Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. augusta 2020, 10:35
Čas čítania 8:04
Daniel Mikolášik

Bratislavská poslankyňa Augustinič: Nahé mužské bradavky sa tolerujú, ale ženské sú problém. Nie je to fér (Rozhovor)

Bratislavská poslankyňa Augustinič: Nahé mužské bradavky sa tolerujú, ale ženské sú problém. Nie je to fér (Rozhovor)
Zdroj: Archív Kataríny Augustinič
REFRESHER BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Slovenská politika podľa nej potrebuje viac žien. Mnohé to vzdávajú, pretože je to špinavé prostredie, tvrdí bratislavská poslankyňa Katarína Augustinič.

Katarína Augustinič pôsobí v komunálnej politike už 10 rokov, aktuálne je poslankyňou bratislavského mestského zastupiteľstva a sedí tiež v miestnom zastupiteľstve Bratislava - Nové mesto. Jej doménou sú predovšetkým sociálne témy – rodiny s deťmi či osamelé matky, no taktiež sa venuje aj dopravným záležitostiam či odpadu.

Prednedávnom sa stala terčom ostrej kritiky. Na svojom instagrame totiť zverejnila fotku, kde jej presvitajú bradavky. „Myslím si, že to bola len z blbosti nafúknutá kauza, pretože ja tú fotku rozhodne nepovažujem za vulgárnu. Ja som veľmi liberálny človek a absolútne neriešim, čo má kto na sebe oblečené,“ tvrdí v rozhovore.

Odporúčané
Bratislavskú poslankyňu kritizujú za fotku s presvitajúcimi bradavkami. Je to súčasť ženských pŕs, reaguje Bratislavskú poslankyňu kritizujú za fotku s presvitajúcimi bradavkami. Je to súčasť ženských pŕs, reaguje 23. júna 2020, 12:21

Katarína je matkou dvoch detí, hrdou feministkou a okrem mestského je tiež poslankyňou v krajskom zastupiteľstve. Ako však sama tvrdí, živí ju predovšetkým jej architektonická firma, v ktorej zamestnáva približne 20 ľudí. Veľmi aktívna je rovnako na Instagrame, kde má už takmer 20-tisíc sledovateľov. Za influencerku sa však vraj nepovažuje.

V rozhovore s Katarínou Augustinič sa dozvieš:
  • Či bolo jej zámerom pridať fotku s bradavkami na Instagram, aby tým získala followerov
  • Ako odbíjala mužov, ktorí jej začali vypisovať úchylné správy
  • Akou poslaneckou činnosťou sa môže pochváliť
  • Čím to podľa nej je, že v slovenskej politike je málo žien
  • Kto vo vláde si podľa nej masíruje svoje ego
  • Komu každý mesiac posiela celý svoj poslanecký plat a prečo
  • Ako sa pozerá na anketu o najsexI poslankyňu, ktorú vyhrala

Ako sa s odstupom času spätne pozeráte na kauzu presvitajúce bradavky?

Pozerám sa na to úplne rovnako, ako aj na začiatku. Príde mi to celé veľmi vtipné. Myslím si, že to bola len z blbosti nafúknutá kauza, pretože ja tú fotku rozhodne nepovažujem za vulgárnu. Som veľmi liberálny človek a absolútne neriešim, čo má kto na sebe oblečené. Na tej fotke nie som nahá, mám športové oblečenie a príde mi to úplne prirodzené.

 
Pánovi Švihranovi, ktorý vás za fotku verejne kritizoval, ste navrhli osobné stretnutie. On na sociálnej sieti súhlasil. Došlo k tomu?

Áno.


Ako to dopadlo?

Jeho prvá otázka bola, či si to môže nahrávať. Ja som s tým nemala akýkoľvek problém, takže celý náš rozhovor si nahrával a bola to veľmi zaujímavá debata. Celé sme si to vysvetlili, dával mi aj veľmi nepríjemné otázky, pýtal sa aj na moje fungovanie v mestskom zastupiteľstve. Nemala som s tým problém, odpovedala som mu na všetky otázky.

On to potom celé zhodnotil v ďalšom statuse, kde uviedol, že ho to milo prekvapilo, najmä keď sme sa asi hodinu rozprávali o tom, čo všetko robím. Asi od toho stretnutia očakával niečo úplne iné.


Takže ste dospeli k nejakému spoločnému konsenzu?

Myslím, že áno. Nie na všetkých veciach sa zhodneme, pretože máme rozličné hodnotové názory, ale vysvetlili sme si postoje a dokázali sme počúvať a prijať argumenty toho druhého.

V súvislosti s danou fotografiou sa o vás písalo v mnohých médiách, vďaka čomu vám pribudli tisícky nových followerov na Instagrame. Bol to váš zámer?

Úprimne nie. Ja som vôbec nečakala, že by to rozoberali nejaké Topky a podobne. O mne väčšinou píšu predovšetkým regionálne médiá, keďže som mestský poslanec. Toto bol pre mňa celkom šok. Najprv ma to dosť zahltilo, tie dva dni boli celkom náročné a nie som na niečo takéto zvyknutá. Avšak, každá kauza na Slovensku trvá dva dni, takže som to brala s nadhľadom.

Odporúčané
Frešove červené Nike či Kotlebove XXL sako. Aké sú najväčšie módne faux pas slovenských politikov? Frešove červené Nike či Kotlebove XXL sako. Aké sú najväčšie módne faux pas slovenských politikov? 16. júla 2020, 14:45


Ale museli ste vedieť, že ak poslankyňa pridá na sociálnu sieť fotku bradaviek, rozpúta tým internetové vášne.

Nie som poslanec NR SR, a síce som dlhé roky v komunálnej politike, nikdy by mi nenapadlo, že by som mohla byť takýmto objektom záujmu verejnosti. Naozaj som si nemyslela, že to budú ľudia takto riešiť. Ja ten Instagram používam predovšetkým ako súkromný profil. Na verejný Facebook by som si tú fotku určite nedala. Ale keď som ju pridávala, vôbec som nad tým nerozmýšľala, či sa to bude nejako riešiť. 

Predpokladám, že po medializácii tejto fotky vám do správ chodili rôzne návrhy, prevažne od mužov.

Samozrejme (smiech). Prišlo ich naozaj veľké množstvo a niektoré ma aj pobavili. Ja som to ale brala s rezervou a keď som týmto záujemcom napísala, koľko mám rokov, že mám dve deti a som 10 rokov vydatá, tak ich to rýchlo prešlo.

Bratislavská poslankyňa Augustinič: Nahé bradavky mužov sa tolerujú, ale ženské sú problém. Nie je to fér (Rozhovor)
Zdroj: Archív Kataríny Augustinič

V jednom vyjadrení ste uviedli, že sa k vám dostalo množstvo fotografii vašich mužských kolegov z dovoleniek, na ktorých sú hore bez, ale nikdy vám nenapadlo riešiť to. Je teda podľa vás rovnocenné, keď má obnažené bradavky muž a keď žena?

Asi nie úplne rovnocenné, pretože ja by som si určite nedala na Instagram fotku hore bez, ako mnohí muži. Je to tak nastavené v našej spoločnosti, že mužské nahé bradavky sú tolerované, ale ženské nie, to už je zrazu veľký problém. Ja osobne nemám s nahotou problém. Pre mňa sú to veľmi prirodzené veci. Nemyslím si, že je to fér, keď je žene vidieť bradavky a ľudia z toho robia škandál, pričom u mužov to nikto nerieši.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87346 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či dokáže plnohodnotne zastupovať občanov, keď s nimi nežije na jednom mieste
  • Ako sa pozerá na sexistickú anketu o najpôvabnejšiu poslankyňu, ktorú vyhrala
  • Či sa považuje za influencerku
  • Čím to podľa nej je, že v slovenskej politike je málo žien
  • Kto je jej veľkým politickým vzorom
  • A kto vo vláde si podľa nej masíruje svoje ego
Domov
Zdieľať
Diskusia