ľudského srdca. Biblický príbeh s množstvom referencií a len jemne skrytým skutočným významom dokázal v divákoch vzbudiť množstvo rozličných emócií. Je pravda, že mother! nedokáže doceniť len tak hocikto, no práve to robí film výnimočným.

Jednoznačne stojí za pozretie, akurát máš smolu, ak si to nestihol v kine. Viac ti napovie naša celá recenzia z filmového festivalu v Benátkach. Mimochodom, recenzovali sme tam aj Shape of Water. Hádaš správne, aj to je na ČSFD podhodnotené (63%).

ČSFD: 57%, RT: 6,83/10, MC: 75/100

8. Us – 2019 (r. Jordan Peele)

Jordan Peele sa po Get Out pustil do ďalšieho hororu/thrilleru. Tentokrát sme sa ešte viac nasmiali, no a režisér nám aj pekne zamotal hlavy. Us funguje aj ako film, v ktorom nehľadáš skryté významy a nešpekuluješ nad koncom, no oveľa viac si z neho zoberieš, ak chápeš, čo ním chceli tvorcovia povedať. Snímka má skvelé postavy, funkčné dejové zvraty a perfektne vyskladaný príbeh.

Iste, nie je tak prístupná ako Get Out, no pracuje s rovnako dôležitými témami. Peele mal možno príliš vysoké ambície, ktoré nedokázal dokonalo preniesť na strieborné plátno, no aj tak sme si Us nesmierne užili. O tom svedčí aj naša nadšená recenzia.

ČSFD: 57%, RT: 7,93/10, MC: 81

9. Čarodejnica – 2015 (r. Robert Eggers)

Čarodejnica má pomalé tempo a postupnú gradáciu s množstvom nepríjemných výjavov. Herci rozprávajú netradičným dialektom a na horor je tu pre mnohých príliš málo príšer. Lenže sila Čarodejnice tkvie práve v nezabudnuteľnej atmosfére a skvelých hercoch.

Režisér Robert Eggers vytvoril okolo sedemčlennej rodiny farmára Williama mysterióznu dejovú linku, ktorá na horor skončila tak trochu netradične. Čarodejnicu sme si viac rozobrali v recenzii, no vedz, že ak máš rád kvalitne natočené filmy s úžasnou atmosférou, bude sa ti páčiť. Len nečakaj bubákov vyskakujúcich z tmy a veľa akcie. 

ČSFD: 58%. RT: 7,78/10, MC: 83/100

10. Ad Astra – 2019 (r. James Gray)

Slovenskí a českí diváci Ad Astru nemajú veľmi v láske. Trailer bol totiž trochu zavádzajúci. Objavilo sa v ňom veľké množstvo akcie, pričom snímka samotná sa na ňu primárne nespolieha. Nejde o žiadny vesmírny blockbuster, skôr poéziu vo hviezdach (aj názov v latinčine znamená „Ku hviezdam“). Ad Astra je veľmi prístupným filozofickým filmom, ktorý sa odohráva vo vesmírnom prostredí.

Režisér James Gray natočil množstvo nádherných scén a vesmírnych atrakcií a nenechal sa zahanbiť ani pri skvelo natočenej akcii. Na konci dal aj bodku za výborne vypracovaným vzťahom medzi otcom a synom a taktiež sa opieral o geniálny herecký výkon Brada Pitta, ktorý bol minulý rok zrejme na vrchole svojich síl.

Ad Astra je všetko, len nie nudný či nezmyselný film, čo rozoberáme aj v recenzii. Akurát musíš čítať medzi riadkami, vedieť doceniť kvalitnú filmárčinu a nehrať sa na mobile. 

ČSFD: 61%, RT: 7,54%, MC: 80

Poznáš nesmierne kvalitný film, ktorý má
na ČSFD menej ako 70%? Neváhaj a napíš nám o ňom do komentárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia