Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2020, 11:19
Čas čítania 0:35
Viktor Kniš

Zmeny, ktoré chce Matovičova vláda na prokuratúre, sa prezidentke Čaputovej nepozdávajú. Vetovala preto novelu zákona

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Zuzana Čaputová je presvedčená o protiústavnosti niektorých ustanovení. Vypichla tie, ktoré sa týkajú možnosti odvolania generálneho a špeciálneho prokurátora.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora.

Oznámila to počas piatkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. Hlava štátu vrátila novelu na prerokovanie Národnej rade SR, je presvedčená o jej protiústavnosti. Vypichla hlavne tie ustanovenia, ktoré sa týkajú možnosti odvolania generálneho a špeciálneho prokurátora.

Prezidentka Čaputová vidí posilňovanie politickej závislosti aj v tom, že osoby, ktoré by sa stali generálnym alebo špeciálnym prokurátorom a nepochádzali by z prokurátorského prostredia, by po výkone tejto funkcie nezostávali prokurátorom. „Je z toho zrejmé, že by tu mohla byť istá snaha alebo tlak generálneho prokurátora alebo špeciálneho prokurátora vychádzať v ústrety politickej garnitúre, ktorá má väčšinu v parlamente,“ dodala.


„V prípade, ak by v týchto častiach, kde som presvedčená o neústavnosti týchto ustanovení, došlo k prelomeniu veta, požiadam Ústavný súd o preverenie súladu týchto ustanovení s ústavou,“ informovala hlava štátu.

Domov
Zdieľať
Diskusia