Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2020, 18:30
Čas čítania 1:10
Adam Novosad Tina Hamarova

Igor Matovič: Zatiaľ nebudeme zavádzať celoplošné opatrenia ani zatvárať hranice

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Igor Matovič priblížil na tlačovej konferencii odkiaľ sa k nám v posledných týždňoch dostala nákaza.

Predseda vlády Igor Matovič minulý týždeň obyvateľov Slovenska varoval, že denný prírastok 53 nových nakazených koronavírusom je príliš veľký. Aj keď ministerstvo zdravotníctva vzápätí situáciu upokojovalo so slovami, že epidemiológovia majú situáciu pod kontrolou, v pondelok 13. júla sa Matovič na zasadnutí stretol so svojím konzíliom odborníkov a epidemiológov.

„Zatiaľ nebudeme robiť kroky späť v boji proti koronavírusu, nebudeme opäť zavádzať celoplošné opatrenia, nebudeme zatiaľ zatvárať hranice,“ vyhlásil premiér Igor Matovič. Na zoznam bezpečných krajín naopak konzílium odborníkov zaradilo aj Veľkú Britániu. 

„Rozhodli sme sa na základe zlepšovania situácie, zaradiť Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín. V pondelok by to malo nadobudnúť účinnosť,” vyhlásil hlavný hygienik Ján Mikas.

 

Odkedy sme na Slovensku začali rázne uvoľňovať celoplošné opatrenia, teda v čase od 1. júna do 8. júla, nám podľa epidemiologičky Márie Avdičovej pribudlo 363 pozitívnych prípadov. Približne polovica z nich k nám prišlo zo zahraničia.

„Riziko vidím najmä v kontakte s ľuďmi z lokálnych epidémii v Českej republike, nie z celej Českej republiky. Druhé riziko vidím vo veľkých rodinných oslavách a iných udalostiach, kde dôjde k úzkemu kontaktu a šíreniu nákazy,” dodala doktorka Avdičová. 

Najviac nakazených, až 48 prípadov k nám prišlo z Českej republiky, 43 z Ukrajiny, ďalej nasledujú prišelci z Veľkej Británie, Srbska a Macedónska.

Odporúčané
Za nedodržanie karantény po príchode z rizikovej krajiny môžeš dostať pokutu až 5000 eur Za nedodržanie karantény po príchode z rizikovej krajiny môžeš dostať pokutu až 5000 eur 13. júla 2020, 12:50

Pred obedom však zároveň vláda oznámila, že niektoré opatrenia sprísni. Týkajú sa najmä vyšších trestov za porušenie pravidiel po príchode z rizikovej krajiny. Ak sa nenahlásiš úradom, nepodstúpiš domácu izoláciu a nenecháš sa otestovať na Covid-19, štát ti bude môcť dať pokutu až vo výške 5 000 eur.

Zmena nastala aj v spôsobe, akým budú cestovatelia informovaní o svojich povinnostiach po návrate domov. Vďaka zmene zákona bude mať vláda právo získavať od mobilných operátorov informácie o tom, kto sa vrátil zo zahraničia, a tak budú ľudia dostávať SMS správy s pokynmi. Ak sa pritom sami nenahlásia, štát teraz bude vedieť, že opustili naše hranice.

Igor Matovič: Zatiaľ nebudeme robiť kroky späť v boji proti koronavírusu
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia