Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2020, 18:58
Čas čítania 0:42
Viktor Kniš

Budúcnosť je tu: Sleduj prvý krok obrovského 18-metrového robota

TECH ROBOTIKA
Uložiť Uložené

Gundam Factory Yokohama predstavila robota, ktorý je vysoký 18 metrov a váži 25 ton. Zatiaľ nemá hlavu, dokáže však ohýbať aj všetky články prstov a kĺby skoro ako človek.

Japonskí inžinieri zo spoločnosti Gundam Factory Yokohama pracujú na projekte, v rámci ktorého vyvíjajú pravdepodobné najväčšieho humanoidného robota na svete. Inšpiráciu si berie zo seriálu Gundam, meria 18 metrov a váži 25 ton, informujú na oficiálnej stránke. V júli prvýkrát vyskúšali jeho schopnosti v praxi, na video natočili prvý krok obrovského stroja. 

Oficiálne chceli Japonci predstaviť verejnosti plne funkčného robota už v októbri tohto roka, kvôli pandémii však presunuli termín na neurčito. Zatiaľ mu chýba hlava, ani to mu však nebráni v tom, aby ukázal, ako dokáže ohýbať kĺby v nohe.

Na štvorminútovom zrýchlenom videu máme možnosť vidieť prvý úspešný pokus o naozajstný krok. Celkovo bude vo finálnej verzii tento projekt od Gundam Factory Yokohama disponovať 24 stupňami voľnosti a rukami, ktoré budú mať prsty s ohybnými kĺbmi. 

Aj keď sa môže zdať váha 25 ton ako odstrašujúca, pravdou zostáva, že by to mohlo byť ešte oveľa viac, ak by dizajnéri v spolupráci s tímom inžinierov nezapracovali na výbere materiálov, ktoré budú odolné a zároveň dostatočne ľahké. Napríklad ruka od zápästia po konce prstov váži asi 600 kilogramov, napriek tomu vývojári predpokladajú, že bude plne ohybná, 

Domov
Zdieľať
Diskusia