Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júla 2020, 14:25
Čas čítania 5:40
Viktor Kniš

Fico je vraj náš najlepší politik a za Kočnera môže Radičovej vláda. Toto je Erik Kaliňák, 28-ročný nový podpredseda Smeru

Fico je vraj náš najlepší politik a za Kočnera môže Radičovej vláda. Toto je Erik Kaliňák, 28-ročný nový podpredseda Smeru
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
POLITIKA ERIK KALIŇÁK ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Erik Kaliňák spravuje sociálne siete Roberta Fica aj Smeru. Zároveň začal na Facebooku glosovať a snaží sa útočiť na politických súperov.

Na strýka Roberta Kaliňáka je hrdý a hovorí, že bol najlepším ministrom vnútra. 29-ročný synovec exministra Erik Kaliňák sa stal v sobotu podpredsedom strany Smer a zaplnil tak jednu z dier, ktoré zanechal Peter Pellegrini svojím odchodom. Tvrdí, že chce byť lepším politikom ako jeho strýko, ktorého do politického dôchodku vyhnala vražda Jána a Martiny. 

Erik Kaliňák sa už pred voľbami staral o sociálne siete politikov Smeru. Po svojom strýkovi „zdedil" účty na Instagrame a Facebooku, kde sa pravidelne vyjadruje k politickej situácii. 

Roberta Fica, ktorý podľa zverejneného spisu Gorila chodieval do konšpiračného bytu na Vazovovej „piť kolu“ a hovoril o tom, ako zháňal peniaze „vlastnou hlavou“, vníma mladý Kaliňák ako človeka, ktorý „politiku robil vždy férovo a spravodlivo.“

Mladý smerák vyštudoval filozofiu a netají sa tým, že sa stotožňuje s radikálnymi názormi obvineného poslanca Ľuboša Blahu, ktorý sa cez víkend tiež stal podpredsedom Smeru. 

Odporúčané
10 vecí, ktoré by si mal vedieť o miliónovej kauze Dobytkár. Ide o najväčší korupčný podvod v histórii Slovenska? 10 vecí, ktoré by si mal vedieť o miliónovej kauze Dobytkár. Ide o najväčší korupčný podvod v histórii Slovenska? 14. júla 2020, 12:11
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako reaguje mladý Kaliňák na kauzy strany Smer
  • Ako točil Ficovi kontroverzné video
  • Čo robí a ako sa prezentuje na sociálnych sieťach
  • Či nekopíruje Gorduličov Ťažký Týždeň
  • Ako uspel vo voľbách

Instagram aj Facebook zdedil po strýkovi

Erik Kaliňák sa zviditeľnil pred voľbami, keď sa intenzívne zapájal do predvolebnej antikampane proti opozícii. Stojí napríklad za animovanými videami, ktoré zosmiešňovali vtedajších opozičných politikov. Niektoré sa týkali aj Andreja Kisku a témy migrantov, ktoré hraničili s rasizmom.

Autori videí vkladali opozičným politikom do úst slová, ktoré nepovedali, následne to aj samotný Erik Kaliňák skrýval za paródie, a to aj napriek tomu, že dokázateľne menili kontext a dávali ich do inej roviny, ako boli pôvodne výroky myslené. 

Úlohou Erika Kaliňáka v Smere má byť práca s mladými ľuďmi. „Očakávam od neho aj veľký záber, pokiaľ ide o sociálne siete, kde je jeho pôsobenie mimoriadne úspešné. Patrí to k výbave modernej politickej strany,“ povedal Robert Fico po sobotňajšom sneme, na ktorom Erika Kaliňáka zvolili za podpredsedu strany.

Následne vystúpil samotný mladý Kaliňák a povedal, že chce, aby strana Smer pôsobila na TikToku. Ide o platformu, kde užívatelia pridávajú zväčša jednoduchý, 3-60 sekundový videoobsah. Slovenské dáta síce zatiaľ neexistujú, celosvetovo však podľa lupa.cz využíva aplikáciu 66 % ľudí mladších ako 30 rokov. V Česku napríklad aj približne 30 % detí, ktoré ešte nemajú volebné právo.

Erik Kaliňák zároveň spravuje facebookové profily Roberta Fica a Smeru. Na svojom Facebooku, ktorý zdedil po strýkovi, pôsobí obzvlášť aktívne. Vyjadruje sa ku všetkým aktuálnym témam a kauzám súčasnej koalície prostredníctvom krátkych videí. Často si nedáva servítku pred ústa a táto rétorika, v konečnom dôsledku, jeho publikum baví. Aktuálne ho sleduje vyše 34-tisíc ľudí. 

Kto je Erik Kaliňák? Synovec exministra vnútra Roberta, ktorý chce, aby bol Smer na TikToku
Zdroj: Facebook

Nie je zrejmé, nakoľko diskusie pod príspevkami koriguje, drvivá väčšina komentárov je však pozitívna. Mladý Kaliňák zbiera tisícky lajkov, stovky komentárov a podobné množstvo zdieľaní takmer vždy, keď niečo uverejní.  

Trochu horšie je na tom jeho Instagram, ktorého čaro zatiaľ príliš neprebádal. Aj tu používa Erik Kaliňák pôvodný profil svojho strýka a zatiaľ sú medzi jeho fotkami aj tie, ktoré tam pridal ešte exminister vnútra. Za dva mesiace pridal Kaliňák mladší len 6 fotiek, pričom polovica z nich sa týkala politických aktivít. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Erik Kaliňák (@kalinakerik),

Nakrúcal Ficove kontroverzné video o Mazurekovi

Erik Kaliňák v rozhovore pre Aktuality ešte mesiac pred voľbami priznal, že to bol práve on, kto stál za kamerou, keď šéf Smeru Robert Fico obhajoval odsúdeného extrémistu – poslanca ĽSNS Milana Mazureka. Točil som ho, vešal som ho a stotožňujem sa s jeho obsahom. Aj so všetkým, čo nasledovalo,“ povedal mladý Kaliňák v rozhovore. 

Ide o video zo septembra 2019, ktoré Robert Fico zverejnil, keď Najvyšší súd Milana Mazureka odsúdil za rasistické výroky. „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ, a ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu,“ povedal vtedy Fico. Podľa predsedu strany Smer súdy rozhodujú pod tlakom médií, novinárov nazval hlupákmi. 

Odporúčané
Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát Kotlebovca Mazureka odsúdili za rasistické komentáre, prišiel aj o poslanecký mandát 3. septembra 2019, 12:01

Tri mesiace po zverejnení tohto videa NAKA obvinila Roberta Fica z hanobenia národa, rasy a podnecovania k nenávisti za schvaľovanie Mazurekových rasistických výrokov. Obvinenie v januári zrušil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik – údajný priateľ Norberta Bödöra. 

V rozhovore pre SME zas Erika Kaliňák povedal, že sa stal súčasťou politiky, keď začal adminovať facebookový profil svojho strýka. Vtedy bola aktuálna téma kriminality v rómskych osadách a mladý Kaliňák sa chcel téme venovať, pretože ju považuje za problém, ktorý krajinu frustruje. „Rasizmus je problém. Výroky, za ktoré bol pán Mazurek odsúdený, však nepovažujem za rasizmus. Ale rozhodnutie súdu rešpektujem,“ povedal. 

 

Kto je Erik Kaliňák? Synovec exministra vnútra Roberta, ktorý chce, aby bol Smer na TikToku
Zdroj: TASR

Pokus o koncept Ťažkého týždňa

Koncept Ťažkého týždňa Jána Gorduliča je založený na tom, že zhŕňa informácie o aktuálnych témach a okrem kontextu k ním pridáva aj vtipné strihy. Erik Kaliňák zatiaľ do videí a ich popisov pridal iróniu, no snaží sa tiež robiť zostrihy, ktoré majú napríklad otočiť vyhlásenia koaličných poslancov proti sebe, hoci ich pôvodne mysleli inak.  Snaží sa aj gestikulovať a neverbálne dávať najavo, čo sa mu páči, čo mu príde vtipné a čo, naopak, nie. 

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

„Vládni cirkusanti nám minulý týždeň predviedli svoje najnovšie číslo. NAKA sa totiž objavila v štátnej agentúre NASES presne v tom momente, keď jej vedúci predstavitelia čakali na avizované stretnutie s pani iluzionistkou Veronikou,“ okomentoval jeden zo svojich výtvorov, ktoré nazval Šapitó.

Ďalšou reláciou s podobným konceptom ako Šapitó, sú Koroniny. „Haló, chalani, vy ste vyhrali voľby, nie vojnu. Vy si delíte zodpovednosť, nie korisť,“ prihováral sa voličom v inom videu, kde kritizoval, že sa OĽaNO chystá obsadiť všetky posty okresných predsedov. 

Samotný Ján Gordulič si myslí, že Erik Kaliňák má veľký počet zhliadnutí vďaka platenej reklame. „Koľko si zaplatíš, toľko máš. Podľa mňa je to takto,” komentoval Gordulič videá Erika Kaliňáka s tým, že mu ich navrhol Facebook ako sponzorované príspevky.

Z informácií o transparentnosti facebookového účtu vyplýva, že si Erik Kaliňák reklamu platil. Keďže však aktuálne nie je aktívna, nie je zrejmé, na ktoré príspevky dal peniaze. Rovnako sponzoruje príspevky profil strany Smer, v súčasnosti však nemá žiadnu aktívnu reklamu.

Erik Kaliňák pritom popiera, že by si bral inšpiráciu z Ťažkého týždňa. „Tak to určite nie. Je pre mňa odstrašujúcim príkladom, ako sa zaujímavý formát môže zvrhnúť na niečo prízemné a odpudivé,“ povedal mladý podpredseda Smeru portálu Plus 7 dní. 

Odporúčané
Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? Kto sú Bödörovci, čo ich spája so Smerom, vedením polície a prečo sú nebezpeční aj po vzatí Norberta Bödöra do väzby? 20. júla 2020, 11:18

Za Kočnera vraj môže vláda Ivety Radičovej

Erik Kaliňák pre denník SME povedal tiež, že Robert Fico je najlepší politik, akého sme tu kedy mali. Dodal, že to nebol Smer, kto pomohol toxickému Marianovi Kočnerovi rásť a pohybovať sa až za hranicou zákona.

„Bola to práve vláda pani Radičovej, ktorú všetci milujeme a radi sa k nej vraciame, počas ktorej Kočner vedel ako druhý človek na Slovensku, akého máme generálneho prokurátora. A to po Richardovi Sulíkovi, ktorý bol predsedom parlamentu. Práve počas tejto vlády si vedel vybavovať veci,“ povedal Erik Kaliňák denníku SME.

Pri otázke na Moniku Jankovskú, ktorá je obvinená v kauze Búrka, rovnako nevidí mladý Kaliňák problém Smeru. „Zodpovednosť sme voči pani Jankovskej vyvodili. Pán Pellegrini bol v tomto veľmi prísny. Na rozdiel od pána Sulíka,“ povedal pre SME v začiatkom tohto roka. 

Kto je Erik Kaliňák? Synovec exministra vnútra Roberta, ktorý chce, aby bol Smer na TikToku
Zdroj: TASR – Martin Baumann

Erik Kaliňák vs. Robert Kaliňák

Erik Kaliňák tiež v spomínanom rozhovore pre SME skonštatoval, že jeho strýko bol najlepším ministrom vnútra, akého sme kedy na Slovensku mali. Zároveň si myslí, že je veľká škoda, že odišiel z politiky.

Sám priznáva, že to bol práve Robert Kaliňák, kto ho k politike ako takej dostal. Kvôli jeho priezvisku sa mu vraj v škole smiali, vznikali vraj aj prezývky a „humorné situácie.“

„A k jeho koncu? Môj názor je, že strýko odísť nemal. Bolo na ňom vidieť, že chce od začiatku až do konca robiť to, čo pokladá za správne a dobré pre túto krajinu,“ povedal Erik Kaliňák. 

Za čias ministrovania Roberta Kaliňáka pritom zavraždili novinára Jána Kuciaka, a to pre jeho prácu investigatívca. Len niekoľko mesiacov predtým sa novinárovi vyhrážal Marian Kočner, dnes hlavný obžalovaný z objednávky vraždy. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ hrozil Marian Kočner Kuciakovi do telefónu v septembri 2017. Zavraždený novinár vtedy podal aj trestné oznámenie za vyhrážanie, no vyšetrovateľ ho uzavriel s tým, že Kočner vyhrážkami v telefonáte Kuciakovi nespáchal ani len priestupok.

Odporúčané
Nie je žiadna hanba byť v politike a nemať žiadny titul, hovorí prorektor Univerzity Komenského Radomír Masaryk (Rozhovor) Nie je žiadna hanba byť v politike a nemať žiadny titul, hovorí prorektor Univerzity Komenského Radomír Masaryk (Rozhovor) 7. júla 2020, 10:42

V tom čase sa však Robert Kaliňák namiesto Kuciaka zastal skôr Kočnera a hovoril, že v jeho vyhrážkach nevidí problém. „Ktoré vyhrážky máte na mysli? Mám z toho vyjadrenia pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. Hľadanie špiny je to, čo robíte vy,“ povedal minister podľa Denníka N.  

Robert Kaliňák má okrem toho za sebou množstvo medializovaných káuz. Radíme medzi nich aj Hedvigu Malinovú, odsúdeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka či únos Vietnamca slovenským vládnym špeciálom. Ako ich komentuje Erik Kaliňák? „Myslím si, že všetky boli jednoznačne nafúknuté.“

Do parlamentu sa vo februárových voľbách Erik Kaliňák nedostal. Kandidoval síce z lukratívneho 150. miesta, no získal iba necelých 4-tisíc hlasov, čo na mandát poslanca a prekrúžkovanie sa nestačilo. Ako nový podpredseda Smeru však nabudúce môže mať mladý Kaliňák o niečo väčšie šance. 

Domov
Zdieľať
Diskusia