Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2020, 11:44
Čas čítania 13:23
Jakub Paulík

S Bradom Pittom sme mesiac jazdili v jednom aute. Rozhovor začínal vždy on, povedal slovenský kaskadér (Rozhovor)

S Bradom Pittom sme mesiac jazdili v jednom aute. Rozhovor začínal vždy on, povedal slovenský kaskadér (Rozhovor)
Zdroj: Disney
FILMY A SERIÁLY KASKADÉR
Uložiť Uložené

Mladý Slovák sa od komparzistu v pozadí vypracoval na skúseného kaskadéra.

38-ročný Robert Hladík je rodákom z Piešťan, ktorému sa ako kaskadérovi podarilo presadiť vo filmovej brandži. Spolupracoval s hviezdami, ako Ryan Reynolds, Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Brad Pitt, Rowan Atkinson, Gerard Butler a s mnohými inými.

V rozhovore sme prebrali jeho zážitky z natáčania, dojmy zo svetovo známych hercov, ale aj dopad koronavírusu na celý filmový svet. V jeho prípade pandémia zasiahla do natáčania nového Batmana s Robertom Pattinsonom, v ktorom jazdil na Batmanovom aute a motorke.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) Vladimír Furdík: Night King mal sedieť na Železnom tróne, Daenerys bola od začiatku tak trochu bláznivá (Rozhovor) 18. mája 2019, 19:35
V tomto článku si prečítaš:
  • Akých 6 disciplín musel absolvovať, aby sa stal kaskadérom
  • Ako prebiehajú wrap párty s filmovým štábom
  • Ako ho herec Mr. Beana vyhodil z autobusu
  • Či môže kaskadér pri bojovej scéne udrieť herca
  • V ktorých scénach z trojice Star Wars sme mohli vidieť Roberta Hladíka
  • Ako sa Gerard Butler musel ospravedlniť slovenskému kaskadérovi

6 Underground (réžia Michael Bay), Robert Hladík s kaskadérmi
6 Underground (réžia Michael Bay), Robert Hladík s kaskadérmi Zdroj: Archív – Robert Hladík

Ako ste sa dostali k práci kaskadéra v celosvetovo známych hitoch?

V podstate cez komparz. Predtým som robil profesionálne vodné lyžovanie a v Anglicku som pracoval na vodnolyžiarskom vleku. Tam chodievali aj ľudia z agentúry, ktorá zabezpečovala komparz do filmov.

Videli, že sme športové typy, a tak sa nás jedného dňa na konci sezóny spýtali, či by sme si to neskúsili. Vtedy som robil prvýkrát komparz v Pirátoch z Karibiku 4. Natáčanie sa mi páčilo, a tak som sa zapísal do ich zoznamu. Odtiaľ som už dostával ďalšie ponuky na komparz a videl som z prvej ruky aj prácu kaskadérov. Rozhodol som sa, že sa tomu začnem viac venovať.

 
Český kaskadér Martin Semerád mi v rozhovore spomínal, že ste si v Anglicku kvôli práci spravili veľmi náročný kurz. V čom spočíval?

Bolo treba splniť 6 disciplín, v rámci ktorých sa musíte dostať skoro až na inštruktorský level. Nebolo to ľahké, ale zvládol som to.

O aké disciplíny išlo?

Absolvoval som trampolínu, preteky na motorke, potápanie, skoky z výšky do vody, kick-box a muay thai, pretože treba zvládnuť aspoň jedno bojové umenie. Okrem toho som využil vodné lyžovanie. Ďalej bola na výber napríklad jazda na koni, gymnastika či plávanie.

Takže ak by ste nesplnili 6 discplín, neprejdete kurzom?

Áno. Je tam daný sylabus, ktorý treba zvládnuť. Napríklad pri trampolíne som musel spraviť určitý počet sált a kombinácií, pri skoku do vody sú tam rôzne druhy, ako hlavička dozadu alebo salto dopredu. Všetko z 10-metrovej plošiny. Pri týchto testoch si človek uvedomí, či je na to vôbec stavaný.

Aká je vaša kaskadérska špecializácia?

Motorky a autá, to ma baví najviac. Robíme všetko, čo treba, ale pokiaľ pri natáčaní potrebujú čosi špeciálne, prizerá sa na to, aké má kaskadér skúseností, v čom vyniká. V podstate by mal ale zvládnuť každú scénu.

Už ste aj nejakú scénu odmietli?

Nie (smiech). Taká ma ešte nepostretla a neviem čo by to muselo byť, aby som ju odmietol.

Ak by ste sa však rozhodli odmietnuť scénu, nikto by vám to nevyčítal, nie?

To nie. Ale záleží od toho, kedy to odmietnete. Ak by to bolo tesne pred natáčaním scény, to by bol asi problém. Ale ak vám niekto zavolá a spýta sa, či chcete nejakú scénu robiť a odmietnete, je to v poriadku.

Koľko rokov pracujete ako kaskadér?

Vyše 7.

Nemáte okrem toho inú prácu?

Nie, odvtedy ako som začal, to robím na plný úväzok.

Boli ste pri natáčaní svedkom vážneho zranenia?

Vážne zranenie som našťastie nevidel. Také drobnejšie úrazy, ako zlomené ruky a nohy, to hej. Ale nič vážne. I keď, samozrejme, stávajú sa tiež také.

Zlomené ruky a nohy sú bežné? Lebo ste to povedali tak, ako keby o nič nešlo.

Tak nie že by o nič nešlo (smiech), ale je to určite bežnejšie ako pri práci v kancelárii.

Odporúčané
Slovenka Jana pracuje pre FOX: Vo filmovom biznise v Los Angeles sú platy väčšie, než kdekoľvek na svete (Rozhovor) Slovenka Jana pracuje pre FOX: Vo filmovom biznise v Los Angeles sú platy väčšie, než kdekoľvek na svete (Rozhovor) 8. októbra 2019, 15:05

A čo vy – zranili ste sa pri natáčaní?

Tak čosi som už porobil. Napríklad pri páde z motorky som si natrhol ramenný väz a pri ďalšej scéne zase väz v členku. Väčšinou sa však zraníme pri tréningu.

Je to jeden z najmilších ľudí na svete, akých som doposiaľ stretol. Rozprával sa s kaskadérmi či komparzom, no skrátka so všetkými. Vôbec nerobil medzi nikým rozdiel. – o Anthonym Hopkinsovi

Čiže u vás platí: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku?

Veľmi záleží od toho, čo sa deje. Keď robíme nejakú komplikovanejšiu scénu, môžeme nacvičovať aj týždeň dva dopredu a na poslednú chvíľu vám režisér povie, že by chcel daný záber natočiť inak. Vtedy to môže byť trochu zložitejšie (smiech). Na pľaci sa však pracuje tak, aby bolo čo najmenej zranení. Dalo by sa povedať, že síce robíme nebezpečné kúsky, ale najbezpečnejšie, ako sa len dá.

Martin Semerád mi spomínal, že pri natáčaní snímky Tenet robili každú nedeľu takzvané production párty, na ktorých sa stretával filmový štáb. Je to pri nakrúcaní bežné?

Každú nedeľu som niečo také určite nezažil (smiech). Na konci natáčania však býva takzvaná wrap párty. Keď sa už nakrúcanie ukončuje, všetko sa pomaly balí, tak produkcia usporiada väčšiu či menšiu zábavu. Nie je to ale bežné pri nejakom týždňovom natáčaní reklamy alebo pri seriáloch. Skôr pre štáby, ktoré spolupracujú dlhé mesiace.

Ako takáto wrap párty prebieha?

Ľudia, ktorí na filme robili dlhšie, čiže nie iba deň alebo týždeň, dostanú pozvánku. Väčšinou plus jeden. Produkcia zabezpečí priestory v bare či nočnom klube – to už záleží podľa veľkosti štábu. Na začiatku býva príhovor producenta a režiséra, ktorí sa poďakujú za prácu. Potom nás čaká nejaké to jedlo, tanec či drinky, ale nie veľa. Väčšinou to netrvá celú noc, pretože aj keď wrap párty bývajú na konci natáčania, ešte to nie je úplny záver, takže na druhý deň sa častokrát ide ešte do práce.

Takže žiadna vášnivá párty, na druhý deň treba vstávať do roboty.

Hej, tak.

Pracovali ste s hercom, na ktorého ste sa veľmi tešili, že ho uvidíte?

S Rowanom Atkinsonom. Keď som bol mladý, bol to môj obľúbenec, stále som na jeho Mr. Beana pozeral v televízii. Ale nejak som nad tým nepremýšľal, až kým som ho nestretol na Johnny English 3. Tam som dabloval herca, ktorého Rowan Atkinson vyhodil z double decker autobusu. Takže ma nakoniec Mr. Bean vyhadzoval z autobusu, to bolo celkom dobré stretnutie (smiech).

Slovenský kaskadér: Gerard Butler mi vykrútil ruku a zarozprával sa s režisérom. Zabudol, že na mne sedí (Rozhovor)
Zdroj: Wenn.com/Universal Pictures

Slovenský kaskadér: Gerard Butler mi vykrútil ruku a zarozprával sa s režisérom. Zabudol, že na mne sedí (Rozhovor)
Zdroj: Wenn.com/Universal Pictures

Pôsobí Rowan Atkinson na pľaci podobne komicky ako vo filme?

Vôbec nie, práve naopak. Z mojich skúseností na mňa pôsobil dosť vážne. Nevtipkoval ani nič podobné. Zdá sa, že tá komická póza je iba jeho rolou. Ale bol veľmi slušný a milý. V tej spomínanej scéne ma mal biť a zhodiť dole. Trvalo nejakú chvíľu, než sme sa zosynchronizovali, no nakoniec to všetko vyšlo super. V zložitých bitkárskych choreografiách sú možno lepší iní herci.  Ale bolo super, že som ho mohol stretnúť.

Niektoré produkcie, ktoré už fungujú v obmedzenom režime, musia členov štábu testovať na koronavírus každý jeden deň.

Akým hercom naopak bojové scény veľmi idú?

Určite Tom Cruise, ktorý si natáča množstvo scén sám bez kaskadérov. Tiež považujem za veľmi dobrého Chrisa Hemswortha.

Pracovali ste s nimi priamo na filmoch alebo ste o ich výkone iba počuli od kolegov?

Aj aj. S Tomom Cruiseom na Mission: Impossible pracovalo veľa kolegov. K tejto sérii som sa ešte nedostal, ale určite by som chcel. Keď sa natáčalo Mission: Impossible, vždy som robil na niečom inom, takže to nevyšlo. A s Chrisom Hemsworthom sme spolu robili na Thorovi a Avengers jednotke a dvojke. Je to milý chlapík.

Pracovali ste tiež na Hobbs & Shaw. Čo vravíte na kondičku Dwaynea Johnsona, Jasona Stathama a Idrisa Elbu?

Dwayne Johnson, Jason Statham aj Idris Elba robia akčné scény často a sú naozaj vo forme. V tomto nemajú vôbec žiaden problém. Na Hobbs & Shaw som ale dlho nepracoval, pretože ma stiahli na natáčanie Star Wars.

Dwayne Johnson a Jason Statham vraj majú zmluvne stanovené, že nemôžu v sérii Rýchlo a zbesilo prehrať a tiež im zmluva stanovuje počet úderov, ktoré inkasujú. Viete mi túto informáciu potvrdiť alebo vyvrátiť?

Netuším (smiech), k takýmto informáciám sa nedostaneme. Viem ale, že my herca udrieť určite nemôžeme (smiech).

Takže iba on vás, hej?

No nemusel by ani on, ale radšej on nás, ako my jeho (smiech).

Je dobrý pocit, keď vás udrie filmová hviezda?

Viete čo, to záleží od toho, či to je plánované (smiech). Ale nie je to úplne dobrý pocit.

Takže ste už dostali aj neplánovaný úder?

Tak vždy sa niečo také nájde. Ale tie bitky sú zväčša nekontaktné, takže keď sa také niečo stane, je to nechtiac. Sme však na to trénovaní, takže nám to neprekáža. Napríklad s Gerardom Butlerom sme robili Pád Londýna a nacvičovali sme scénu, ktorá nebola úplne dotiahnutá. Režisér presne nevedel, čo od nás chce. Tam som mal s Gerardom takú rýchlejšiu bitku.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87399 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa ku kaskadérom správajú herci a či sa s nimi aj porozprávajú
  • Prečo kaskadérov pracujúcich na Star Wars rýchlo prešlo ich nadšenie
  • Akú prácu robil Robert Hladík na novom Batmanovi s Robertom Pattinsonom
  • Aký suvenír podpísaný Bradom Pittom doniesol svojej dcére z natáčania War Machine
  • Ako sa vyberajú kaskadéri do filmov a či na to treba známosti
  • Koľko žien sa venuje tomuto povolaniu
  • Či kaskadérovi Vladimírovi Furdíkovi (Night King z Game of Thrones) závidia kolegovia jeho slávu
Späť
Zdieľať
Diskusia