Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2020, 8:02
Čas čítania 1:16
Viktor Kniš

V Bielorusku vypukli po voľbách nepokoje. Diktátor Lukašenko povolal armádu a obmedzil internet

NEWS BIELORUSKO
Uložiť Uložené

Prezident Lukašenko je posledným v Európe, ktorý vládne tvrdou rukou diktátora už 26 rokov.

Z vládneho exitpollu v Bielorusku vyplýva, že voľby opäť vyhral Alexandr Lukašenko so 79,7 percentami hlasov. Týmto číslam však verí málokto, Bielorusko nemalo férové voľby od roku 1994. Lukašenka, ktorý je označovaný za posledného diktátora Európy, obviňujú z falšovania výsledkov. 

Krátko po uzavretí volebných miestnosti a informáciách o úspechu autoritárskeho vládcu Alexandra Lukašenka vyšli do ulíc tisícky demonštrantov, ktorí dávajú najavo svoju nespokojnosť a poukazujú na možné manipulovanie pri sčítavaní hlasov.

Podľa českého portálu Aktuálně.cz, ktorý sa odkazuje na agentúru Reuters a twitterové účty novinárov, je situácia v Minsku kritická. Proti demonštrantom, ktorí si postupne stavali barikády, zasahovala brutálnym spôsobom polícia. Údajne používa zábleskové granáty, ale aj slzný plyn. 

Policajné auto vraj narazilo do davu demonštrantov, jeden z nich utrpel vážne zranenia. Očití svedkovia píšu aj o množsve sanitiek, ktoré v uliciach zasahujú. Zároveň sa dozvedáme aj o policajtoch v niektorých bieloruských mestách, ktorí odmietli proti demonštrantom zasahovať za zložili svoje štíty. 

Odporúčané
V Poľsku sa opäť šíria protesty za práva LGBTI osôb, polícia zadržala transgender aktivistku. Vo väzbe má zostať až dva mesiace V Poľsku sa opäť šíria protesty za práva LGBTI osôb, polícia zadržala transgender aktivistku. Vo väzbe má zostať až dva mesiace 9. augusta 2020, 15:26

Oficiálne výsledky zverejní Bielorusko počas dňa, už teraz však hlasy verejnosti jasne ukazujú, ako s veľkou pravdepodobnosťou dopadnú. Prezident Lukašenko je posledným v Európe, ktorý vládne tvrdou rukou diktátora už 26 rokov.

V Bielorusku vypukli po voľbách nepokoje. Diktáror Lukašenko povolal armádu a obmedzil internet
Zdroj: TASR/AP

Predvolebné prieskumy sú v krajine zakázané, dvaja Lukašenkovi rivali skončili pred voľbami vo väzení. Proti autoritárskemu vládcovi sa napokon postavila manželka jedného z nich – Svetlana Tikhanovská. Tá uviedla, že podľa vlastných nezávislých sčitavaní Lukašenko voľby prehral. Tikhanovskej jediný bod programu bol pritom uskutočniť v krajine férové demokratické voľby, ktoré sľubuje do pol roka. 

Bielorusov hnevá kombinácia roky trvajúceho porušovania ľudských práv, ekonomickej krízy a zľahčovania pandémie koronavírusu. Lukašenko o nej napríklad hovoril, že je to „psychóza", ktorá sa dá vyliečiť pár poldecákmi vodky a prácou na traktore. 

Späť
Zdieľať
Diskusia