Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2020, 8:14
Čas čítania 0:48
Daniel Mikolášik

Popredný vedec naložil Matovičovej vláde: Nie sme pripravení na druhú vlnu koronavírusu, čaká nás podobná panika ako v marci

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Žiadna objednávka testov = žiadna príprava na ďalšiu možnú vlnu koronavírusu, varuje vedec.

Popredný slovenský vedec a biochemik Pavol Čekan, ktorého spoločnosť sa okrem diagnostiky rakoviny prsníka zaoberá tiež vývojom a výrobou testov na koronavírus, varuje pred nepriaznivým scenárom.

Podľa slov vedca, ktorý vyvinul diagnostický PCR test na nový koronavírus, nie je Slovensko dostatočne pripravené na druhú vlnu pandémie. Vraj nás čaká podobná panika ako v marci.

Odporúčané
Na Slovensku pribudlo až 45 ľudí nakazených koronavírusom Na Slovensku pribudlo až 45 ľudí nakazených koronavírusom 1. augusta 2020, 9:31

„Už od štvrtka som v Karlových Varoch. Každý večer si púsťam ČT24. Na moje neuverenie, každý večer rozoberajú COVID-19, prípravu na druhú vlnu, chytrú karanténu, testovanie a zvýšenie kapacity na 25-tisíc testov denne, nové odberové miesta, navýšenie zdravotníckeho personálu, novú diferenciálnu diagnostiku chrípky a COVID-19, prevenciu, očkovanie, liečbu, dezinfekciu, logistiku, atď. Hlavný dôvod, robia to preto, aby nemuseli škrtiť ekonomiku, lebo ževraj by to už bolo neúnosné,“ komentuje dianie v Česku vedec.

Čekan však v rozhorčenom statuse na sociálnej sieti kritizuje situáciu na Slovensku. Vraj sa stále točíme len okolo diplomoviek, plagiátorstva, nájomných bytov, korupcie, pokrytcov, využitia eurofondov či facebookových statusov.

„Mimochodom, ževraj tie naše PCR testy na Slovensku dochádzajú. Ale žiadnu objednávku Slovenska neregistrujem. A to máme ešte lepšiu, presnejšiu a citlivejšiu verziu. Dokonca už validujeme aj testy na chrípku. Žiadna objednávka = žiadna príprava na ďalšiu možnú vlnu. Zase to bude panika ako v marci. To už je fakt na porazenie,“ dodal Čekan. 

Domov
Zdieľať
Diskusia