Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. augusta 2020, 15:41
Čas čítania 4:29
Viktor Kniš

Luxusné megasídlo pri Nitre malo byť zrejme pre Bödöra. Ten však skončil vo väzbe a vila je zrazu na predaj

NEWS
Uložiť Uložené

Medzinárodná aukčná spoločnosť Sotheby's predáva megasídlo, ktorého nepapierovým majiteľom môže byť Norbert Bödör

Pred niekoľkými dňami pribudla na medzinárodnom portáli Sotheby's nová ponuka z Nitrianskych Hrnčiaroviec. Ide o obrovskú jednopodlažnú vilu, ktorej úžitková plocha je viac ako 1000 metrov štvorcových.

Má 5 spální, 4 kúpeľne, wellness zónu a garáž pre viac než 5 áut. Megasídlo sa nachádza na južnom svahu pod kopcom Zobor a ako uvádza samotný portál, „vila je určená pre náročného klienta.“

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké prepojenia ukazujú, že túto nehnuteľnosť stavali zrejme pre Norberta Bödöra
  • Kto je Peter Kopják, na ktorého firmu je momentálne stavba napísaná 
  • Ako okomentoval luxusnú nehnuteľnosť v Nitrianskych Hrnčiarovciach realitný expert 
  • Aké všetky „náhody“ sa už v súvislosti s Petrom Kopjákom, Norbertom Bödörom a touto nehnuteľnosťou stali
  • Ako sa Norbert Bödör zbavoval iných nehnuteľnosti pred vzatím do väzby 

Podľa listu vlastníctva je majiteľom luxusnej nehnuteľnosti architektonické štúdio CONCEPT Reality&Investment. Jeho jediným spoločníkom a štatutárom je architekt Peter Kopják z Komárna. Zo svedectiev a prepojení vyplýva, že k nadštandardnej usadlosti má obzvlášť blízko aj Norbert Bödör – nitriansky oligarcha, ktorý je dnes väzobne stíhaný ako obvinený v kauze Dobytkár. 

V závere minulého roka denník Plus 7 dní upozornil, že Peter Kopják pravdepodobne stavia pod nitrianskym vrchom Zobor vilu pre Norberta Bödöra. Potvrdili im to miestni obyvatelia, no naznačuje to aj viacero operácii –  Kopják začal robiť biznis s rovnakou štátnou firmou (Transpetrol) patriacou pod ministerstvo hospodárstva, ktorá dala firmám Bödörovcov zarobiť desiatky miliónov. Dialo sa tak práve v čase, keď v Nitrianskych Hrnčiarovciach začalo vyrastať toto megasídlo. Približne v rovnakej dobe zachytilia Pluska, ako sa Norbert Bödör stretol s pravou rukou ministra hospodárstva Petra Žigu. 

Vila sa však pravdepodobne prezradila úplne sama. Na vizualizáciách na stránke slovakiasothebysrealty.sk na jednej z fotiek vidíme nápis „Petra Residence.“ Manželka Norberta Bödöra sa krstným menom volá Petra. 

Do tohto megasídla pri Nitre sa mal zrejme nasťahovať Bödör. Namiesto toho skončil vo väzbe a tak je vila na predaj
Zdroj: crinvestment.eu
Odporúčané
Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? 20. júla 2020, 11:18
Bödörovci stoja za spoločnosťou Bonul a o ich prepojeniach na vedenie polície, NAKA a špičky strany Smer už vypovedalo viacero svedkov v rôznych kauzách. Dokazovať to majú lukratívne štátne zakázky za milióny eur, ktoré bezpečnostná firma oligarchov z Nitry za vlády Smeru získala. Okrem toho získali podozrivým spôsobom napríklad aj zákazky na rekonštrukciu známeho vinárstva.

„Vplyvná nitrianska skupina, ktorá má väzby na Smer aj vedenie polície“takto opísal v apríli 2017, teda rok pred tým, ako bol zavraždený, skupinu bödörovcov investigatívny reportér Aktualít Ján Kuciak.

Luxusná hacienda za minimálne 2 milióny hľadá zahraničného kupcu

Podľa realitného experta je cena nehnuteľnosti v súčasnom stave minimálne 2 milióny eur a bude náročné predať ju Slovákovi. Bude sa preto treba zamerať na zahraničnú klientelu. Viackrát sme sa pokúsili skontaktovať aj konkrétnu maklérku, ktorá nehnuteľnosť na Sotheby's ponúka, na na správy ani telefonáty nereagovala. 

„Nedostavaná luxusná nehnuteľnosť priamo pri lese síce nie je v Bratislave, no svojou cenovkou a rozlohou sa nemusí hanbiť ani pred najdrahšími nehnuteľnosťami hlavného mesta. Iba samotný pozemok s rozlohou skoro 10-tisíc metrov štvorcových má hodnotu prinajmenšom 1 000 000 eur,“ povedal nám realitný expert z renomovanej realitnej spoločnosti na Slovensku. 

Podľa neho by sa len veľmi ťažko dala postaviť stavba s úžitkovou plochou nad 1000 metrov štvorcových za menej ako 1 000 000 eur. Približne v tejto cene sa môže pohybovať hrubá stavba v stave, v akom je teraz. 

„Ak volil majiteľ kvalitnejšie riešenia, môže byť súčasná investícia do projektu aj vyššia. Hodnota stavby a pozemku je minimálne 2 000 000 eur, no kupec sa na slovensku bude hľadať ťažko, nakoľko už stavbu v tejto fáze nie je možné veľmi upravovať. Toto sú dôvody, prečo sa zameriavajú hlavne na zahraničnú klientelu,“ myslí si realitný maklér, ktorý z pochopiteľných dôvodov nechcel byť menovaný. 

Megasídlo, ktorého nepapierovým majiteľom môže byť Norbert Bödör, je na predaj. Hodnota je minimálne 2 milióny eur
Zdroj: reprofoto/slovakiasothebysrealty.sk

Prepojenia cez ministerstvo hospodárstva?

O obrovskom sídle v Nitrianskych Hrnčiarovciach prvýkrát informoval ešte v decembri 2019 portál Plus 7 dní. Architekt z Komárna Peter Kopják zaznamenal podobne ako Norbert Bödör veľký úspech v štátnych zakázkach, a to práve v čase, keď začal stavať v Nitrianskych Hrnčiarovciach. 

Týždenník upozornil hlavne na zakázky, ktoré dostali firmy Petra Kopjáka od štátnej akticovej spoločnosti Transpetrol. Tie prichádzali práve v čase, keď na okraji obce pri Nitre začalo rásť sídlo nevídaných rozmerov. Novinári vtedy zistili, že dve Kopjakove spoločnosti získali zakázky za 882-tisíc eur, a to za rekonštrukciu štátneho hotela v Senci a vypracovanie projektovej dokumentácie hasičského objektu v Tupej. Transpetrol deklaruje, že išlo o riadnu dvojkolovú súťaž, zmluvy však nezverejnil. 

Odporúčané
Trvalý pobyt v Dubaji, vinárstvo, trénoval Végha a vybavoval veci pre Kočnera. Kto je Norbert Bödör? Trvalý pobyt v Dubaji, vinárstvo, trénoval Végha a vybavoval veci pre Kočnera. Kto je Norbert Bödör? 6. júla 2020, 17:55

Peter Kopják v roku 2019 priznal, že zákazky získal aj vďaka kontaktom. „Mám dobré vzťahy už dávnejšie. Sú to drobné zákazky. Robíme v brandži, oslovili nás, respektíve mal som možnosť ísť sa tam pozrieť alebo sa predstaviť,“ povedal pre Plus 7 dní.

Spoločnosť Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním. Vlastníkom 100% akcií  spoločnosti je Slovenská republika zastúpená Ministerstvom hospodárstva SR. V minulosti mali Bödörovci na tomto rezorte nadštandardné vzťahy cez exministra za Smer-SD Ľubomíra Jahnátka. Ten bol dokonca donedávna susedom Norberta Bödöra v obci Nitrianske Hrnčiarovce.

Ľubomír Jahnátek nemusel byť jediný, vďaka ktorému sa Bödörovcom darilo. V roku 2014 ministerstvo životného prostredia riadené Petrom Žigom zo Smeru uzavrelo dvojnásobne predraženú zmluvu na strážne služby pre štátnu Vodohospodársku výstavbu. Práve Peter Žiga bol neskôr ministrom hospodárstva a Plus 7 dní zachytil Noberta Bödöra v spoločnosti generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva Viktora Lehotzkého.

Megasídlo, ktorého nepapierovým majiteľom môže byť Norbert Bödör, je na predaj. Hodnota je minimálne 2 milióny eur
Zdroj: reprofoto/slovakiasothebysrealty.sk

Toľko náhod...

Peter Kopják pochádza z Komárna. Na stavbu honosného sídla, ktoré podľa vlastných slov plánoval predať ako hrubú stavbu si „zhodou okolností“ vybral miesto len pár stoviek metrov od už existujúceho rodinného domu Norberta Bödöra.

Na výstavbu odkúpil aj pozemky, ktoré predtým patrili advokátovi Eugenovi Cimmermannovi. Ten zastupoval Norberta Bödöra, keď sa ukázalo, že nitriansky podnikateľ spoločne s Marianom Kočnerom dali lustrovať novinárov v policajných databázach.

Podnikateľské subjekty, v ktorých Peter Kopják pôsobí, v minulosti nevykazovali veľké zisky. Podľa Plus 7 dní si na tento projekt požičal a časť hradil z vlastných našetrených peňazí. 

Aj keď Peter Kopják týždenníku Pluska povedal, že s Bödörovcami ho nič nespája a ani s nimi nechce mať nič spoločné, opak je pravdou. Aktuality na konci roka 2019 zistili, že oligarchovia z Nitry sa stali majiteľmi lukratívnych pozemkov, ku ktorým sa dostali podozrivou cestou. Areál na nitrianskom Mikovom dvore je vo vlastníctve rôznych majiteľov, ktoré podľa Aktualít patria do skupiny oligarchov bödörovcov.

Už vtedy bolo zrejme cieľom vytlačiť odtiaľ malé fungujúce prevádzky a postaviť veľký developerský projekt. Firma Petra Kopjáka podľa tohto dokumentu spracovala projektovú dokumentáciu k stavebnému povoleniu aj k zmene stavby pred dokončením.

Kopjáka sme skúšali osloviť k téme predaja luxusnej vily a jeho vzťahom s Norbertom Bödörom, prípadne k tomu, prečo sa rezidencia volá rovnako, ako Bödörova manželka. Na naše otázky neodpovedal.

Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť o miliónovej kauze Dobytkár. Ide o najväčší korupčný podvod v histórii Slovenska? 10 vecí, ktoré by si mal vedieť o miliónovej kauze Dobytkár. Ide o najväčší korupčný podvod v histórii Slovenska? 14. júla 2020, 12:11

Majetku sa N. Bödör zbavoval už skôr

Norbert Bödör, ktorý je obvinený v kauze Dobytkár za možné pranie špinavých peňazí pred vzatím do väzby vysporiadal časť svojho majetku tak, aby mu ho v prípade neskoršieho dokázania viny nemohol štát zobrať. Aktuality zistili, že ešte minulý rok na súde Norbert Bödör zrušil bezpodielové spoluvlastníctvo s manželkou Petrou a niektoré nehnuteľnosti tak pravdepodobne prejdú do jej vlastníctva.

Podľa zistení portálu sa to týka bytu v polyfunkčnom dome Meinl Residnece v Bratislave, ale aj  bytu na košickom sídlisku Ťahanovce. Pri oboch nehnuteľnostiach svieti v katastrálnom portáli informácia: „Dohoda manželov o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM).“ Či a ako mal uložené peniaze v rozostavanej luxusnej vile pod Zoborom je zatiaľ nejasné. Keďže je na predaj, očividne sa do nej v najbližšej dobe nenasťahuje. 

Dom v Nitrianskych Hrnčiarovciach, ktorého sa N. Bödör zbavuje. Nachádza sa neďaleko luxusného sídla.
Dom v Nitrianskych Hrnčiarovciach, ktorého sa N. Bödör zbavuje. Nachádza sa neďaleko luxusného sídla. Zdroj: Google Maps

Domov
Zdieľať
Diskusia