Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2020, 18:26
Čas čítania 1:04
Martin Mičuda

Posledné SUV s naftovou V8-čkou v Európe pochovajú emisné limity

Posledné SUV s naftovou V8-čkou v Európe pochovajú emisné limity
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH VOLKSWAGEN
Uložiť Uložené

Európsky trh sa v sklonku nasledujúcich mesiacov rozlúči s ďalším skvelým motorom.

Po sérii správ o konci naftového Audi SQ7/SQ8 či verzií M50d od BMW sa práve dozvedáme informáciu o ďalšej zmene v automobilizme. Volkswagen ohlásil edíciu Touareg V8 Last Edition, ktorou sa automobilka rozlúči s naftovým osemvalcom. Novú generáciu obľúbeného SUV pritom predstavili len v roku 2018 a V8-mičkový variant sa dostal na trh len začiatkom tohto roka. 

Ide skutočne o špičkový model. Toto 422-koňové monštrum sme mali možnosť vyskúšať osobne. Dvakrát preplňovaný agregát 4.0 V8 TDI s výkonom 310 kW / 422 koní a 900 Nm totiž predstavuje jedno z vôbec najlepších a najlepšie fungujúcich veľkých SUV na európskej scéne.  

Dôvodom sú stále nekompromisnejšie emisné normy. Tie obmedzili automobilkám možnosti a na výber veľmi nemajú – buď značka zaplatí emisnú daň za prekročenie limitov alebo daný motor vyradí z ponuky. Volkswagen sa síce nedávno pochválil tým, že dôkladne upravený osemvalec je až o 75 % emisne čistejší ako momentálne normy vyžadujú, ukazuje sa však, že z dlhodobého hľadiska nie je možné motor udržať v ponuke. 

Späť
Zdieľať
Diskusia