Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2020, 20:05
Čas čítania 0:58
Daniel Mikolášik

Zvrat v kauze Čistý deň: Kočner na súde uviedol, že sa ruší rozhodnutie o odobratí akreditácie zariadenia

NEWS
Uložiť Uložené

Kočner tvrdí, že informáciu má priamo od Zuzany Tománkovej Mikovej, ktorá je tiež jeho advokátkou.

Súdny proces v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej dnes sa pokračoval v poradí dvadsiatym druhým pojednávacím dňom.  

Počas neho odzneli okrem záverečných rečí obžalovaných a ich obhajcov aj nové informácie ohľadom neslávne známeho resocializačného centra Čistý deň.

Odporúčané
Nie som svätec, ale nie som ani vrah, ani neinteligentný hlupák, tvrdí Kočner na súde. Na vraždu Kuciaka vraj nemal motív Nie som svätec, ale nie som ani vrah, ani neinteligentný hlupák, tvrdí Kočner na súde. Na vraždu Kuciaka vraj nemal motív 31. júla 2020, 16:02

Obžalovaný Marian Kočner totiž na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku uviedol, že v kauze Čistý deň nastal zvrat v podobe zrušenia rozhodnutia bývalého ministra práce Jána Richtera, ktorým zariadeniu zrušil akreditáciu. Kočner tvrdí, že informáciu má priamo od Zuzany Tománkovej Mikovej, ktorá je tiež jeho advokátkou. 

Potvrdilo to aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Rezort tvrdí, že Krajský súd v Trnave 26. júna zrušil rozhodnutie ministra z júla 2018 o zrušení akreditácie neziskovej organizácii Čistý deň a ministerstvu vrátil záležitosť na ďalšie konanie.

Marián Kočner, spoluzakladateľka centra Čistý deň Zuzana Tománková Miková a ex-SISkár Peter Tóth
Marián Kočner, spoluzakladateľka centra Čistý deň Zuzana Tománková Miková a ex-SISkár Peter Tóth Zdroj: Vladimír Pčolinský

„Po doručení písomného vyhotovenia rozsudku a oboznámením sa s ním, MPSVR SR zváži, aké právne kroky podnikne,“ informovala hovorkyňa rezortu Veronika Husárová. Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante sa venovalo mládeži s problémom závislostí, v súvislosti s ním sa však objavili podozrenia na týranie chovancov.

Tie sa nepotvrdili, vyšetrovanie však preukázalo, že v zriadení došlo k sexuálnemu zneužívaniu. Následne zariadenie prišlo o akreditáciu a museli ho zavrieť.

Na mieste resocializačného zariadenia sa Trnavský samosprávny kraj rozhodol prevádzkovať centrum sociálnych služieb, s neziskovou organizáciou sa však sporil o jeden z objektov, ktoré Čistý deň využíval.


O tom, že súd vrátil konanie v prípade zrušenia akreditácie pre Čistý deň, hovoril v piatok pri svojej záverečnej reči aj Marian Kočner, obžalovaný v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Domov
Zdieľať
Diskusia