Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. júla 2020, 17:02
Čas čítania 0:44
Matej Krajčovič

V Poľsku našli novú drogu Etazén. Je 60-krát silnejšia ako morfium, zabije ťa už po prvom požití

NEWS POĽSKO
Uložiť Uložené

Poľské úrady vydali varovanie, drogu totiž nemožno zistiť bežnými testami na narkotiká.

Úrady v susednom Poľsku varujú, že sa na uliciach objavila nová nebezpečná droga s názvom Etazén. Hlavný sanitárny inšpektorát upozorňuje, že látka je až 60-krát silnejšia než morfium a u našich severných susedov sa objavila po prvýkrát. 

V meste Łódż ju našli vo forme sivého prášku s takmer 100 % koncentráciou. Bola určená na fajčenie, ako prímes do e-cigariet či náplň do nosového spreja. 

Osoby, ktoré užijú opioidy, obyčajne trpia zmenami vedomia, zmätenosťou, zúženými očnými zreničkami či zníženým tepom a krvným tlakom. Extrémny účinok Etazénu môže tieto stavy navodiť už pri malých dávkach a osobám, ktoré ho užijú, bezprostredne hrozí smrť

V Poľsku našli novú drogu Etazén. Je 60-krát silnejšia ako morfium a zabije ťa už po prvom požití
Zdroj: gis.gov.pl
Odporúčané
Ako sa mozog stáva otrokom drog a prečo závislosť nie je otázkou slabej vôle Ako sa mozog stáva otrokom drog a prečo závislosť nie je otázkou slabej vôle 23. júna 2020, 9:15

Etazén sa môže objaviť aj vo forme tabliet, prášku a rôznych bylinných zmesí, ale aj ako tekutina. Ide teda o plne syntetickú látku. Jej nebezpečie spočíva v tom, že používatelia často netušia, čo vlastne užívajú. 

Záchranným zložkám a zdravotníkom tento fakt následne výrazne sťažuje záchranu života osôb, ktoré sa predávkujú. 

TV Noviny oslovili aj slovenské Ministerstvo zdravotníctva, to však o prítomnosti Etazénu na Slovensku zatiaľ nemá žiadne informácie. Psychológ a odborník na závislosti Peter Pustý upozornil, že Etazén pravdepodobne nie je možné zachytiť ani bežnými testami na drogy a narkotiká. 

Domov
Zdieľať
Diskusia