Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2020, 13:33
Čas čítania 7:19
Daniel Mikolášik

Mladá konská terapeutka Vanessa: Ak sa k tebe blíži kôň, ktorému nie je vidieť uši, utekaj! (Rozhovor)

Mladá konská terapeutka Vanessa: Ak sa k tebe blíži kôň, ktorému nie je vidieť uši, utekaj! (Rozhovor)
REFRESHER
Uložiť Uložené

Pády zo sedla už vraj prestala počítať. Neraz ju kôň kopol alebo uhryzol do zadku, tvrdí Vanessa, ktorá počas svojej kariéry stihla ošetriť už stovky koní.

Vanessa Haulíková má síce len 19 rokov, no aj napriek mladému veku sa stihla vypracovať na jednu z najlepších konských terapeutiek na Slovensku. Kone miluje odmalička. Najprv na nich jazdila, až ich postupne začala liečiť. Hľadala totiž spôsob, ako pomôcť svojej kobyle, ktorú trápili bolesti.

Odporúčané
Zubárka Dominika: Všetci si chcú bieliť zuby, no nik si ich nevie ani len vyčistiť (Rozhovor) Zubárka Dominika: Všetci si chcú bieliť zuby, no nik si ich nevie ani len vyčistiť (Rozhovor) 14. januára 2020, 14:24

Začala sa viac zaujímať o veterinárstvo a predovšetkým alternatívne terapie. Vanessa študuje na Veterinárnej a farmaceutickej univerzite v Brne a mimo štúdia chodí chodí liečiť kone po celom Slovensku a Česku. „Šanón s kartami mojich pacientov je pomerne ťažký. Ošetrovala som už viac ako 300 koní,“ tvrdí v rozhovore.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzerá konská terapia
  • Či prežívajú kone rovnaké emócie ako ľudia
  • Aké najzaujímavejšie kone už ošetrovala
  • Čo treba robiť v prípade, že má kôň sklopené uši
  • Prečo neodporúča hladkať a kŕmiť cudzie kone

Mladá konská terapeutka Vanessa: Ak sa k tebe blíži kôň, ktorému nie je vidieť uši, utekaj! (Rozhovor)
Zdroj: Vanessa Haulíkova archív

Prečo potrebujú kone terapiu?

Pri jazdení ľudí na koni sa tieto zvieratá krivia a ich bolesť vyúsťuje do neposlušnosti. Tú však jazdci často trestajú pred tým, ako sa uistia, že sú ich kone zdravotne v poriadku.

Terapie však nenahrádzajú klasickú veterinárnu starostlivosť. Slúžia len ako alternatíva k udržiavaniu kondície koní. Ak kôň prejavuje zvýšenú citlivosť v určitých oblastiach alebo sa mení jeho správanie, mal by sa naňho pozrieť odborník.

Ako sa môže meniť jeho správanie?

Viacerými spôsobmi, ako zvýšenou nervozitou, vykopávaním, neochotou k pohybu, hádzaním hlavy, klopením uší alebo inými nepriaznivými prejavmi, ktoré u koňa neboli predtým štandardom. Pri väčších bolestiach môžu začať zhadzovať jazdca alebo sa pokúšať o únik pred prácou.

Odporúčané
Frešove červené Nike či Kotlebove XXL sako. Aké sú najväčšie módne faux pas slovenských politikov? Frešove červené Nike či Kotlebove XXL sako. Aké sú najväčšie módne faux pas slovenských politikov? 16. júla 2020, 14:45


Súvisí to teda nielen s ich mentálnym, ale aj fyzickým zdravím.

Je to veľmi úzko spojené, pretože ak dochádza k nerovnováhe tela u zvierat, nevedia to verbálne vyjadriť a začnú robiť zlobu. Nemôžeš navonok fungovať v poriadku, ak ťa niečo bolí. Vo väčšine prípadov, ktoré som riešila boli nevhodné prejavy správania koní spojené s bolesťou alebo nerovnováhou organizmu.

Z čoho taká konská terapia pozostáva?

Terapia pre kone sa skladá z viacerých metód, v závislosti od vzdelania terapeuta. Osobne sa venujem Dornovej metóde, metóde the Equine Touch (dotyk pre kone, pozn. red.) a suchému bankovaniu. V rámci svojej práce používam aj terapie teplom prostredníctvom výhrevnej podložky, ktorá koncentruje teplo do mäkkých tkanív a pomáha uvoľňovať stuhnutosti pred naprávaním.

Odporúčané
Známe ženy mali problém s tým, ako vyzerám. Cítili sa pri mne nesebavedomo, tvrdí Slovenka, ktorá prerazila v Hollywoode Známe ženy mali problém s tým, ako vyzerám. Cítili sa pri mne nesebavedomo, tvrdí Slovenka, ktorá prerazila v Hollywoode 13. júla 2020, 11:00


Ako sa to potom odohráva?

Ja ku každému koňovi pristupujem individuálne, pred každým výkonom prebehne rozhovor s majiteľom o minulosti a aktuálnom fungovaní koňa. Po rozhovore prejdem celé telo, všímam si teplejších či stuhnutejších miest, jaziev, reakcií koňa atď. Potom vykonám terapiu, kde nevynechám jediný kĺb tela a prechádzam od nôh až k hlave.

K základu Dornovej metódy pridávam individuálne vystavané hmaty metódy Equine Touch, prípadne banky. Terapiu ukončujem diskusiou s majiteľom o nálezoch a prípadnom nasledujúcom terapeutickom pláne pre koňa.

Mladá konská terapeutka Vanessa: Ak sa k tebe blíži kôň, ktorému nie je vidieť uši, utekaj! (Rozhovor)
Zdroj: Vanessa Haulíkova archív

Ako dlho tento proces trvá?

Trvanie jedného sedenia je veľmi individuálne v závislosti od spolupráce a zdravotného stavu koňa. Ale tak klasicky sa pri jednom koni zdržím okolo hodiny. 

Je konská terapia ťažšia ako tá tradičná ľudská?

Na toto neviem úplne odpovedať, keďže som nikdy metódu nepraktizovala na ľuďoch. Jedno je však isté. Zviera ti nepovie, kde ho bolí, prečo ho to bolí, prípadne ako sa mu to stalo. Navyše, ja pri práci ručne imitujem prirodzený pohyb koňa, čo znamená, že každý kĺb tela prechádzam s tým, že vykonávam jeho fyziologický pohyb. Skúšal si už niekedy pohnúť konskou nohou, keď sa kôň rozhodne, že nechce? (smiech)

Ak sa k tebe blíži koník, ktorý nemá viditeľné uši, utekaj (smiech). A tiež neodporúčam hladkať cudzie kone a už vôbec nie ich kŕmiť.

Prežívajú kone rovnaké emócie ako ľudia?

Určite áno. Kone komunikujú rečou tela, ktorá je veľmi komplexná a špecifická, preto človek musí poznať signály, ktoré mu kôň vysiela.

Ako vieš, či je kôň práve šťastný, smutný alebo nahnevaný?

Priaznivé signály, ktoré očakávam pri terapii sú napríklad prežúvanie, zívanie, žmurkanie, oblizovanie sa, privieranie očí. Naopak, ak kôň cerí zuby, klopí uši ku krku, zaháňa sa nohami alebo hlavou, je to signál, že má človek buď utekať, prestať, zjemniť. Ak sa k tebe blíži koník, ktorý nemá viditeľné uši, utekaj (smiech). A tiež neodporúčam hladkať cudzie kone a už vôbec nie ich kŕmiť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86973 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Od čoho závisí cena jedného terapeutického sedenia
  • Aké zranenia Vanesse kone doposiaľ urobili
  • Prečo boli niektoré terapie náročnejšie
  • Z akého dôvodu musela skončiť s parkúrom
  • Ako predísť tomu, že ťa napadne kôň
Domov
Zdieľať
Diskusia