Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2020, 10:18
Čas čítania 1:05
Viktor Kniš

Bejrút pred a po explózii: Vedľa stometrového kráteru zostala stáť len československá sýpka

NEWS
Uložiť Uložené

Experti prirovnali silu výbuchu k približne 2-tisíc tonám TNT.

Podľa aktuálnych údajov úrady v Libanone registrujú zatiaľ celkovo 157 obetí obrovskej utorkovej explózie v prístave metropoly Bejrút. Stále sú nezvestné desiatky až stovky ľudí a zranených je minimálne 5-tisíc, informuje Aljazeera.
 
 
Podľa tamojšieho ministerstva vnútra spôsobila mohutný výbuch reakcia tisícok ton dusičnanu amónneho, ktorý skladovali v širšom centre mesta. Na mieste, kde predtým stáli sklady, je dnes veľký kráter so šírkou skoro 140 metrov. Experti prirovnali silu výbuchu k približne 2-tisíc tonám TNT a pripomínajú, že atómová bomba v Hirošime mala silu približne 7-násobne vyššiu. 
 
Fotky zo satelitov zachytávajú, ako prístav aj priľahlé budovy po výbuchu zrazu neexistovali. Máme možnosť vidieť aj pootáčané lode, ktoré v prístave práve kotvili, stáť zostala len betónová sýpka na obilie, ktorú postavili československí montéri z Pardubíc pred viac ako 50 rokmi. 
 
Bejrút pred a po explózii, ktorá spôsobila škody až 15 miliárd dolárov. Stáť zostala len československá sýpka
Zdroj: TASR/AP
O strechu nad hlavou prišlo približne 300-tisíc ľudí, tlaková vlna totiž zrovnala so zemou všetko v najbližšom okolí, vzdialenejším budovám poškodila statiku.
 
Foto: 2020 Maxar Technologies (embed: Business Insider)
 
Aj zo svedectiev ľudí, ktorí pracovali 25 kilometrov od explózie, vyplýva, že tamojšie úrady budú mať čo robiť, aby skontrolovali obyvateľnosť všetkých budov, keďže aj oni tlakovú vlnu pocítili. Otrasy vraj bolo cítiť aj na Cypre, ktorý je vzdialený 250 kilometrov. Súčasne známe straty odhadujú libanonské úrady na 10 až 15 miliárd dolárov.
 
Konajú už aj vyšetrovatelia, podľa posledných správ zo štvrtka zadržali najmenej 16 pracovníkov, ktorí sa však v čase explózie nenachádzali v prístave. Zatiaľ zostávajú vo vyšetrovacej väzbe. 
 
Foto: 2020 Maxar Technologies (embed: Business Insider) 
 
Domov
Zdieľať
Diskusia