Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2020, 8:45
Čas čítania 0:55
Tina Hamarova

Vedci objavili obrovskú neznámu štruktúru v skrytých zákutiach vesmíru

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Je to vraj jedna z najväčších štruktúr, akú kedy ľudské oko videlo.

Medzinárodný tím vedcov objavil v odľahlej časti vesmíru obrovskú štruktúru.  Tvarom pripomína stuhu a je taká obrovská, že by to podľa vedcov mohla byť spleť niekoľkých galaxií v jednom.  Rozpína sa na šírke 1,4 miliardy svetelných rokov a pôsobí ako veľká „vesmírna stena“.

Objav vedcov prekvapil, pretože v časti časti vesmíru, kde štruktúru našli, interstelárny prach zakrýva akékoľvek svetlo. Preto tam nevidieť bežne žiadne galaxie ani iné telesá. Štúdiu s objavom uverejnili v The Astrophysical Journal, píše The Vice.

„Keď naše vizualizácie naznačili, že sa niečo deje na vesmírnom 'južnom póle', boli sme prekvapení. Skutočne neexistujú žiadne správy o existencii nejakej štruktúry v týchto zákutiach,“ povedal kozmológ z parížskej Saclay University Daniel Pomarède, ktorý viedol novú štúdiu. 

Vesmír obsahuje mnoho takýchto štruktúr, respektíve „pásov“, ktoré spájajú rôzne objekty. Galaxie, ktoré sa zhlukujú na ich križovatkách, sú z plynného vodíka a tajomnej nesvietivej látky nazývanej temná hmota, preto je výnimočné ich objaviť.

Odporúčané
Vo vesmíre okolo nás je vraj minimálne 36 ďalších inteligentných civilizácií. Môžu však byť navždy príliš ďaleko Vo vesmíre okolo nás je vraj minimálne 36 ďalších inteligentných civilizácií. Môžu však byť navždy príliš ďaleko 16. júna 2020, 9:34

Najväčšou známou podobnou štruktúrou je Veľká stena Hercules-Corona Borealis, ktorá je široká 10 miliárd svetelných rokov - čo je asi desatina priemeru celého pozorovateľného vesmíru.

Nie je však vylúčené, že aj nový objav môže byť oveľa väčší. Podľa kozmológa Pomarèda má totiž štruktúra tvar luku, takže z nej vidieť len jednu časť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia