Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2020, 12:50
Čas čítania 0:40
Tina Hamarova

Za nedodržanie karantény po príchode z rizikovej krajiny môžeš dostať pokutu až 5000 eur

NEWS MOBILNÍ OPERÁTORI
Uložiť Uložené

Vláda chce tiež opäť presadiť zákon, ktorý by počas mimoriadnej situácie umožnil hygienikom získať informácie od mobilných operátorov.

Ak sa po príchode z rizikovej krajiny nepodrobíš izolácii či karanténe, spáchaš po novom priestupok. Na zasadnutí vlády ministri rokujú o nových pravidlách pre ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia.  

Podľa Denníka N vláda schválila návrh zákona, podľa ktorého by človek za nedodržanie izolácie dostal pokutu nie pôvodných 1650 eur, ale až 5000 eur. 

„Mali by sme prísne trestať tých, čo ignorujú prijaté naradenia,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus ešte pred začatím rokovania vlády.

Návrh zákona, ktorý má prejsť v zrýchlenom konaní, by mal tiež umožniť mobilným operátorom spracovávať lokalizačné údaje bez súhlasu klienta. V návrhu sa píše, že takéto údaje môžu operátori využiť „na účely poskytovania informácií účastníkovi vo verejnom záujme, napríklad pri zasielaní varovných SMS správ“.

V praxi by to znamenalo, že Úrad verejého zdravotníctva by vďaka tomu videl, kto po návrate zo zahraničia sedí doma a kto naopak nedodržiava pravidlá a chodí medzi ľudí. 

Odporúčané
Povinná štátna karanténa je takmer minulosť. Prezidentka podpísala novelu, ktorá povolí mobilnú aplikáciu. Tú ešte testujú Povinná štátna karanténa je takmer minulosť. Prezidentka podpísala novelu, ktorá povolí mobilnú aplikáciu. Tú ešte testujú 18. mája 2020, 12:00

Martin Klus pred novinármi tiež vyhlásil, že urobí všetko pre to, aby sa na rokovaní opäť neschválila štátna karanténa. Určitým riešením by mohlo byť opätovné zavedenie rúšok na verejnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia