Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2020, 11:25
Čas čítania 7:10
Jakub Paulík

TEST 17 pív: Niektoré by nedocenili ani „šenkoví štamgasti“, museli sme ich vyliať

TEST 17 pív: Niektoré by nedocenili ani „šenkoví štamgasti“, museli sme ich vyliať
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
GASTRO PIVNÝ TEST PIVO
Uložiť Uložené

Za kvalitu sa platí, ale aj v nižšej cenovej kategórii nájdeš pár slušných pív.

Pivári si zlatý mok vychutnávajú celoročne, ale pri čoraz teplejšom počasí pivo láka aj rekreačných konzumentov. Čapovanému sa, samozrejme, produkty z obchodov vyrovnať nemôžu, pokiaľ však nechceš stále vysedávať v bare a radšej zájdeš s kamarátmi stanovať do prírody, musíš zvážiť, po akom pive siahneš. V článku sme preto hodnotili 17 plechovkových 10-stupňových svetlých pív.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké pivá sme radšej vyliali
  • Ktoré české pivo bolo výrazne lacné, ale zároveň celkom chutné
  • Ktoré dve značky odporúčame študentom bez peňazí na „stanovačky“
  • Ktorá značka chutila ako voda s „pivným sirupom“
  • Pri ktorom pive sa oplatí priplatiť

pivný test
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

V najnovšom redakčnom teste sme sa zamerali na pivá v plechovkách, ktoré sú bežne dostupné v slovenských obchodoch. Nakupovali sme výhradne svetlé a 10-stupňové pivá, ktoré sme sa rozhodli ohodnotiť v pomere kvalita/cena.

Odporúčané
TEST 15 ľadových káv: Ktorá z nich sa najviac podobala skutočnej káve a ktorá chutila ako slepačí bujón? TEST 15 ľadových káv: Ktorá z nich sa najviac podobala skutočnej káve a ktorá chutila ako slepačí bujón? 10. júna 2020, 10:36
Podľa čoho sme hodnotili?

Pivám sme udelili čísla na bodovej stupnici od 0 do 10. Pri hodnotení sme sa sústredili na kvalitu peny, vôňu a chuť piva. Aby sme sa vyhli predsudkom voči jednotlivým značkám, pivo nám nalievala šarmantná asistentka. Vďaka tomu sme vôbec netušili, čo pijeme, a body sme udeľovali na základe dojmov.

Na konci ochutnávky sme zistili, aké hodnotenia sme pridelili jednotlivým pivám a následne sme sa dozvedeli ich cenu. Pokiaľ bola oproti pivám s podobnou kvalitou veľmi nízka, udelili sme im bod navyše.

Ceny sú orientačné a závisia od toho, kde ktorú značku kúpiš a či sa ti podarí vychytať akciu. Aby mi ako autorovi článku 17 pív „nestúplo do hlavy“, čo by ovplyvnilo hodnotenie, s ochutnávkou vypomáhali dvaja kolegovia.

Smädný Mních 4 %

Obchodná sieť: Tesco
Cena: (pôvodná) 0,65 € (po zľave) 0,42 €
Hodnotenie: 0/10

pivný test
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Smädného mnícha sme pri testovaní ochutnali medzi poslednými pivami a skutočne nás nemilo prekvapil. Od 65-centového piva (pred zľavou) by zákazník očakával aspoň priemerne kvalitné pivo, no od toho mal 10-stupňový plechovkový Mních skutočne ďaleko. Kvalita peny patrila rozhodne medzi jedny z najhorších a iba niekoľko sekúnd po odfotografovaní načapovaného piva sa úplne vytratila.

Pri vôni sme necítili žiaden pivný závan. Keby nám niekto dal toto pivo ovoňať poslepiačky, absolútne by sme netušili, o akú tekutinu vlastne ide. Najhorší zážitok však prišiel pri popíjaní, z ktorého nás doslova striaslo. Smädný Mních patril k tým pivám, ktoré sme po pár dúškoch radšej vyliali do trávy.

pivný test
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Deep 4 %

Obchodná sieť: Lidl
Cena: 0,39 €
Hodnotenie: 1/10

pivný test
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Deep patrí medzi „stálice“ pivnej ponuky v Lidli, ktoré zväčša nakupujú ľudia, pre ktorých je prvoradá cena piva, nie jeho kvalita. V porovnaní s ostatnými sa pena držala slušne, no po priložení nosa k pivu nás „ovalil“ nepríjemný „šenkový“ závan pív z podnikov 3. cenovej skupiny. Farba piva bola nevýrazná a skôr pripomínala zafarbenú vodu.

Po ochutnaní Deepa sme mali pocit, že ide naozaj iba o vodu, do ktorej niekto pridal pivný sirup. Inými slovami, necítili sme žiadnu pivnú chuť. Jediným pozitívom teda zostáva iba výrazne nízka cena. Napriek tomu sme však pivo radšej vyliali.

pivný test
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Steiger 4,1 %

Obchodná sieť: Tesco
Cena: 0,59 €
Hodnotenie: 2/10


pivný test
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Prvé dojmy zo Steigera neboli najlepšie, jeho pena totiž padla po niekoľkých sekundách a v pohári zostali iba nevýrazné bublinky. Pivo si hodnotenie nezlepšilo ani slabším pivným závanom, ktorý však pôsobil oproti predošlým produktom o trochu lepšie.

Pri prvom dúšku piva sme mali na tvári menšiu grimasu, postupným popíjaním sme si ale na pivo relatívne zvykli. Išlo síce o slabý podpriemer, ale dokázali sme ho dopiť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87039 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či sa do prvej trojky dostalo slovenské pivo
  • Na akom mieste sa umiestnil všeobecne kritizovaný Corgoň
  • Po čom máš siahnuť, ak chceš dobré pivo do 50 centov
  • Ktoré pivo bolo najdrahšie a na akom mieste skončilo
  • Ako nám chutilo 32-centové pivo
Domov
Zdieľať
Diskusia