Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júla 2020, 12:11
Čas čítania 13:43
Viktor Kniš

10 vecí, ktoré by si mal vedieť o miliónovej kauze Dobytkár. Ide o najväčší korupčný podvod v histórii Slovenska?

10 vecí, ktoré by si mal vedieť o miliónovej kauze Dobytkár. Ide o najväčší korupčný podvod v histórii Slovenska?
Zdroj: TASR - Ján Krošlák
NEWS
Uložiť Uložené

V kauze Dobytkár bolo do polovice júla obvinených 19 fyzických a 5 právnických osôb. Zdokumentované úplatky presiahli výšku 10 miliónov eur.

Začalo to pár dní pred vypuknutím pandémie. NAKA vtedy zasahovala v priestoroch Pôdohospodárskej platobnej agentúry a zadržala tam 9 osôb, 100-tisíc eur v hotovosti a obrazy za skoro milión.

Dnes hovoríme o najväčšej korupčnej kauze na Slovensku. Nie je však len kvôli tomu, že vyšetrovatelia už vedia o úplatkoch, ktoré prekročili hodnotu 10 miliónov eur. „Je to najmä z pohľadu do akých sfér celá kauza siaha. Prakticky sú dnes vo väzbe dvaja oligarchovia, ktorí mali patriť k špičkám celej schémy. Tiež je to prvá kauza na Slovensku, kde sa polícia domnieva, že peniaze z korupčnej schémy tiekli na podporu politickej strany,“ hovorí investigatívny novinár portálu Aktuality.sk Peter Sabo, ktorý sa ako dátový analytik kauze venuje. 

Odporúčané
Fotí ponožky, Pellegriniho šuflík, jedlo aj sám seba. Prečo je Igor Matovič na Facebooku kontroverzný a každému nakladá? Fotí ponožky, Pellegriniho šuflík, jedlo aj sám seba. Prečo je Igor Matovič na Facebooku kontroverzný a každému nakladá? 12. mája 2020, 9:52
V kauze Dobytkár bolo do polovice júla obvinených 19 fyzických a päť právnických osôb. Zdokumentované úplatky presiahli výšku 10 miliónov eur.

Bol to práve zavraždený Ján Kuciak z portálu Aktuality.sk, ktorý ako prvý v roku 2017 upozornil na podozrivé dotácie z eurofondov pre skupinu Bödörovcov. Žiaľ, svoju prácu už nestihol dokončiť. Verejnosť však bude aj vďaka nemu ešte dlho počúvať o tom, ako pokračuje vyšetrovanie, koho každého sa týka a ako bolo Slovensko prelezené korupciou aj v poľnohospodárstve.

V spolupráci s investigatívnymi reportérmi Aktualít Laurou Kellöovou a Petrom Sabom sme preto pripravili prehľad 10 odpovedí na najdôležitejšie otázky, ktoré s kauzou Dobytkár súvisia. 

„Určite môžeme hovoriť o kauze, ktorá sa najvýznamnejším spôsobom dotýka veľmi vplyvných oligarchov a funkcionárov s politickým krytím. Zatiaľ polícia vyčíslila úplatky na sumu vyše desať miliónov eur. Predpokladám však, že hodnota môže ešte narastať, vzhľadom na to, že korupčný systém mal trvať roky a naprieč viacerými vládami,“ opisuje parametre kauzy Dobtykár Laura Kellöová.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa kauza Dobytkár začala, a prečo patrí vďaka za prvé odhalenia Jánovi Kuciakovi
  • Čo Ján Kuciak zistil a prečo nie je prekvapením, že je do kauzy zapletená skupina Bödörovcov
  • Prečo sa o sudcovi Michalovi Trubanovi hovorí, že mohol byť zaujatý pri rozhodovaní o väzbe Norberta Bödöra
  • Prečo nazval sudca Najvyššiehu súdu kauzu Dobtykár „megastroj korupcie a prania špinavých peňazí“

10 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze miliónovej kauze Dobytkár. Ide o najväčší korupčný podvod v histórii Slovenska?
Zdroj: TASR - Martin Baumann

1. Ako sa kauza Dobytkár začala?

Už v roku 2017 Ján Kuciak zistil, že Bödörova firma Pivnica Radošina predložila v roku 2015 tri žiadosti o projektovú podporu od Pôdohospodárskej platobnej agentúry a trikrát bola úspešná. Celková hodnota dotácie bola 2,65 milióna eur. Ministrom pôdohospodárstva bol v tom čase smerák Ľubomír Jahnátek.

Na možné nečestné rozdeľovanie eurofondov v tom čase poukazovala aj Veronika Remišová, dnes už zo strany Za ľudí, vtedy OĽaNO. Investigatívna novinárka Laura Kellöová pripomína, že vie o skupinách žiadateľov o dotácie, ktorých navštívili vyberači úplatkov. Kauza Dobytkár odkryla, že ten, kto chcel nenávratnú finančnú pomoc od PPA, musel v hotovosti zaplatiť 14 – 25 % vedeniu agentúry späť.

Cez štátnu organizáciu PPA pretečie ročne viac než 750 miliónov eur. Tie štát rozdeľuje medzi slovenských farmárov. 

Prvýkrát zasahovala polícia v súvislosti s kauzou Dobytkár 4. marca 2020. Vyšetrovatelia pravdepodobne už niekoľko mesiacov pracujú na jej rozkľúčovaní.

Prečo teda rezonuje korupčná kauza až po viac ako troch rokoch od prvých zistení Jána Kuciaka? Odpovedá Laura Kellöová: „Podnetov na preverovanie mohla mať polícia už dlhšie a hneď niekoľko. Vychádzať totiž majú nielen z trestných oznámení, ale aj z medializovaných článkov, a tých nebolo málo. Ján Kuciak už v roku 2017 upozornil, že práve skupina okolo Bödörovcov dostala eurofondy, rovnako sme v Aktuality.sk upozornili na výzvu, ktorá síce mala slúžiť na budovanie a rekonštrukciu turistických prevádzok, no viaceré podozrivé skupiny podnikateľov či iných vplyvných ľudí si prerobilo chalupy a domy na honosnejšie. O podpore turizmu hovoriť len ťažko. Navyše, viem o minimálne dvoch skupinách žiadateľov o dotácie, ktoré sa obrátili na políciu s tým, že od nich vyberači pýtajú úplatky. Jedna skupina ukázala práve na aktérov obvinených v kauze Dobytkár.“

Netreba tiež zabúdať, že mnohé veci z pozadia fungovania organizovaného zločinu na slovensku sa odhalili po zadržaní Mariana Kočnera a rozšifrovaní jeho komunikácie cez Threemu. Aj preto sme teraz svedkami veľkých policajných záťahov na štátne inštitúcie a na sudcov, ktorí sa v Threeme spomínali.

10 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze miliónovej kauze Dobytkár. Ide o najväčší korupčný podvod v histórii Slovenska?
Zdroj: PZ SR

2. Kto zlyhal a umožnil, aby sa podvody v pôdohospodárstve diali?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86477 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerala korupčná schéma, ktorá umožňovala korupciu až do výšky 10 miliónov eur
  • Prečo prebiehali niektoré transakcie v hotovosti a ako peniaze legalizovali
  • Kto sú hlavní aktéri kauzy a akí dvaja oligarchovia už sedia vo väzbe
  • Ako sa Robert Fico vyhranil voči Bödörovi a ako sa zastal sudcu Trubana
  • Prečo podľa niektorých ľudí siaha kauza do pozadia Smeru a SNS
  • Ako bude kauza pokračovať a prečo čaká vyšetrovateľov ešte obrovské množstvo práce
Domov
Zdieľať
Diskusia