Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. augusta 2020, 14:13
Čas čítania 4:57
Tímea Krauszová

Zisťovali sme, čo najlepšie zaberá proti poteniu. Chceli sme sa zbaviť mokrých škvŕn na oblečení aj nepríjemného zápachu

Zisťovali sme, čo najlepšie zaberá proti poteniu. Chceli sme sa zbaviť mokrých škvŕn na oblečení aj nepríjemného zápachu
Zdroj: Unsplash / Hans Reniers
ZDRAVIE KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU
Uložiť Uložené

Dermatologičky nám poradili, ako vyriešiť potenie v extrémnych horúčavách.

Cesta do práce sa v tridsiatkach mení na hry o život: čo ťa zabije skôr? Pocit hanby pre svetovú mapu pod pazuchami alebo márny pokus nedýchať ráno v preplnenom autobuse? 

Pozreli sme sa preto na to, ako sa dá s potením bojovať. Opýtali sme sa dvoch dermatologičiek, čo robiť, aby sme nevyzerali, akoby sme práve vyliezli z bazéna. Zisťovali sme nielen to, aký produkt ťa najlepšie počas horúcich letných dní ochráni, ale aj to, ktoré jedlá či typy oblečenia zhoršujú potenie a prečo vlastne pot zapácha (a čo s tým).

Odporúčané
Influencerky už majú po krk dokonalosti. Moje telo je normálne, zdôrazňujú a snažia sa odštartovať nový trend sebalásky Influencerky už majú po krk dokonalosti. Moje telo je normálne, zdôrazňujú a snažia sa odštartovať nový trend sebalásky 24. júla 2020, 14:51

„Nevieme, prečo sa niektorí z nás potia viac ako iní. Je možné, že nervy, ktoré kontrolujú potné žľazy, sú citlivejšie na teplotu,“ povedal pre Refinery29 dermatológ Anjali Mahto. Potenie môže ovplyvniť aj tvoja váha, samozrejme, aj fyzická aktivita, množstvo tekutín, ktoré vypiješ alebo psychický stres. Hoci je potenie do istej miery individuálne, môžeš tento článok považovať za veľký manuál k prežitiu tropických teplôt na Slovensku. 

Antiperspirant vs. deodorant

„Deodoranty a antiperspiranty fungujú odlišným spôsobom,“ vysvetlila pre Refresher dermatologička Zuzana Macková. „Deodorant prekrýva nežiaduci zápach potu, ale neovplyvňuje jeho vznik. Je pre telo prirodzenejší, ale nezbaví nás mokrých máp na oblečení.“ Podľa nej je preto vhodnejší, ak sa menej potíš a je ideálny aj pre zimné mesiace.

„Ak chceme zabrániť nielen zápachu, ale aj samotnému poteniu, je vhodný antiperspirant. Ten vďaka obsahu účinných látok (najčastejšie hliníkových solí) pôsobí na ústie potnej žľazy a navodí dočasné zúženie jej vývodu, čím dochádza k obmedzeniu potenia.“ Antiperspiranty majú tiež príjemnú vôňu vďaka obsahu parfémových zložiek, takže v lete je účinnejší a ochráni ťa lepšie.

V drogérii ich rozoznáš, aj keď sa pozrieš na zloženie. V antiperspirantoch nájdeš zvyčajne hliník. Deodoranty ho neobsahujú, ale majú antibakteriálne ingrediencie, napríklad alkohol alebo sóda bikarbóna.

Pozor: pot sám o sebe nezapácha, môžu za to baktérie, ktoré sa na danom mieste rozmnožia.

V našom tele máme dva druhy potných žliaz: ekrinné a apokrinné. Ekrinné máme po celom tele a vylučujú pot, ktorý z 99 % tvorí voda, soli a aminokyseliny. Nemá zápach ani zafarbenie.

Apokrinné žľazy sú len v podpazuší, v oblasti genitálií či napríklad na hlave (na koži pokrytej vlasmi). Produkujú pot plný bielkovín a tuku a sú živnou pôdou pre baktérie, ktoré spôsobujú typický pach. Práve na tie zaberá deodorant.

Praktické tipy, aby tvoj antiperspirant fungoval naozaj 24 hodín a nezanechával škvrny

„Obvykle škvrny na oblečení spôsobuje antiperspirant,“ vysvetlila Macková. Škvrna vzniká pri zmiešaní antiperspirantu, hliníkových solí, mazu a čistiaceho prostriedku. Prezradila nám však jednoduchý trik, ako zistíš, či je tvrdenie „nezanecháva škvrny“ len šikovný marketing na obale, alebo si naozaj našiel ideálny produkt.

„Odporúčam vyskúšať tester v obchode a približne po 30 sekundách na kožu priložiť tmavšiu látku. Pred použitím nezabudnite produkt dobre pretrepať a po nanesení na kožu chvíľu počkajte a nechajte antiperspirant dobre zaschnúť.“ Konečne vieš, že tie testery tam nie sú len kvôli tomu, aby si zistil, ako spreje či iné formy antiperspirantov fungujú.

Antiperspirant by sme podľa dermatologičky mali navyše aplikovať v noci a nie tesne pred odchodom z domu. Zbytočne si tak veľkú časť produktu zmyješ potom. „Pre efektivitu antiperspirantu je zásadné jeho správne použitie. Učinné látky potrebujú čas, aby začali fungovať. Ideálna doba na nanesenie  antiperspirantu je na noc. Je to preto, že v noci sa potíme minimálne a  účinné zložky majú  čas začať pôsobiť,“ vysvetlila Macková.

Práve vtedy vydrží antiperspirant aj sľubovaných 24 či 48 hodín a jeho efekt nezmyje ani ranná sprcha. Ak ti predsa len chýba ranná rutina sviežich podpazuší, ráno môžeš ešte použiť deodorant.

Odporúčané
Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu 22. júla 2020, 11:47

Všetko je o dobrom výbere: čo zješ, čo si oblečieš a aký produkt použiješ 

Vzdušné oblečenie je v letných mesiacoch kľúčové. Tvoja pokožka môže dýchať a ak si navyše vyberieš svetlé farby, prípadné škvrny budú menej nápadné (je nám to ľúto, ale nespotený metalista v lete je stále len snom budúcnosti). Bavlna či ľan výborne absorbujú vlhkosť, naopak, syntetické látky (polyester či nylon) ti budú potenie len zhoršovať. Ak môžeš, vyhni sa úzkym strihom, ale nemusíš sa báť dlhých rukávov alebo nohavíc a šiat. Ochránia ťa aj pred slnkom.

Potenie podporujú aj štipľavé jedlá, ktoré prehrievajú telo a aktivujú tak potenie (teda našu prirodzenú, prenosnú klimatizáciu). Miesto toho skús najmä osviežujúce jedlá a v horúčavách ideálne plné vody.

Hliník spôsobuje Alzheimera či rakovinu a ďalšie mýty o antiperspirantoch

„Dnes sa veľmi často hovorí o rizikách, ktoré sú spojené s použitím antiperspirantov, ktoré obmedzujú tvorbu potu,“ povedala Macková.

„Je pravdou, že pot prirodzene ochladzuje naše telo, čo je prospešné a potrebné. Antiperspirant však nanášeme iba lokálne a telo sa ochladzuje z iných potných žliaz (máme ich niekoľko miliónov a iba 2 % v podpazuší).“ Nič sa ti teda nestane, ak aj používaš spreje, krémy či roll-on produkty denne. Minimálne pre dobrobyt (wellbeing) tvojich kolegov zváž aspoň deodorant.

Najmä v prvej dekáde 21. storočia, kedy sme si takmer vôbec neoverovali „vedecké fakty“, mnohí hovorili o škodlivosti hliníkových solí. „Tieto tvrdenia nie sú nijako vedecky podložené. Žiaden dôkaz o ich škodlivosti nebol u ľudí preukázaný,“ doplnila Macková.

Antiperspiranty by mohli spôsobiť nejaké problémy v prípade, že už máš problém s obličkami a telo sa teda nevie s hliníkom vysporiadať. Inak sú však množstvá na koži pri bežnom používaní také zanedbateľné, že americké Alzheimer's Association aj The National Cancer Institute sa zhodujú na tom, že nepredstavujú žiadne riziko.

Potíme sa (takmer) všetci. Ale niekedy je to jednoducho menej vhodné.
Potíme sa (takmer) všetci. Ale niekedy je to jednoducho menej vhodné. Zdroj: Instagram / @fitnashjourney

Bizarné riešenia, ktoré fungujú: Vložky pre pazuchy a voda s octom

Portál SweatBlock medzi inými odporúča aj šalviu lekársku. Aj podľa slovenskej siete lekární BENU je to dobrý pomocník, pretože má adstringentný účinok a dlhé storočia sa používa pri nadmernom potení (vrátane potenia v noci). „Vhodné sú bylinné čaje aj kúpele,“ tvrdí dermatologička Macková. Šalviový čaj podľa jej slov sťahuje potné žľazy a redukuje tak potenie.

„Pomáha aj jablčný ocot,“ dodala. S výberom domácich liečiv ti pomôžu v lekárni. „Sami o sebe nebudú dokonale účinné, preto pre dobro nás všetkých kombinujte s produktom proti poteniu,“ povedala nám s úsmevom dermatologička.

Efektívne sa škvŕn na oblečení zbavíš aj pomocou protipotových nálepiek. Sweat Guard či Dandi vyrábajú tzv. „sweat patches“: fungujú ako hygienické vložky, jednoducho ich prilepíš zvnútra na oblečenie a miesto toho, aby sa pot vsiakol do tvojho trička, sa vsiakne do nálepky.

Niektoré sa lepia aj priamo na kožu, no v horúčavách ti hrozia opary a navyše by si si ich každý deň musel strhnúť (ako napríklad leukoplast). Ani Macková ich neodporúča na každodenné používanie, skôr len príležitostne.

Ako vyriešiť potenie v extrémnych horúčavách: Čo zabráni škvrnám a ako zakryť pach?
Zdroj: Instagram / @brazabraofficial

Nie si divný, ak nič z toho nezaberá, nadmerné potenie vyrieši aj lekár

Niektorí ľudia trpia nadmerným potením, teda hyperhidrózou. Nie je úplne jasné, prečo sa objavuje, či za to môže genetika, stravovanie alebo niečo iné. Macková odporúča poradiť sa s lekárom, pretože nadmerné potenie môže byť aj samostatná diagnóza alebo sekundárny prejav niektorých ochorení.

No existujú medicínske riešenia, ktoré potenie zmiernia na znesiteľnú úroveň. Najbežnejšie spôsoby na Slovensku sú iontoforéza alebo botox (pre tých, ktorí sa neboja ihly).

„Ionoforéza využíva slabý jednosmerný elektrický prúd s nízkou intenzitou,“ vysvetlila Macková. Proces je celkom jednoduchý: na miesto, kde sa veľmi potíš, ti priložia cez vodou napustenú gázu elektródy. Cez tie aplikujú elektrický prúd. Podľa dermatologičky je však ešte lepším riešením botox, ktorý v zriedenej forme nemá nežiaduce účinky a výsledok môže trvať aj rok.

Botoxom sa dá poteniu zabrániť.
Botoxom sa dá poteniu zabrániť. Zdroj: Instagram / @bodyvie_mediclinic

„Aplikácia roztoku botulotoxínu je aktuálne najefektívnejšie riešenie k odstráneniu nežiaduceho potenia. Účinok nastupuje pozvoľna počas 2 až 10 dní, kedy potné žľazy obmedzujú svoju činnosť. Efekt pretrváva 7-12 mesiacov, aj dlhšie. Hoci nie je výsledok trvalý, možno bez obáv opäť opakovať, pričom s počtom opakovaní sa účinok predlžuje. Samotná aplikácia je nenáročná, bezbolestná a trvá niekoľko minút,“ vysvetlila Macková.

Domov
Zdieľať
Diskusia