Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júla 2020, 10:00
Čas čítania 12:05
Mario Hudák

5 miest na východe, kde sa zadarmo okúpeš v divokej prírode

5 miest na východe, kde sa zadarmo okúpeš v divokej prírode
Zdroj: TASR
ZAUJÍMAVOSTI PRÍRODA
Uložiť Uložené

Žiadne preplnené akvaparky a wellness kúpaliská. Od Dunajca až po Ukrajinu nás sprevádzali iba zákazové tabule a vlastná zodpovednosť. Nie všade bolo kúpanie bezpečné. Prečo sa tieto miesta oplatí vidieť a zažiť na vlastnej koži?

Tie najlepšie a najkrajšie veci sú zadarmo. A je viac ako isté, že ich nevytvoril človek, ale príroda. Preplnené akvaparky, luxusné wellnes centrá, kryté pláže a umelé trópy nabité až po okraj dokonalými, farebnými atrakciami  s tučnými cenovkami sa na Slovensku tešia veľkej obľube.

No pre tých, ktorí zažili dobrodružné kúpanie v divokej prírode, sú iba občasnou a navyše poriadne drahou povinnou jazdou.

A keďže po-koronavírusová letná sezóna je v plnom prúde, zmapovali sme päť čisto prírodných miest na východe, kde nájdeš alternatívny zážitkový koktejl  – čistú vodu, pokoj, adrenalín a romantiku.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde na východe zažiješ kúpanie v divokej prírode a zadarmo
  • Čo je to travertínový kráter a aké liečivé účinky má jeho voda
  • Prečo niekedy smotánkou vychytené Turzovské kúpele dnes chátrajú
  • Ako vznikli zatopené azúrové lagúny v lomoch Skrabské a Beňatina
  • Prečo adrenalínoví plavci vyhľadávajú zakázané kúpanie
  • Na čo treba dávať pozor pri divokom kúpaní na vlastnú zodpovednosť

Červený Kláštor: Divoký Dunajec

Za kúpaním v divokej prírode, na vlastnú päsť a grátis, 300 kilometrov naprieč východným Slovenskom – od poľskej až po ukrajinskú hranicu – vyrážam najprv k rieke Dunajec.

Mohutná hraničná rieka medzi Slovenskom a Poľskom u nás tečie 17-kilometrovým úsekom. V obci Červený Kláštor (okres Kežmarok) sa veľkým meandrom zarezáva do vápencového masívu Troch korún – symbolu Pieninského národného parku. Vytvára tam tiesňavu nazývanú Prielom Dunajca.

Ľadová voda pohraničného Dunajca v Pieninách je na letné osvieženie ako stvorená.
Ľadová voda pohraničného Dunajca v Pieninách je na letné osvieženie ako stvorená. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Na kamennej riečnej pláži, priamo pod starým kláštorom pustovníckych mníchov Kartuziánov s pôvodne červenými strechami (preto Červený Kláštor), tu v polovici júla relaxujú desiatky Slovákov aj Poliakov. Slovenská a poľská turistická „po-koronavírusová“ sezóna je v plnom prúde.

Na prítoku potoka Lipničanka, ktorý sa pod kláštorom vlieva do Dunajca, vznikol malou hrádzkou plytký bazénik s priezračnou ľadovou vodou a mozaikovým kamenistým dnom. Je tu plno čvachtajúcich sa detí. Všetky buď hádžu kamienky a kričia alebo kričia a hádžu kamienky.

Prítok Dunajca - potok Lipničanka, vytvoril pod Čereveným Kláštorom prírodnú kamenistú pláž.
Prítok Dunajca - potok Lipničanka, vytvoril pod Čereveným Kláštorom prírodnú kamenistú pláž. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Poľskí aj slovenskí rodičia na nich pozorne striehnu. Medzitým pijú z umelých kelímkov pivo, kávu a robia si navzájom selfíčka. O niečo vyššie po toku práve z Dunajca vychádzajú dvaja plavci, otec a syn.

„Ako sa dnes plávalo, páni?“ pýtam sa.
„Ľadová, ale dá sa, ďalej v strede je trochu prúd,“ hovorí starší.
„Na poľskú stranu sa nedostanete, ide teraz veľa pltí a raftov,“ dodáva syn.
„Kúpete sa tu často? Je to tu povolené?“ zaujímam sa.
„Ako v každej rieke. Na vlastné riziko. Hej, keď sme tu, chodíme plávať každý deň.“
„Ten výhľad z vody stojí za to,“ dodáva otec a ukazuje na magický skalný masív pred nami.

Odporúčané
Pripomína luxusnú vilku. Stará prešovská vodáreň prežila krízy, epidémie aj vojny. Dnes odoláva bezdomovcom a developerom Pripomína luxusnú vilku. Stará prešovská vodáreň prežila krízy, epidémie aj vojny. Dnes odoláva bezdomovcom a developerom 17. júla 2020, 12:32

Na poľskom brehu rieky to vyzerá podobne, len trochu viac plážovo. Bicykle, slnečníky, lehátka, piknikové súpravy. Pár odvážlivcov po kolená vo vode. Stredom Dunajca vedú krojovaní pltníci s mušľami v klobúkoch a vyšívanými rúškami na ústach jednu plne obsadenú plť za druhou.

Niekdy z bezpečnej, niekedy z nebezpečnej vzdialenosti, ich pravidelne predbiehajú balancujúce žlté rafty. Kým sa stratia v tiesňave pod Troma korunkami, pasažieri na palubách väčšinou stihnú ako na povel zakývať kričiacim deťom na brehu.

Kúpanie v divokom Dunajci sledujú pltníci.
Kúpanie v divokom Dunajci sledujú pltníci. Zdroj: TASR

Ešte vyššie po rieke na dlhom drevenom moste cez rieku spájajúcom Slovensko a Poľsko stoja dvaja mladí fotografi s otvorenými laptopmi a obrovskými teleobjektívmi.

Pohotovo zameriavajú na plte a rafty, cvakajú a hneď odosielajú portréty turistov. Na konečnej ich už budú čakať vytlačené. Keď sa na nich ľudia spoznajú, budú primerane prekvapení. Dosť na to, aby sa trochu „fíha“ počudovali a potom neodolali. A kúpili.

Z kúpania na plytkej kamenistej pláži v Červenom Kláštore majú radosť hlavne deti.
Z kúpania na plytkej kamenistej pláži v Červenom Kláštore majú radosť hlavne deti. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

V sezóne je to síce trochu preľudnená „divoko prírodná“ destinácia, ale Dunajec je Dunajec a Pieniny sú Pieniny. Kto ich nezažil, môže ľutovať. Alebo sa zbaliť a vyraziť.

Ak by si sa chcel zašiť a okúpať sa s niekým a bez publika a plaviek diskrétne, nech sa páči. Stačí vyčkať západ slnka a pltnícku záverečnú a do ľadového Dunajca sa môžete ponoriť o pár stoviek metrov nižšie. V niektorom z mnohých tajných lesných meandrov.

Niečo podobné nájdete najbližšie až na Islande a na Novom Zélande. Kamenné travertínové jazierko vo Vyšných Ružbachoch s trefným názvom „Kráter“ je európsky prírodný unikát. 

Odporúčané
Zubrom sa v Poloninách darí, stretnúť ich môžete aj počas dňa. Napriek zákazu sa na nich v národnom parku aj poľuje Zubrom sa v Poloninách darí, stretnúť ich môžete aj počas dňa. Napriek zákazu sa na nich v národnom parku aj poľuje 4. júla 2020, 14:20

 

Vyšné Ružbachy: Liečivý kráter

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86579 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia