Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2020, 11:19
Čas čítania 0:43
Viktor Kniš

Zuzana Čaputová si uctila pamiatku obetí rómskeho holokaustu, ocenil ju aj Rytmus

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka sa opäť pri príležitosti dôležitého výročia prihovára Rómom aj po rómsky. Dnes si uctievame pamiatku 500-tisíc obetí rómskeho holokaustu.

Európa si dnes uctieva pamiatku 500-tisíc obetí rómskeho holokaustu. K masovému vyvražďovaniu Rómov v plynových komorách Auschwitz-Birkenau došlo pred 76 rokmi, posledných 2 900 Rómov prišlo o život práve 2. augusta 1944.

Na dôležitú udalosť upozorňuje aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa intenzívne venuje v rámci svojej agendy aj menšinám.  „Rómsky holokaust a jeho nepredstaviteľné hrôzy, ktoré sa vryli do osudov a pamätí konkrétnych ľudí, rodín a komunít, nemôžu zostať zabudnuté. Je našou spoločenskou povinnosťou ich poznať a pripomínať si,“ upozorňuje hlava štátu na Facebooku. 

Odporúčané
10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke 10 zaujímavostí o Zuzane Čaputovej: Počúva slovenský rap, používa iPhone a v lietadle najradšej sedí v uličke 21. júna 2020, 11:20

Zuzana Čaputová tvrdí, že súdržnú a tolerantnú spoločnosť vybudujeme, len ak dobre porozumieme tomu, aké jednoduché a nesmierne nebezpečné je kvôli odlišnosti zbaviť menšinu jej ľudského rozmeru a zneužiť predsudky na ospravedlnenie verbálneho a fyzického násilia či v najextrémnejšej podobe aj genocídy.

„Sme v tom spolu, s Rómami a Rómkami, preto musí byť naša spolupráca postavená na rovnocennom partnerstve. A tento princíp musí byť cítiť v celej našej spoločnosti – Rómovia sú predsa jej plnohodnotnou súčasťou. Všetci spolu žijeme v jednom svete. Savore jekhetane dživas pre jekh luma. Nezabúdajme. Ma bisteras,“ napísala prezidentka dvojjazyčne. 

Príspevok prezidentky Zuzany Čaputovej ocenil na svojom Instagrame aj Rytmus.

Chýba autor/zdroj fotografie!

Zuzana Čaputová si uctila pamiatku obetí rómskeho holokaustu, ocenil ju aj Rytmus
 

Domov
Zdieľať
Diskusia