Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2020, 14:23
Čas čítania 4:29
Miriam Rumanková

Niektorým zákazky pribudli, iní zarábali tretinu oproti normálu. Zisťovali sme, ako korona ovplyvnila influencerov

Niektorým zákazky pribudli, iní zarábali tretinu oproti normálu. Zisťovali sme, ako korona ovplyvnila influencerov
Zdroj: Unsplash/JESHOOTS.COM
REFRESHER INFLUENCERI
Uložiť Uložené

Ani influenceri to nemali počas posledných mesiacov ľahké. Niektorí dokonca zvažovali zmenu povolania.

Počas pandémie som kvôli zrušením kampaniam prišiel v prepočte o približne 10 000 €“ povedal pre Refresher autor jedného z najčítanejších blogov o cestovani na Slovensku Milan Bardún.

Koronavírus za posledné mesiace ovplyvnil naše životy v značnej miere. Bezpečnostné opatrenia, státisíce testovaní na Covid-19, no najmä finančné problémy a strata zamestnania. Číslo s počtom ľudí, ktorí prišli o prácu kvôli koronavírusu zatiaľ nie je známe, čo však vieme je, že miera nezamestnanosti sa dnes pohybuje na úrovni 7,4%. V januári bola pritom 4,98%. Ako ovplyvila pandémia pracovné podmienky známych slovenských influencerov?

Za influencera označujeme človeka, ktorý ovplyvňuje značné množstvo ľudí. Vo všeobecnosti ide o youtuberov, instagramerov, blogerov. Influencer nemusí byť človek s miliónom sledovateľov. Stačí, ak má dosah a vplyv na určitú skupinu a vo svojom odbore patrí medzi významných ľudí.  
Freelancer alebo inak nazývaný odborník na voľnej nohe pracuje hlavne pre firmy, ktoré si ho najímajú na určitú dobu a prácu. Často môže ísť o projekt alebo len jednorazovú záležitosť. Za freelancera označujeme grafika, copywritera, prekladateľa, projektového manažéra, web dizajnéra a podobne. Freelancer môže v jednom čase pracovať pre viac firiem.  

Maria Alkhimova / @alkhimovamari

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maria Alkhimova (@alkhimovamari) on

V mojom prípade mám nad sebou asi šťastnú hviezdu a po karanténe mám ako fotografka dvakrát viac pracovných príležitostí. 

Bola si nútená nájsť si novú prácu alebo pokračuješ v tej istej oblasti?

Mňa našťastie táto kríza veľmi nezasiahla, aj keď pracujem na voľnej nohe ako fotografka. Veľa z toho času som strávila na dovolenke na Bali. Niektoré dohodnuté projekty sa mi termínovo posúvali, ale máloktoré z nich sa zrušili. 

Premýšľala si o zmene zamestnania?

Nie, zmena zamestnania v mojom prípade nebola potrebná. Čas, ktorý som mala, som využila na moje vzdelávanie. Absolvovala som zopár grafických kurzov a poznatky z nich aplikujem v prebiehajúcich a nových projektoch.

Ako ťa ovplyvnila táto kríza?

Na Bali som mala chvíľkové obavy, pretože som nevedela ako a kedy sa vrátim na Slovensko, keďže mnoho letov sa rušilo. Nikto z nás nevedel, ako dlho bude táto situácia trvať a preto som nevedela, na ako dlho sa pozastaví aj moja práca. V mojom prípade mám nad sebou asi šťastnú hviezdu a po karanténe mám ako fotografka dvakrát viac pracovných príležitostí.

Zarábala si menej peňazí?

Bez príjmu som bola dva mesiace, ktoré som strávila v zahraničí. S týmto som už ale viac menej rátala pred mojim odchodom. Mnohé moje lety sa zrušili a tak mám poukážky v rôznych leteckých spoločnostiach na budúci rok. Letenky nestáli málo, takže tam mi stojí dosť peňazí. Po návrate a štátnej karanténe, chvalabohu, práca do pár týždňov naskočila do pôvodného tempa.

Kedy si myslíš, že sa všetko vráti do pôvodného stavu?

Uvedomujem si, že väčšine infuencerom a freelancerom znížili budget na spolupráce a v niektorých prípadoch ich dokonca úplne zrušili. Som naozaj vďačná, že mňa to dramaticky nezasiahlo. Naozaj dúfam, že do konca roka 2020 sa dá situácia do normálu. Všetkým odporúčam využiť voľný čas na zlepšenie skills v tom, čo robíte a na škodu to určite nebude.

Odporúčané
Dalyb s Darou Rolins či Slimso s Momou. Aké ženy stoja po boku známych slovenských influencerov? Dalyb s Darou Rolins či Slimso s Momou. Aké ženy stoja po boku známych slovenských influencerov? 22. mája 2020, 21:06

František Košarišťan / @fero_joke

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Fero (@fero_joke) on

Zo začiatku som mal obavy, že korona kríza postihne aj moje povolanie a začal som sa pripravovať na plán B. V mojom prípade by to znamenalo vrátiť sa naspäť k učiteľskému povolaniu.

Bol si nútený nájsť si novú prácu alebo pokračuješ v tej istej oblasti?

Našťastie som prácu meniť nemusel. Mám stabilných klientov aj sledovateľov a nemám pocit, že by klesal dopyt po mojej práci. Práve v tých ťažších časoch, keď sme boli doma, moje videá ľudí zabávali. Musím sa ale priznať, že zo začiatku som mal obavy, že korona kríza postihne aj moje povolanie a začal som sa pripravovať na plán B. V mojom prípade by to znamenalo vrátiť sa naspäť k učiteľskému povolaniu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87363 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Fero Joke snažil počas pandémie baviť fanúšikov
  • Influencerov z ktorej oblasti zasiahla kríza najviac
  • Ktorí influenceri riešili zmenu zamestnania
  • Ako karanténa niektorým pomohla ku kreativite
Späť
Zdieľať
Diskusia