Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2020, 16:04
Čas čítania 1:13
Tímea Krauszová

Kde si, leto? Tropické horúčavy tento rok príliš nečakaj, ešte pár týždňov sa počasie vôbec nemusí zmeniť

NEWS
Uložiť Uložené

Klimatológ vysvetľuje, kde je sľubované horúce leto.

Celé mesiace sľubovali meteorológovia teplé a suché leto, predovšetkým v strednej Európe. Realita je však iná: v júni pršalo a hoci v júli je zrážok menej, teploty sú nižšie, než na aké sme si v predchádzajúcich letných sezónach zvykli. Sotva sa vyšplhajú na 25 °C. Podľa klimatológa SHMÚ Pavla Faška sa to ani nezmení: toto leto nebude ani zďaleka také horúce ako predchádzajúce tri, povedal pre TV Markíza.

Odporúčané
Voda zaplavila celú obec na východe Slovenska. Odnáša aj autá Voda zaplavila celú obec na východe Slovenska. Odnáša aj autá 19. júna 2020, 18:27

Zatiaľ je leto nestabilné, je však možné, že zmena len prichádza pomalšie

Niekoľko horúcich dní vystrieda niekoľko upršaných a chladnejších dní. Tak vyzerá leto v roku 2020 – možno, aby sme nechodili von až príliš často, keďže naďalej zúri aj pandémia koronavírusu. Mnohí však s takýmto počasím nie sú spokojní. Podľa klimatológa by však zmena mohla ešte nastať.

„V našich klimatických podmienkach by malo platiť, že najpriaznivejšie letné počasie by sa malo vyskytovať na rozhraní júla a augusta a ešte aj v približne prvých dvoch dekádach augusta,“ vysvetlil Faško. „Už takmer dva mesiace sa charakter počasia u nás zásadnejšie nemenil, na jar to tento rok trvalo viac ako dva mesiace, kým zmena charakteru počasia nastala.“

Odporúčané
Top 10 slovenských pláží, kde môžeš prežiť úžasnú letnú dovolenku Top 10 slovenských pláží, kde môžeš prežiť úžasnú letnú dovolenku 13. júla 2020, 10:50

Podľa odborníka je teda možné, že aj leto má takýto pomalý nástup a koncom prázdnin by sme sa mohli dočkať horúčav, na ktoré sme si zvykli. Počasie sa však ešte 1-2 týždne výrazne nezmení. Faško však dodal, že aktuálne teploty sú vcelku normálne.

„Asi najviac prekvapení môžu byť teraz mladší ľudia, ktorí nezažili letá pred 40 až 50 rokmi. Napriek všetkému, ak hodnotíme teplotné podmienky prvej polovice tohtoročného leta, tak tieto sú, v porovnaní s dlhodobým priemerom za obdobie 1981-2010, normálne. Leto je u nás teraz, v našich klimatických podmienkach, skôr štandardné. Mimoriadne až extrémne teplé boli letá vo väčšine posledných päť rokov,“ vysvetlil klimatológ pre Markízu.

Podľa aktuálnych predpovedí počasia by sa malo budúci týždeň už otepliť a mohli by sme sa v pondelok podľa meteo.sk dočkať aj 30 °C.

Domov
Zdieľať
Diskusia