Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2020, 12:58
Čas čítania 7:03
Matej Krajčovič

George Soros oslavuje 90 rokov. Vraj môže za chemtrails, utečencov aj protesty na Slovensku

ZAUJÍMAVOSTI GEORGE SOROS
Uložiť Uložené

Miliardár na sklonku života je v niektorých krajinách stále témou číslo jeden.

Je to síce miliardár, no zďaleka nie je taký bohatý ako iní svetoznámi magnáti. Napriek tomu sa internetom už roky šíria hoaxy, za čo vsetko je zodpovedný. George Soros včera oslávil 90 rokov. 

George Soros je podľa rebríčka Forbes s majetkom približne 8,6 miliardy dolárov 162. najbohatším človekom na svete. Jeho bohatstvo sa tak nechytá na majetky ľudí ako je Jeff Bezos či Bill Gates. Oproti top boháčom sú čísla na jeho účtoch len približne desatinové. 

Pravdepodobne nikto však nečelí takej kritike, ako práve čerstvo 90-ročný muž, pôvodom z Maďarska. Kým Bezosovi vyčítajú zlé podmienky pre zamestnancov a Gatesa si neprávom vyberajú za terč anti-vaxeri, Soros podľa interetu a niektorých svetových lídrov nemá na práci nič iné, len vypúšťať chemtrails, rozvracať vlády a odvolávať ministrov vnútra v krajinách, ako je Slovensko

To sú vážne obvinenia a pozornosť mu pravidelne venujú aj politici ako Donald Trump, Vladimir Putin, Robert Fico či Viktor Orbán. Prečo? Čo naozaj George Soros robí a prečo práve on dráždi populistických politikov tak, ako nikto iný?

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto je George Soros a ako sa dostal k miliardám na svojom bankovom konte
  • Kde majú pôvod konšpirácie o tom, že sa snaží ovládnuť svet
  • Prečo tieto výroky šíria najmä politici ako Putin, Orbán alebo Fico
  • Za čo mal byť údajne zodpovedný na Slovensku
  • Na čo všetko už Soros prispel a prečo sa zaujíma o politiku
  • Kto zrejme bude jeho pokračovateľom

G soros
Zdroj: TASR/AP

Je bohatý Žid a Židia predsa vládnu svetu

O vznik tejto (samozrejme úplne nezmyselnej) teórie sa nepričinil sám George Soros, ktorý sa narodil v roku 1930 ako György Schwartz v Budapešti.

Prapôvod protižidovských konšpirácií nie je úplne jasný. Možno siaha až tisícky rokov dozadu, keď starovekí Egypťania za epidémie rôznych nákaz obviňovali príslušníkov iných národov. A tento model sa v histórii viackrát opakoval. 

Okolo roku 1900 sa niečo podobné stalo v Rusku, kde žila početná židovská menšina. Preto bolo jednoduché za ťažký život a všetky problémy obviňovať práve ich. A v ortodoxnej a pravoslávno-kresťanskej krajine sa, pochopiteľne, objavovali aj teórie o tom, že náboženská menšina chce väčšinovú spoločnosť pretvoriť na svoj obraz. Asi nejako podobne, ako v roku 2020 počúvaš o tom, že imigranti a moslimovia z Afriky (alebo pokojne homosexuáli a LGBTI komunita) chcú úplne potlačiť štýl života, ktorý vedieme v Európe.

Ide o nezmysel, ktorý však má v časti obyvateľstva vyvolávať obavy a myšlienky, že krajinu neochráni hocijaký politik. Práve tváre ako Putin, Trump, či Orbán na takýchto výrokoch stavajú svoju kampaň, využívajúc, že určité skupiny obyvateľstva, ktoré sú možno menej vzdelané alebo nemajú čas a chuť overovať si fakty, na niečo podobné rýchlo skočia. 

„Už len tento zoznam hovorí za všetko. Soros presadzuje myšlienku otvorenej spoločnosti, zatiaľ čo títo ľudia sú zástancovia iného typu spoločenského usporiadania. Liberálnu demokraciu považujú za neakceptovateľnú, preto tento koncept považujú za zasahovanie do vnútorných záležitostí,“ uvádza politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky. „Je to samozrejme blud z ich strany, máme tu zriadenie, ktoré je identické s usporiadaním vo zvyšku EÚ, ktorej sme súčasťou. Nejde o zasahovanie, pomáhal ľuďom, ktorí napríklad prispeli k odstráneniu komunizmu,“ dodáva odborník na politiku. 

Odporúčané
Trump tvrdí, že ak prehrá voľby, Američania sa budú musieť učiť po čínsky Trump tvrdí, že ak prehrá voľby, Američania sa budú musieť učiť po čínsky 12. augusta 2020, 15:49

Na začiatku 20. storočia sa napríklad celosvetovo rozšírila kniha s názvom Protokoly sionských mudrcov, ktorá teórie o tom, že Židom ide o ovládnutie sveta, rozšírila asi najviac. Neskôr sa o ňu opieral aj Adolf Hitler, ktorého dodnes uznávajú extrémisti z celého sveta. 


Teória o zlých Židoch teda v modernej spoločnosti koluje vyše sto rokov. A keďže je George Soros Žid a navyše poriadne bohatý,  jednoducho smolu, že má k takejto primitívnej hoaxovej skratke príliš blízko.

Ako George Soros prišiel k svojmu bohatstvu?

Po druhej svetovej vojne sa dostal do Veľkej Británie, kde študoval ekonómiu, pracoval v banke a neskôr sa rozhodol využiť všetky znalosti pri zakladaní vlastného investičného fondu Soros Fund Management.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87567 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Soros špekuláciami takmer položil britskú libru
  • Vďaka čomu prišiel k obrovskému majetku
  • Prečo ho nemajú radi politici ako Fico, Orbán či Putin
  • Aké konšpirácie sa o ňom šíria na Slovensku
  • Ako a prečo sa so Sorosom stretol Andrej Kiska
  • Ktorého prezidenta chcel Soros dostať preč z úradu
  • Kto by mohol byť jeho nasledovníkom
Domov
Zdieľať
Diskusia