Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2020, 12:06
Čas čítania 1:09
Adam Novosad

Bejrút vs. Hirošima. V epicentre výbuchov prežila zakaždým jediná budova, stavali ju Česi

NEWS ČESKO
Uložiť Uložené

Česká stopa zostáva nezmazateľnou ako v Hirošime, tak aj v Bejrúte.

Dominantou prístavu v Bejrúte bolo viac ako polstoročia obrovské silo, v ktorom Libanon uskladňoval svoje zásoby obilia. Keď v prístave explodoval dusičnan amónny a roztrhal všetko, čo mu stálo v ceste, silo ostalo ako jediná budova v blízkosti výbuchu stáť, informujú Novinky.cz.

Výbuch na nepoznanie zdevastoval okolie niekoľkých stoviek metrov, avšak už na prvotných fotografiách a videách zo sociálnych sietí bolo jasné, že jedna budova v prístave nespadla a stojí aj naďalej. Obrovské silo pritom v roku 1967 postavili českí montéri z mesta Pardubice, ktorí pracovali v národnom podniku Průmstav.

Jedinú budovu, ktorá zostala stáť po výbuchu v Bejrúte, navrhli Česi. Inak tomu nebolo ani po výbuchu atómovky v Hirošime
Zdroj: TASR/AP

Na fotografiách sa dá vidieť, že aj keď veľká časť konštrukcie sila výbuch prežila, objekt na uskladňovanie obilia vyzerá tak, akoby ho niekto prerezal na polovicu. Jiří Požár, ktorý v podniku Průmstav pracoval ako výrobný a podnikový riaditeľ , pre Deník Právo skonštatoval, že silo bolo postavené spôsobom, ktorý z neho spravil takmer nezničiteľnú konštrukciu.

Špekuluje sa, že výbuch dusičnanu amónneho v bejrútskom prístave mohol mať silu malej atómovej bomby. Pevnosť konštrukcie sila je o to pôsobivejšia.

Domov
Zdieľať
Diskusia