Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2020, 7:53
Čas čítania 0:53
Adam Novosad

Žena jednou cestou výťahom nakazila až 71 ľudí koronavírusom. Sama vraj pritom neprejavovala žiadne symptómy

NEWS
Uložiť Uložené

Čínski výskumníci skúmali jedno z lokálnych ohnísk nákazy.

Žena z čínskej provincie Chej-lung-ťiang nevedomky nakazila až 71 ľudí novým koronavírusom. Stalo sa tak po tom, čo osamote použila výťah vo svojom obytnom bloku. S takýmto záverom prišli čínski výskumníci, ktorí prípadovú štúdiu zverejnili v štátnom žurnále Emergin Infectious Diseases, informuje The Independent.

Číňanka sa 19. marca tohto roku vrátila domov z výletu v Spojených štátoch amerických, odkiaľ si zdanlivo koronavírus nepriniesla. Neprejavovali sa u nej žiadne symptómy, ale správala sa zodpovedne, a tak sa izolovala vo svojom byte a nestretávala sa so žiadnymi ľuďmi. Von vychádzala len v prípade, keď potrebovala ísť nevyhnutne na nákup či do lekárne.

Žena vraj cestou vo výťahu nakazila až 71 ľudí koronavírusom. Sama pritom neprejavovala žiadne symptómy
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Von z budovy vychádzala pomocou výťahu, pričom sa v ňom zakaždým viezla sama. Jedna zo susediek však výťah použila po nej a zrejme sa tak nevedomky nakazila. Dotyčná bola medzitým v styku so svojou matkou a jej priateľom, ktorí sa 29. marca zúčastnili na párty.

O niekoľko dní neskôr jeden z účastníkov tejto párty prekonal infarkt a museli ho previezť do nemocnice. Cestovateľka tak mala svojou nevinnou cestou vo výťahu nakaziť susedku, ktorá nakazila svoju matku a jej priateľa. Dvojica na párty nakazila muža, ktorý prekonal infarkt, ale medzitým nakazil svojich dvoch synov.

Odporúčané
Za nedodržanie karantény po príchode z rizikovej krajiny môžeš dostať pokutu až 5000 eur Za nedodržanie karantény po príchode z rizikovej krajiny môžeš dostať pokutu až 5000 eur 13. júla 2020, 12:50

Spojenie s potenciálnou infekciou koronavírusom nebolo zjavné, a tak muž so synmi nakazili 28 ľudí v prvej nemocnici a 20 ľudí v tej druhej, do ktorej bol pacient prevezený.

Dohromady tak jedna cesta výťahom spôsobila infekciu Covid-19 až u 71 ľudí. Pravdepodobný zdroj nákazy pritom odhalil až test cestovateľky na protilátky, ktorý u nej vyšiel pozitívne.

Domov
Zdieľať
Diskusia