Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2020, 15:09
Čas čítania 1:24
Daniel Mikolášik

Slovenská polícia varuje tínedžerov, aby si dávali pozor na TikTok. Môžu sa stať obeťou vydierania

TECH TIKTOK
Uložiť Uložené

Riziká čínskej aplikácie TikTok môžu byť veľmi vážne.

Polícia SR varuje užívateľov čínskej mobilnej aplikácie TikTok, aby pri jej používaní dbali na svoju bezpečnosť a zdravie, ako aj bezpečnosť svojich blízkych. Môžu sa totiž stať obeťou vydierania alebo kyberšikany.

„Za užívateľmi, ktorí sa môžu pýšiť státisícmi až miliónmi fanúšikov, stoja komunikačné tímy a manažéri, ktorí dozerajú práve na nebezpečné aspekty komunikácie na sociálnej siete,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Odporúčané
USA chcú zakázať TikTok. Vraj špehuje pre čínsku vládu, preto teraz odchádza aj z Hongkongu USA chcú zakázať TikTok. Vraj špehuje pre čínsku vládu, preto teraz odchádza aj z Hongkongu 8. júla 2020, 7:26


„Neškodné sledovanie zo strany cudzích ľudí sa môže pretransformovať do vydierania alebo kyberšikany. Pri každej modernej technológii a sociálnej sieti je dôležité chrániť si svoje súkromie a obmedziť obsah svojho účtu len pre svojich priateľov, respektíve užívateľov, ktorým prístup k svojmu obsahu majiteľ účtu manuálne schváli,“ tvrdí.


Ľuďom, ktorí si odmietajú uzamknúť účet polícia radí, aby si uvedomili, že medzi masou neznámych „priateľov" sú aj ľudia, ktorí im môžu a chcú ublížiť. Odporúčanie teda znie: zverejňuj len také videá, za ktoré sa nebudeš hanbiť a z ktorých neznámy človek nedokáže zistiť, v ktorom meste či na ktorej ulici užívateľ bývaš.

Slovenská polícia varuje tínedžerov, aby si dávali pozor na TikTok. Môžu sa totiž stať obeťou vydierania
Zdroj: Ilustračná foto: Unsplash


„V prípade, že vás budú iní užívatelia obťažovať komentármi, zablokujte si ich a ak šikanovanie bude pokračovať naďalej inou formou, obráťte sa na rodiča, kamaráta alebo učiteľa,“ radia policajti. Upozorňujú ľudí, aby nikdy nikomu neposielali svoje nahé fotografie alebo videá a zapájali sa iba do takých výziev, pri ktorých im nehrozí nebezpečenstvo.

„Reťazové výzvy sú samostatnou kapitolou rôznorodosti obsahu, ku ktorým dochádza medzi jednotlivými užívateľmi. Niektoré z výziev majú humorný a bezpečný charakter, ďalšie patria do skupiny nebezpečných a môže dôjsť k poraneniu ich napodobňovateľov,“ varujú.

Odporúčané
TikTok potajomky špehoval dáta miliónov užívateľov. Apple vďaka novej funkcii kleplo aplikácii po prstoch TikTok potajomky špehoval dáta miliónov užívateľov. Apple vďaka novej funkcii kleplo aplikácii po prstoch 27. júna 2020, 10:21


S viac ako 800 miliónmi užívateľmi je čínska mobilná aplikácia TikTok šiestou najpopulárnejšou sociálnou sieťou na svete. Jej hlavnou cieľovou skupinou sú mladí ľudia, prevažne do 20 rokov, pričom silné zastúpenie majú aj mladiství do 15 rokov.

Policajný zbor sa preto okrem samotných užívateľov obracia aj na rodičov, aby dávali pozor na nástrahy, ktoré táto moderná forma komunikácie prináša. Nie je vhodné, aby deťom používanie sociálnych sietí striktne zakazovali, no mali by viesť s tínedžermi debatu, v ktorej im vysvetlia možné riziká ich používania.

„V prípade mladistvých do 15 rokov odporúčame, aby bol medzi priateľmi či fanúšikmi ich účtov na sociálnych sieťach jeden z rodičov s cieľom kontroly zverejňovaného obsahu,“ hovorí Bárdyová.

Domov
Zdieľať
Diskusia