Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti IKEA.
30. júla 2020, 11:06
Čas čítania 1:45
Sponzorovaný obsah

Rovnako vyzerajú, rovnako chutia, ale predsa nie sú také isté! Milovať ich budeš určite aj v starej, aj v novej verzii

GASTRO ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Legendárne mäsové guľôčky, ktoré podávajú v reštaurácii IKEA budú mať už aj svojho bezmäsitého dvojníka, avšak s rovnakou chuťou.

Mäsové guľôčky, ktoré si môžeš dať počas nákupu v obchodnom dome s nábytkom IKEA, sú jednoducho legendárne. So zemiakovou kašou, typickou smotanovou omáčkou a brusnicami tvoria obľúbenú kombináciu, ktorú dlhé roky milujú malí aj veľkí. 

To si uvedomuje aj spoločnosť IKEA, ktorá stojí za ich varením a servírovaním. IKEA je však aj spoločnosťou so silným sociálno-spoločenským a ekologickým cítením a stojí si aj za svojím cieľom klásť pri výrobe potravín čo najväčší dôraz na trvalú udržateľnosť. Spoločnosť sa preto rozhodla pozrieť na známe mäsové guľôčky aj  z iného uhla pohľadu a prináša do svojich "kuchýň" aj  udržateľnejšiu alternatívu.

Ročne sa ich predá viac ako miliarda na celom svete. Teraz ich budeš môcť vyskúšať aj v bezmäsitej verzii vhodnej aj pre vegánov
Zdroj: IKEA

Spoločnými obedmi za trvalú udržateľnosť

Nové bezmäsité guľôčky zanechávajú v porovnaní s tými mäsovými iba 4% klimatickej stopy a chuťovo sú na nerozoznanie. Vďaka malej klimatickej stope si na nich môžeš pochutnať bez zlého svedomia a spoločnosti IKEA pomáhajú priblížiť sa k cieľu do roku 2030 prispieť k pozitívnejšiemu vplyvu na klímu.

„V reštauráciách IKEA predáme každoročne viac ako miliardu mäsových guľôčok. Predstavte si, aký rozdiel by spravilo, keby sa čo i len časť našich návštevníkov rozhodla vybrať si namiesto nich bezmäsité guľôčky. Ak by sa nám takto podarilo presmerovať približne 20 % predaja mäsových guľôčok, klimatická stopa IKEA Food by sa znížila o zhruba 8 %,” vysvetľuje Sharla Halvorson, globálna manažérka pre oblasti zdravia a trvalej udržateľnosti.

Ročne sa ich predá viac ako miliarda na celom svete. Teraz ich budeš môcť vyskúšať aj v bezmäsitej verzii vhodnej aj pre vegánov
Zdroj: IKEA

Víziou IKEA je vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. Preto chce aj teba inšpirovať k zdravšiemu a udržateľnejšiemu životnému štýlu, ktorý bude mať pozitívny vplyv na ľudí a planétu. 

„Na to, aby sme mohli znížiť klimatickú stopu jedla ponúkaného v našich obchodných domoch, musíme najprv predávať menej klasických mäsových guľôčok. Nové bezmäsité guľôčky nám dávajú možnosť ponúknuť milovníkom mäsa udržateľnejšiu alternatívu, ktorá chutí rovnako dobre ako naše obľúbené mäsové guľôčky,“ vysvetľuje Sharla. 

Ročne sa ich predá viac ako miliarda na celom svete. Teraz ich budeš môcť vyskúšať aj v bezmäsitej verzii vhodnej aj pre vegánov
Zdroj: IKEA

Rovnako výborná chuť aj bez mäsa

Na výrobu bezmäsitej guľôčky sú použité ingrediencie ako hrach, ovos, jablká či zemiaky s dôrazom na to, aby mala táto udržateľnejšia alternatíva ku klasickým guľôčkam rovnakú chuť aj štruktúru, vďaka ktorej si ju naozaj vychutnáš, aj ak si milovník mäsa. Recept na bezmäsité guľôčky neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, takže sú vhodné aj pre  flexitariánov, vegetariánov či vegánov.

„Pri vývoji bezmäsitých guľôčok bolo naším hlavným cieľom čo najvernejšie napodobniť chuť a textúru mäsa, no použiť na to iba rastlinné suroviny. Vyskúšali sme množstvo rôznych surovín aj postupov a s výsledkom sme veľmi spokojní,“ hovorí Alexander Magnusson, ktorý pracuje ako šéfkuchár a projektový vedúci IKEA Food.

V reštauráciách IKEA sa budú bezmäsité guľôčky podávať rovnako ako doteraz - so zemiakovou kašou, brusnicovým džemom a smotanovou omáčkou. K dispozícii pritom budú za tú istú nízku cenu ako klasické mäsové guľôčky a pochutnať si na nich budeš môcť už v auguste 2020. Navyše, ich mrazenú verziu vhodnú na prípravu doma si budeš môcť kúpiť aj v obchode so švédskymi špecialitami.

Ročne sa ich predá viac ako miliarda na celom svete. Teraz ich budeš môcť vyskúšať aj v bezmäsitej verzii vhodnej aj pre vegánov
Zdroj: IKEA
Domov
Zdieľať
Diskusia