Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2020, 7:56
Čas čítania 1:12
Adam Novosad

Neobetujte svojich pomalších kamarátov, keď stretnete medveďa, prosí turistov správa amerických národných parkov

NEWS
Uložiť Uložené

V národných parkoch sa s medveďom z času na čas stretneš.

Útoky medveďov bývajú zriedkavé, ale v národných parkoch a lesoch sa z času na čas objavia aj na Slovensku.

Aj keď sa medvede väčšinou prítomnosti človeka zľaknú, správa amerických národných parkov National Park Service musela turistom vo vtipnom príspevku vysvetliť, že strčiť svojich pomalších kamarátov ako obetu pre medveďa nie je v žiadnom prípade riešenie.

V statuse na Facebooku správa parkov vysvetľuje, že ak narazíš na nehybného medveďa, máš zachovať pokoj a začať ustupovať smerom do strany. Nemáš sa potknúť a pritom máš medveďa jedným očkom sledovať, či sa nechystá zaútočiť.

 

READ: Please don’t run from bears or push your slower friends down in attempts of saving yourself.⁣⁣ ⁣⁣ As a follow-up...

Posted by National Park Service on Wednesday, August 5, 2020

Nemal by si bežať, pretože medvede svoju korisť radi naháňajú tak, ako aj psy. Ak sa rozbehneš a medveď začne bežať za tebou, mal by si zastaviť a dať mu najavo, že si človek. V žiadnom prípade nelez na strom, pretože na stromy zvyčajne vedia vyliezť aj medvede.

A najmä, ako upozorňuje správa parkov, nestrč na zem svojho pomalého kamaráta. A to aj v prípade, ak máš pocit, že je vaše priateľstvo už na konci. Skrátka daj medveďovi najavo, že si človek, začni rozprávať a použi svoj hlas. Medveď vraj nevie rozoznať, či z teba len kývanie rukou robí človeka ako korisť.

Odporúčané
12-ročného chlapca prekvapil v lese medveď. Unikol mu len vďaka tomu, že zostal pokojný a pomaly sa vzdialil 12-ročného chlapca prekvapil v lese medveď. Unikol mu len vďaka tomu, že zostal pokojný a pomaly sa vzdialil 27. mája 2020, 7:34

Ak sa medveď priblíži a postaví na zadné, zrejme je len zvedavý a nechystá sa zaútočiť. Aj keď to znie jednoducho v teórii, v praxi človeku chýba len sekunda k tomu, aby spanikáril a zbytočne si privodil tragédiu.

A správa parkov sa nakoniec ospravedlnila aj kamarátom, ktorých priatelia vzali na túru len ako budúcu obeť pre medveďa. Vraj nám všetkým budú chýbať.

Domov
Zdieľať
Diskusia