Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2020, 10:58
Čas čítania 6:28
Jakub Paulík

Od detstva fajčil aj pil, ženy priťahoval jeho „erotický magnetizmus“. Slávny trpaslík začal v cirkuse vystupovať ako 4-ročný

Od detstva fajčil aj pil, ženy priťahoval jeho „erotický magnetizmus“. Slávny trpaslík začal v cirkuse vystupovať ako 4-ročný
Zdroj: The Metropolitan Museum of Art
ZAUJÍMAVOSTI FREAK SHOW
Uložiť Uložené

Malý muž, no veľký umelec.

 V sérii o freak shows sme ti z posledného obdobia predstavili napríklad siamské dvojičky bratov Changovcov, Myrtle so štyrmi nohami či  Slonieho muža Josepha. Všetci mali spoločnú jednu vec – stavba ich tela sa odlišovala od bežnej populácie, kvôli čomu sa pokúsili tento nezdar osudu využiť vystupovaním v cirkusoch.

Mnohí z nich prežili krátky život plný tragických udalostí, no iní sa stali boháčmi, našli si partnera a založili rodinu. Príkladom úspešnej hviezdy je aj trpaslík Charles Sherwood Stratton s prezývkou General Tom  Thumb. Tento malý muž od detstva popíjal alkohol, zabával kráľovské dvory a v 9 rokoch mal údajne toľko peňazí, že mohol odísť do dôchodku.

Odporúčané
Sex preferovala cez pravý pohlavný orgán, otehotnela ale cez ľavý. Štvornohá Myrtle premenila svoj hendikep na peniaze Sex preferovala cez pravý pohlavný orgán, otehotnela ale cez ľavý. Štvornohá Myrtle premenila svoj hendikep na peniaze 26. júna 2020, 13:38
V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko si dokázal v dospelosti zarobiť
  • Ako takmer zomrel pri jednom z najväčších amerických požiaroch
  • Kde sa naučil ako dieťa fajčiť a piť alkohol
  • Ako bojoval so psom kráľovnej Viktórie
  • Prečo si s manželkou pravdepodobne „prenajali“ falošné dieťa

General Tom Thumb
General Tom Thumb Zdroj: British Broadcasting Corporation (BBC) Television

Vás syn si bude ťažko hľadať dobre platenú robotu, tvrdili doktori rodičom trpaslíka Charlesa

Charles Sherwood Stratton sa narodil v roku 1838 ako zdravé dieťa, ale krátko po 5. až 6. mesiaci života si jeho rodičia uvedomili, že sa rast ich syna výrazne spomalil. V 3 rokoch vážil iba 7 kilogramov a meral 63 centimetrov, no toľko isto mal približne v 5-6. mesiacoch.

Podľa Sketch of the Life: Personal Appearance, Character and Manners of Charles S. Stratton (pozri na stranu 5) sa u súrodencov Charlesa pritom neobjavili žiadne biologické anomálie. Predpokladá sa, že u Charlesa išlo o nedostatok rastového hormónu. Presná diagnóza však s ohľadom na dobové možnosti nie je známa.

Doktori predpokladali, že v dospelosti nikdy nedosiahne výšku a váhu priemerného muža, kvôli čomu iba veľmi ťažko nájde dobre platenú prácu. Táto pesimisticky znejúca budúcnosť sa pre rodáka z Bridgeportu v Connecticute mohla ľahko naplniť, nebyť toho, že do života malého Charlesa v roku 1842 vstúpil showman Phineas Taylor Barnum. Toho dnes poznáme ako jedného z najznámejších usporiadateľov takzvaných freak show.

Odporúčané
6-ročný prvák, ktorý zastrelil svoju spolužiačku, je najmladší školský strelec v histórii USA 6-ročný prvák, ktorý zastrelil svoju spolužiačku, je najmladší školský strelec v histórii USA 17. júla 2020, 9:22

Trpaslík, ktorý vlastnil jachtu a nehnuteľnosti

Netrvalo dlho, aby P. T. Barnum rodičov a chlapca presvedčil, že vďaka jeho cirkusu sa mu dostane slávy a bohatstva. A naozaj sa tak stalo. V dospelosti zarábal skutočne množstvo peňazí, vďaka ktorým dokázal svojim sestrám platiť súkromné vzdelanie, čo nebola v danej dobe úplná samozrejmosť. 

Ako uvádza odborník na históriu Robert J. McNamara, Tom Thumb vlastnil dom v New Yorku i v Connecticute a mal tiež vlastnú jachtu. Bol mimochodom členom jachtárskeho klubu z Brooklynu, v rámci ktorého sa zúčastňoval pretekov z New Yorku do Nantucketu. Podľa Connecticut Explored jeho tím často vyhrával alebo končil druhý.

Odporúčané
Gestapák šéfoval mafii dlhšie než Mikuláš Černák. Zradcom chcel vyvraždiť celé rodiny Gestapák šéfoval mafii dlhšie než Mikuláš Černák. Zradcom chcel vyvraždiť celé rodiny 3. augusta 2020, 16:08

No ešte predtým, než sa z neho stal boháč, začal 4-ročný Charles pracovať v newyorskom cirkuse za 3 doláre týždenne (v roku 2014 by to bolo zhruba 78 eur). Jeho výplata sa však časom zvýšila na 50 dolárov týždenne, podľa Roberta J. McNamaru malo ísť o dosť veľký peniaz.

P. T. Barnum dal Charlesovi prezývku General Tom Thumb podľa rytiera Toma Thumba z príbehov o kráľovi Artušovi a publiku klamal, že má v skutočnosti 11 rokov a pochádza z Anglicka. Británia pôsobila na Američanov v danej dobe exoticky, vďaka čomu sa o malého chlapca zaujímali ešte viac.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87355 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako General Tom Thumb eroticky priťahoval ženy
  • U akých panovníkov mal možnosť vystupovať
  • Aké postavy hrával v divadlách a čo na neho vraveli kritici
  • Prečo sa pobil s kolegom trpaslíkom
  • Koľko platili účastníci jeho svadby
Domov
Zdieľať
Diskusia