Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2020, 13:58
Čas čítania 5:01
Dominik Vetrák

10 skvelých filmov, ktoré majú na internete zlé hodnotenie

10 skvelých filmov, ktoré majú na internete zlé hodnotenie
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nikdy by si sa nemal do bodky riadiť recenzentmi a už vôbec nie názormi bežných divákov na IMDb či ČSFD.

Ak hľadáš nejaký film, ktorý by si si dnes pozrel, je vysoko pravdepodobné, že zájdeš na nejaký filmový web alebo internetové databázy, ktoré priemerujú hodnotenia divákov. Môžeš zájsť na Metacritic a Rottentomatoes, ktoré sú určite najrelevantnejšie, no drvivá väčšina ľudí skôr zavíta na IMDb či ČSFD. Ide o verejne prístupné databázy, ktoré priemerujú hodnotenia filmov od užívateľov z celého sveta.

Často sa stane, že nejaký film niekto vyzdvihuje či totálne pošliape aj bez toho, aby ho videl. Alebo ho len hodnotia ľudia, ktorí nedokážu „čítať“ filmy. Nevedia doceniť technický aspekt vojnového 1917, nedokážu pochopiť trikovú náročnosť Avengers: Endgame a genialitu v plánovaní a produkovaní snímky, nedokážu vstrebať skvelé filmárske postupy a atmosféru hororov.

Odporúčané
Ako funguje hodnotenie na Rotten Tomatoes a prečo sa oháňaním ich číslami môžete v diskusiách nepekne popáliť? Ako funguje hodnotenie na Rotten Tomatoes a prečo sa oháňaním ich číslami môžete v diskusiách nepekne popáliť? 5. júla 2017, 12:56

Alebo len milujú blockbustery, výbuchy, atraktívne a sporo odeté ženy, no aj napriek tomu zájdu do kina na mierne filozofické Ad Astra a potom hundrú, že to bola nuda. Aj preto by si sa hodnoteniami na takýchto weboch nemal riadiť.

Najlepšie je, ak poznáš štýl tvorcov, alebo si necháš poradiť od ľudí, ktorí poznajú tvoj vkus. Ak túto možnosť nemáš, najideálnejšou voľbou je následne veriť recenzentom. My ti dnes predstavíme dôvody, prečo by si sa nemal úplne riadiť ČSFD. Samozrejme, nie je to chyba webu ani jeho moderátorov. No aj tak sa stalo, že tam niektoré skvelé filmy majú podpriemerné hodnotenia.

V článku sa tak pozrieme na 10 filmov, ktoré sú v šedom pásme, a teda majú menej ako 70%. Samozrejme, aj hodnotenia 6/10 sú nadpriemerné a aj takéto filmy si vieme užiť. Avšak, v prípade týchto 10 snímok je až trestuhodné, že sa nepohybujú vo vyšších číslach. Pod jednotlivými filmami nájdeš hodnotenie na ČSFD a priemer hodnotení z recenzií na Rottentomatoes a Metacritic.

Odporúčané
S Bradom Pittom sme mesiac jazdili v jednom aute. Rozhovor začínal vždy on, povedal slovenský kaskadér (Rozhovor) S Bradom Pittom sme mesiac jazdili v jednom aute. Rozhovor začínal vždy on, povedal slovenský kaskadér (Rozhovor) 14. augusta 2020, 11:44

1. Top Gun – 1986 (r. Tony Scott)

Od premiéry tejto klasiky ubehlo neuveriteľných 34 rokov. Tom Cruise sa predstavil ako drzý, sebavedomý, no sympatický pilot stíhačiek v napínavom deji, ktorý v sebe našiel priestor pre romantiku, napätie, akciu aj drámu. Top Gun je skvelou oddychovkou a nepochybne bol pred 34 rokmi veľkou kino udalosťou.

Napriek tomu má na ČSFD len 68%. Zaujímavé je, že práve užívateľské hodnotenia na Rottenoch a Metacriticu sú oveľa vyššie ako od recenzentov. Už sa nevieme dočkať, čo predvedie Cruise v dvojke.

ČSFD: 65%, Rottentomatoes: 5,88/10, Metacritic: 50/100


2. Favoritka – 2018 (r. Yorgos Lanthimos)

10 nominácií na Oscara, z toho jedna výhra pre Oliviu Colman ako hlavnú herečku. Na ČSFD má Favoritka 69% a nachádza sa v šedom pásme. Uzemnený film, v ktorom nenájdeš akciu, no za to množstvo romantiky, rozkoše a skvelého scenára.

Emma Stone, Rachel Weisz a Olivia Colman sa zamotali v ľúbostnom trojuholníku, ktorého súčasťou je erotika, psychologické hry či intrigy. Viac sa dozvieš v našej recenzii. 

ČSFD: 69%, RT: 8,5/10, MC: 91/100

3. Birdman – 2014 (r. Alejandro G. Inarritu)

Uznávame, že Birdman je predsa len o čosi náročnejším filmom ako Top Gun. Jeho hlavná postava v podaní Michaela Keatona bojuje s vnútornými démonmi a jeho svet je nesmierne chaotický.

Čierna komédia však funguje absolútne dokonalo vďaka precíznej réžii, výbornému strihu a svojim rôznorodým postavám, ktoré príbehu dodávajú hĺbku a zakaždým sa postarajú o neočakávané udalosti. Pri Birdmanovi sa zasmeješ, ale aj zamyslíš nad vážnymi témami. Viac sa dočítaš v recenzii. 

ČSFD: 66%, MC/87/100, RT: 8,47/10

4. Uncut Gems – 2019 (r. bratia Benny a Josh Safdie)

Nepamätám si, kedy ma naposledy film takto uniesol. Počas jeho sledovania som napäto sedel v kŕči a netrpezlivo čakal, čo šialené prinesie ďalšia scéna a ako sa to celé skončí. Uncut Gems je nesmierne ukričaný film, ktorý sa odohráva vo vysokom tempe. Hlavnou postavou je Adam Sandler, ktorý riskuje svoj život skrz rôzne športové stávky, čo ho čoskoro dobehne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87719 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý film od režisérov Matrixu si zaslúži vyššie hodnotenia.
  • Ktoré horory z posledných 5 rokov užívatelia na ČSFD nedokázali doceniť, hoci ide o špičku v žánri. 
  • Ako sme boli na festivale v Benátkach, kde sme recenzovali dva výnimočné filmy. Na ČSFD však majú slabé hodnotenia.
  • Ktorý film o Steveovi Jobsovi je absolútne podceňovaný.
Domov
Zdieľať
Diskusia