Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2020, 13:56
Čas čítania 19:37
Viktor Kniš

Erik Kaliňák: Myslím, že aj v mojom ročníku sú nejaké práce, ktoré by mohli byť považované za plagiát (Rozhovor)

Erik Kaliňák: Myslím, že aj v mojom ročníku sú nejaké práce, ktoré by mohli byť považované za plagiát (Rozhovor)
Zdroj: Erik Kaliňák/FB
REFRESHER ERIK KALIŇÁK ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Erik Kaliňák je 28-ročný podpredseda Smer-SD. Na starosti má komunikáciu, je administrátorom stránok politikov Smeru a má ambíciu doviesť stranu na Tik Tok.

Erik Kaliňák je 28-ročným podpredsedom Smeru. V strane pod vedením Roberta Fica má na starosti komunikáciu a kreatívu. Do politiky vstúpil nedávno, v parlamentných voľbách 2020 kandidoval z posledného 150. miesta a získal necelých 4-tisíc krúžkov. Netají sa tým, že ho k politike priviedol strýko Robert Kaliňák, ktorého zároveň nazýva najlepším ministrom vnútra, akého sme kedy na Slovensku mali. 

Erik však upozorňuje, že nemáme v politikoch hľadať dokonalosť, pretože je normálne, že robia chyby. „Aj keď o niekom poviete, že je najlepší minister vnútra, neznamená to, že je bezchybný a dokonalý. To nikto v strane Smer nebol. Je veľmi nebezpečné, ak sú medzi novinármi moralisti, ktorí očakávajú dokonalosť od politikov,“ povedal v našom rozhovore. 

Odporúčané
Fico je vraj náš najlepší politik a za Kočnera môže Radičovej vláda. Toto je Erik Kaliňák, 28-ročný nový podpredseda Smeru Fico je vraj náš najlepší politik a za Kočnera môže Radičovej vláda. Toto je Erik Kaliňák, 28-ročný nový podpredseda Smeru 21. júla 2020, 14:25

Po svojom strýkovi „zdedil" Erik Kaliňák účty na Instagrame a Facebooku, kde sa pravidelne vyjadruje k politickej situácii. Sám sa ako influencer necíti a ani sa tak nechce prezentovať, sú však politici, ktorí sa tak podľa neho správajú.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sú podľa Erika Kaliňáka Pellegrini a Danko influencermi, a prečo ním nechce byť on sám
  • Akú chybu v statuse Roberta Fica musel Erik Kaliňák po našom rozhovore opraviť
  • Prečo chce Erik Kaliňák, aby bol Smer na TikToku a akou formou by na tejto sociálnej sieti chcel vysvetľovať kauzy
  • Prečo si myslí, že aj jeho spolužiaci mohli obhajovať plagiáty diplomových prác
  • S kým vylučuje možnú povolebnú spoluprácu a s kým naopak vôbec nie

Na snímke zľava staronový predseda SMERu-SD Robert Fico a nový podpredseda SMERu-SD Erik Kaliňák počas tlačovej konferencie po pracovnom sneme strany Smer – sociálna demokracia v Bratislave 18. júla 2020.
Na snímke zľava staronový predseda SMERu-SD Robert Fico a nový podpredseda SMERu-SD Erik Kaliňák počas tlačovej konferencie po pracovnom sneme strany Smer – sociálna demokracia v Bratislave 18. júla 2020. Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

V deň, keď ste sa stali podpredsedom Smeru, ste povedali, že chcete, aby bol Smer prvou stranou, ktorá bude na TikToku. O čom by malo byť prvé video?

TikTok vyvolal asi najväčšie emócie, ale pravdou je, že strane Smer nemôže byť cudzie žiadne médium, ktoré či už vzniklo alebo ešte v budúcnosti len vznikne. Čo sa týka priamo obsahu, aký by sme mali zverejňovať na TikToku, to je ešte živá debata.

Riešime, akou formou tam budeme dávať politiku aj to, či to bude skôr voľnejšie a pokúsime sa stranu ukázať vo vtipňejšom duchu. Neviem vám presne povedať, ako by malo vyzerať prvé video. 


Čo si ako kreatívec sľubujete od tejto sociálnej siete? Ako vnímate jej cieľovku, a prečo je atraktívna pre stranu s imidžom strany, ktorá sa pred voľbami zachraňuje 13. dôchodkami?

Strana Smer ešte vo voľbách v 2010 alebo 2012 mala najväčší počet podiel mladých ľudí, ktorí ju volili. Je pravda, že aj vtedy sme už mali väčší počet starších voličov než mladých, ale zo všetkých strán sme mali najviac mladých.

Sľubujem si od toho informovanosť, čo je mojím cieľom v politike. Ja nehovorím, že takto mladých ľudí dokážeme presvedčiť a strhnúť, ale za úspech budem pokladať, keď mladí ľudia budú informovanejší o tom, aká je pravda a budú mať informácie z prvej ruky. 

TikTok však je skôr sociálna sieť, kde ľudia chodia vyhľadávať zábavu, nie obsah s informačnou hodnotou. Chápem, že sa tam dá prezentovať aj niečo iné, ale nechápem, ako tam doniesť informácie, ktoré vy tvrdíte, že sú inak prezentované v médiách. 

Naším cieľom bude doniesť ich vtipnou a strohou formou, pretože tie videá bývajú do jednej minúty. Bude záležať od situácie.

Erik Kaliňák o Monike Jankovskej: „To, že to boli zlyhania, predtým si nikto oči v Smere nezatvára, ale ak urobila nejakú dobrú robotu, tak si zaslúžila poďakovanie a tam, kde zlyhala, si zaslúžila trest v zmysle odvolania, ktorý prišiel.“

Takže sa na TikToku dá vysvetliť nejaká kauza Smeru? 

Minimálne sa dá na TikToku veľmi dobre poukázať na to, že Igor Matovič tvrdí, že doniesol na Slovensko 43,8 miliardy a pritom je to 13,5. To znamená, že otvorene klame a zavádza Slovensko o 30 miliárd. Myslím, že z toho si dokážeme spraviť celkom dobrý fórik, aby sme túto informáciu dostali medzi mladých ľudí.

Napriek tomu, že sme mali 2 tlačové konferencie o tejto téme, printové aj online médiá naďalej pracujú s informáciou, že Slovensko dostane 43,8 miliardy eur, čo nie je pravda. 

Aká je vaša funkcia na jednotlivých profiloch politikov a strany Smer? Píšete ich vy? Skúste mi popísať ten proces.

Ja som primárne osoba, ktorá to zabezpečuje po technickej stránke. Napríklad, keď treba zadať reklamu, ale Facebook si myslí, že to je proti pravidlám, tak som ten, čo to komunikuje. Keď točíme video, som ten, kto stojí za kamerou, strihá to a robí podstprodukciu.

Skúsme konkrétne. Keď chce Robert Fico reagovať na aktuálnu vec, ako to vyzerá? 

Buď príde, alebo sa mi ozve a prídem ja. Prejdeme si, ako chce reagovať, čo bude najlepšia forma – či tlačová správa, tlačovka, video na Facebook alebo status. Následne si to pripraví a ak chce, aby to bolo video, pripraví sa kamera a mikrofón. Ak je to tlačová beseda, ide informácia médiám, aby sa dostavili. Statusy sú niekedy jeho slová, niekedy to nechá na náš tím. Napíše sa a ja to zavesím.

Vravíte „napíše sa", kto píše ten text?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87126 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú chybu v statuse Roberta Fica musel Erik Kaliňák po našom rozhovore opraviť
  • Kto je Erik Kaliňák v súkromí, aké sú jeho záľuby a na akú tému písal diplomovku
  • Prečo si myslí, že aj jeho spolužiaci mohli obhajovať plagiáty diplomových prác
  • Ako obhajuje Erik kauzy Jána Počiatka, Moniky Jankovskej, Dobroslava Trnku, Tibora Gašpara alebo svojho strýka Roberta Kaliňáka
  • Prečo si Erik Kaliňák myslí, že sú médiá neobjektívne a v prospech ktorej strany podľa neho lobuje Denník N
  • V čom je Erik Kaliňák rovnaký a v čom naopak úplne iný ako strýko Robert Kaliňák
  • S kým vylučuje možnú povolebnú spoluprácu a s kým naopak vôbec nie
  • Prečo si Erik myslí, že by nebolo dobré, keby boli predčasné voľby v dohľadnej dobe
Domov
Zdieľať
Diskusia