Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2020, 22:16
Čas čítania 1:09
Tina Hamarova

Archeológovia odhalili pôvod záhadných kameňov Stonehenge

Archeológovia odhalili pôvod záhadných kameňov Stonehenge
Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE HISTÓRIA KAM NA DOVOLENKU VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Pôvod odhalili vďaka 60 rokov zmiznutej vzorke z megalitu.

Archeológovia uverejnili prevratný objav, ktorý sa týka tajomných megalitov na anglickom vidieku – Stonehenge. Zistili, že pochádzajú z 25 kilometrov vzdialených West Woods (teda západných lesov) na severovýchode Marlborough Downs. Ešte aj dnes sa v nich nachádzajú podobné veľké kusy kameňov.

Zaujímavý je aj príbeh, vďaka čomu na pôvod Stonehenge prišli. Približne pred 60 rokmi sa niekoľkí robotníci podieľali na spevnení tejto stavby z doby kamennej. Aby do kameňa mohli zasadiť šróby, museli vyvŕtať dieru, z ktorej ostal takmer meter dlhý valec kameňa, ktorý si jeden z robotníkov zobral domov.

Ako 90-ročného ho začalo hrýzť svedomie, že časť Stonehengu neodovzdal na výskum, preto ho napokon odovzdal vedcom. V súčasnosti je zakázané získavať vzorky z megalitov a starý výrez bol preto jedinečnou šancou na skúmanie.

„Je to skutočne významné vyplnenie medzery v našich poznatkoch,“ povedal pre magazín Science archeológ Richard Madgwick z univerzity v Cardiffe. Pôvod však bude podľa neho definitívne  známy až keď zloženie jadra porovnajú s viacerými náleziskami. 

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Uprostred veľkých kamenných blokov nájdete v Stonehenge aj menšie modrasté kamene „bluestones“. Tie podľa analýz pochádzajú z rôznych miest vo Walese, niektoré sú vzdialené aj viac ako dvesto kilometrov od neolitickej pamiatky.

Stonehenge bol postavený pred približne piatimi tisíckami rokov. Sú to najstaršie slnečné hodiny na svete. K stavbe sa viaže veľa povestí - najznámejšia je ešte z čias kráľa Artuša, podľa ktorej mal Stonehenge postaviť za pomoci obra čarodejník Merlin. Ten mu na oplátku zostrojil tento obradný monument na čary aj liečenie.

Odporúčané
Stonehenge máme aj na Slovensku. Obrovské kamenné piliere si môžeš vychutnať v nedaľekom Holíči Stonehenge máme aj na Slovensku. Obrovské kamenné piliere si môžeš vychutnať v nedaľekom Holíči 24. novembra 2016, 10:29
Domov
Zdieľať
Diskusia