Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2020, 14:30
Čas čítania 7:53
Jakub Paulík

Najmladší odsúdení vrahovia Británie za posledných 250 rokov. Ako sa zmenili ich životy po prepustení na slobodu?

Najmladší odsúdení vrahovia Británie za posledných 250 rokov. Ako sa zmenili ich životy po prepustení na slobodu?
Zdroj: Network Ireland Television
ZAUJÍMAVOSTI VRAŽDY SPÁCHANÉ DEŤMI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Jeden z vrahov začal žiť slušný život. Prepustenie druhého sa ukázalo ako chyba.

10-ročný Robert Thompson a Jon Venables v roku 1993 uniesli, mučili a brutálne zavraždili iba 2-ročného Jamesa Patricka Bulgera. Po verdikte súdu sa stali najmladšími odsúdenými vrahmi v Británii za posledných 250 rokov.

Na slobodu ich prepustili ako 18-ročných. Aby sa odsúdení vrahovia vyhli pomste, začali žiť v anonymite. Zatiaľ čo Robert začal „sekať dobrotu“, Jona opakovane zavreli za držbu a šírenie detskej pornografie. Čo ich mohlo viesť k vražde 2-ročného chlapca? A ako sa ich životy vyvíjali po prepustení z väzenia?

Odporúčané
16-ročná Sandra za 4 minúty utopila svoju mamu. Na súde sa pri fotkách obete spoločne so sestrou smiali 16-ročná Sandra za 4 minúty utopila svoju mamu. Na súde sa pri fotkách obete spoločne so sestrou smiali 4. júna 2020, 15:08
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako opisovali svedkovia posledné chvíle života 2-ročného Jamesa pred vraždou
  • Aké mohli byť motívy vrahov
  • Ktorý z nich sa po vražde „zložil“, zatiaľ čo druhý nevyronil ani slzu
  • Prečo súd rozhodol, aby vrahovia žili v anonymite
  • Na ktorého z nich údajne vypísali vo väzení odmenu za jeho zabitie

Jon Venables (20. február 1993)
Jon Venables (20. február 1993) Zdroj: TASR/AP/UK OUT

Pred vraždou spoločne mučili a zabíjali zvieratá, vraveli o nich susedia

Aby sme sa pokúsili pochopiť zmýšľanie 10-ročných vrahov, musíme sa vrátiť do ich detstva. Aj samotný sudca pri verdikte nad vrahmi vyhlásil, že ich konanie malo pôvod v rodinnom zázemí. Robert Thompson vyrastal v prostredí plnom fyzického násilia a sexuálneho obťažovania, za ktorým stál spočiatku jeho tyranský otec.

Po tom, ako otec opustil rodinu (Robert mal vtedy asi 5 rokov), však v rodine neprišlo k harmonickej zmene. Robert a jeho šiesti súrodenci si osvojili sklony násiliu, navzájom sa šikanovali a ich matka podľahla alkoholu, píše Crime and Investigation. Problematické až násilné črty správania sa prejavovali v tejto rodine u väčšiny detí.

Organizácia pre prevenciu týrania detí disponuje záznamom, podľa ktorého sa napríklad jeden zo súrodencov menom Philip vyhrážal svojmu staršiemu 15-ročnému bratovi Ianovi s nožíkom v ruke. Viacerí súrodenci a aj ich matka sa počas spoločného nažívania pokúsili o samovraždu predávkovaním liekmi.

Odporúčané
Gestapák šéfoval mafii dlhšie než Mikuláš Černák. Zradcom chcel vyvraždiť celé rodiny Gestapák šéfoval mafii dlhšie než Mikuláš Černák. Zradcom chcel vyvraždiť celé rodiny 3. augusta 2020, 16:08

Rodinné zázemie Jona Venablesa, neskoršieho komplica Roberta Thompsona, je značne odlišné. Jon ani jeho dvaja súrodenci nezažívali doma násilie žiadneho druhu. Jeho rodičia sa však rozviedli a matka Susan trpela častými psychickými problémami. Tvrdila, že rodičovstvo príliš nezvládala. S otcom sa Jon stretával aspoň cez víkendy a spoločne trávili čas pozeraním hororov. Nešlo však o žiadne blízke vzťahy.

Podľa dostupných informácií si Robert Thompson aj Jon Venables zažili v škole šikanu, ale hlavne šikanovali iných – a to hlavne po tom, ako sa spoznali a „spojili sily.“ Spoločne vytvorili duo, ktoré rado vyrábalo problémy. 

Podľa výpovedí susedov si chlapci údajne krátili svoj voľný čas napríklad tým, že vzduchovkou odstreľovali hlavy holubom a priväzovali králikov k železničnej trati. Robert a Jon sa spriatelili v čase, keď ich kvôli zlému správaniu nechali za trest po škole. Vedenie školy sa snažilo pre obojstranný zlý vplyv jedného od druhého oddeliť, píše True Crime England. Podobne k veci pristupovala aj Jonova matka a otec. No neuspeli.

Robert Thompson
Robert Thompson Zdroj: TASR/AP/UK OUT

38 ľudí, ktorí mohli únoscov zastaviť

10-ročný Jon a Robert sa 12. februára, počas toho, ako mali byť v škole, pofľakovali v obchodnom centre New Strand v anglickom meste Bootle. V jednotlivých prevádzkach kradli rôzne predmety, vrátane sladkostí, batérií či plechovky s farbou. Do cesty sa im vtedy priplietol iba 2-ročný James Patrick Bulger, ktorý nakupoval so svojou matkou Denise.

Počas momentu nepozornosti matky sa chlapcovi Robert s Jonom prihovorili a vylákali ho preč. Na získanie dôvery 2-ročného chlapca stačilo málo. Z obchodného domu ho podľa videozáznamu (pozri nižšie) viedol za ruku Jon Venables. Robert Thompson kráčal kúsok pred nimi. Ihneď na to, ako Denise zistila, že jej syn James zmizol, kontaktovala ochranku v obchode. Keďže sa im nepodarilo Jamesa nájsť, volali na políciu.

Únos Jamesa Bulgera
Únos Jamesa Bulgera Zdroj: CCTV / kamerový záznam

Medzičasom Robert a Jon kráčali spolu s Jamesom po ulici. Mnohí ich považovali súrodencov, ktorí sa starajú o mladšieho brata. Mimo dosahu ľudí ho však zvalili na zem a spôsobili mu ranu na tvári. Tú sa snažili zakryť tým, že mu dali kapucňu. Zranený chlapec plakal, mal strach, no naďalej kráčal s Robertom a Jonom. Na ceste stretli 38 budúcich svedkov, ktorí mohli dosvedčiť, že 2-ročného Jamesa uniesol Robert Thompson a Jon Venables.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87610 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa svedkovia pokúsili zasiahnuť
  • Prečo niektorí ľudia spájali film o vraždiacej bábike Chuckym s vraždou 2-ročného Jamesa
  • Ako sa vrahovia snažili zakryť svoj zločin
  • Čo povedali detektívom pri vypočúvaní
  • Koho chceli uniesť a údajne aj zabiť ešte pred Jamesom
Domov
Zdieľať
Diskusia