Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júla 2020, 11:48
Čas čítania 4:32
Adam Novosad

Mučili pred ňou aj deti, napriek tomu len ticho sedela, pozerala sa na hrôzy odohrávajúce sa pred ňou a nenechala sa zlomiť

HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Madeleine Riffaud o svojich odbojárskych časoch v okupovanom Paríži dlhé roky mlčala.

Za bieleho dňa sa priblížila k nacistovi, ktorý stál na parížskom moste Pont de Solférino a kochal sa výhľadom na mesto aj rieku Seinu. Nebála sa, lebo vždy vedela, že ako žena oslovujúca nacistických príslušníkov nevzbudzuje toľko pozornosti, čo jej kolegovia z odboja v hlavnom meste.

Mala na sebe roztomilú sukňu a jej vlasy sa ligotali v slnečných lúčoch, keď nacistu oslovila, aby sa k nej otočil tvárou. Chcela vidieť, ako zomiera. Chcela, aby mal šancu v priebehu sekundy vytiahnuť zbraň, ale neumožnila mu poriadne zareagovať. Keď sa nacista otočil, dvakrát ho strelila do hlavy.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako ju prvé stretnutie s nacistami prinútilo proti Nemcom bojovať
  • Prečo čakala, kým sa nacista na moste otočí, keď ho zavraždila
  • Čo ju čakalo počas mesačného mučenia v nacistickom „Dome smrti“
  • Ako prepadla nacistický vlak a zadržala 80 nemeckých vojakov
  • Ktorý svetoznámy maliar namaľoval po vojne jej portrét

Nemecký kopanec do zadku

Takto znie najznámejší príbeh zo života legendárnej príslušníčky francúzskeho odboja za druhej svetovej vojny. Meno Madeleine Riffaud sa však príliš často v historických knihách neskloňuje, zrejme si ho nepočul ani na hodinách dejepisu a ani na internete o nej toho až tak veľa nenájdeš.

Odporúčané
Parížske prostitútky čelili na konci vojny náporu 10-tisíc vojakov denne. Krajina „zradkyne“ spávajúce s nacistami tvrdo trestala Parížske prostitútky čelili na konci vojny náporu 10-tisíc vojakov denne. Krajina „zradkyne“ spávajúce s nacistami tvrdo trestala 22. júla 2020, 18:44

Napriek tomu strávila posledné roky svojho stále pokračujúceho života rozprávaním o zážitkoch, ktoré ju dodnes mátajú a zároveň jej odjakživa dodávali životnú energiu. Aj jej psychiater jej po vojne povedal, že jednoducho vyrástla v takých časoch, až sa v nej stratila schopnosť žiť v štandardných podmienkach, a preto sa stále snaží vyhľadávať extrémy.

Madeleine Riffaud pritom ako tínedžerka netušila, že sa raz stane hviezdou protifašistického odboja vo Francúzsku. Na svoje prvé stretnutie s nemeckými vojakmi okupujúcimi Francúzsko v roku 1941 si živo spomína dodnes. Zatiaľ čo sa dovtedy zaoberala najmä tým, čomu sa chce venovať v budúcnosti a postupom času si vybrala cestu pôrodnej sestry, stretnutie s nacistami v meste Amiens jej plány pozmenilo.

Nacistu zavraždila za bieleho dňa dvoma guľkami do hlavy ako 20-ročná. Francúzska odbojárka zostala navždy symbolom
Zdroj: Keystone/France

Vtedy iba 16-ročná Madeleine smerovala naspäť domov k rodičom, keď jej cestu zatarasila partia nemeckých vojakov. Začali sa na nej zabávať, trochu ju provokovali a napokon poslali ďalej.

Jeden z vojakov si neodpustil symbolické kopnutie do zadku, čo jej tínedžerskú dušičku vyburcovalo natoľko, že o niekoľko mesiacov neskôr sa ako študentka snažiaca sa stať pôrodnou sestrou namiesto toho stala členkou komunistickej odbojovej organizácie Francs-Tireurs et Partisans (FTP).

Vražda nacistu za bieleho dňa

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86948 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia