Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2020, 13:45
Čas čítania 0:51
Tina Hamarova

V ruskom meste Noriľsk uniklo do prírody ďalších 45 ton paliva

NEWS RUSKO
Uložiť Uložené

Ide už o druhú ekologickú katastrofu v regióne za posledný mesiac.

Ruská priemyselná firma Norilsk Nickel v nedeľu uviedla, že z jej potrubia v Arktíde uniklo okolo 45 ton leteckého paliva. Informuje denník The Moscow Times.

„Potrubie vo vlastníctve dcérskej spoločnosti Norilsktransgaz bolo pod príliš vysokým tlakom pri čerpaní paliva v oblasti Tukhard,“ uviedla firma vo svojom vyhlásení. „Podľa predbežných údajov došlo k úniku až 44,5 ton paliva.“

Niektorí environmentalisti sa nazdávajú, že únik môže mať ešte väčšie rozmery. Norilsk Nickel totiž pôvodne tvrdil, že sa vylialo len 20 ton paliva, nakoniec priznali väčší objem. Ekologická katastrofa, ktorá sa v rovnakej oblasti stala len pred vyše mesiacom, mala podobný scenár.

Do riek priamo pri meste Noriľsk sa vtedy vylialo 21 tisíc ton paliva pochádzajúceho z atómovej elektrárne a zamorilo celú oblasť. Pracovníci elektrárne sa aj vtedy snažili celú situáciu ututlať.

Odporúčané
Na Ruskom Sibíri sa vylialo do riek 21 tisíc ton benzínu. Putin vyhlásil stav núdze Na Ruskom Sibíri sa vylialo do riek 21 tisíc ton benzínu. Putin vyhlásil stav núdze 5. júna 2020, 6:55

Ani jedna z týchto katastrof nepomáha klimatickej kríze, ktorá je práve na severe Ruska veľmi viditeľná. Rozsiahle požiare a topiaci sa permafrost (zamrznutá zem) spôsobujú ešte väčšie uvoľňovanie sa CO2 do ovzdušia, čo otepľovanie opäť len urýchľuje.

Aj samotná katastrofa z júna bola dôsledkom roztápania sa zamrznutej pôdy, na ktorej stál zásobník s palivom. 

Odporúčané
S našou planétou je to stále horšie. Rok 2019 bol druhým najteplejším v histórii meraní na Zemi S našou planétou je to stále horšie. Rok 2019 bol druhým najteplejším v histórii meraní na Zemi 17. januára 2020, 15:13
Domov
Zdieľať
Diskusia