Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2020, 10:26
Čas čítania 5:24
Daniel Mikolášik

Veľký test obložených bagiet: Ktorá sa nás snažila oklamať a prečo vyhral najväčší outsider?

Veľký test obložených bagiet: Ktorá sa nás snažila oklamať a prečo vyhral najväčší outsider?
Zdroj: Daniel Mikolášik/REFRESHER
GASTRO
Uložiť Uložené

Testovali sme 8 obložených bagiet. Jedna z nich chutila ako tuniak, i keď nemala, ďalšia mala zvädnutý šalát a suchú bravčovú šunku pôsobiacu ako po záruke.

Ako by povedal klasik: „Hľadám raj na ceste peklom, žereme pumpové jedlo, poj!“ Jedna z najväčších gastro klasík, ktoré vo svojom sortimente ponúkajú čerpacie stanice sú okrem iného práve obložené bagety.

Odporúčané
Testovali sme mrazené pizze: Ktorú by si radšej nemal nikdy ochutnať a ako obstála Ristorante? Testovali sme mrazené pizze: Ktorú by si radšej nemal nikdy ochutnať a ako obstála Ristorante? 31. januára 2020, 10:43

Aj napriek tomu, že nejde o žiaden kulinársky zážitok a konzument očakáva, že za dostupnú cenu dostane aj rovnaký štandard jedla, sú polotovarové bagety veľmi populárnym pokrmom, predovšetkým na cestách. V ťažkej chvíli je takmer každý z nás nútený siahnuť práve po tomto jedle, avšak nie vždy to nutne musí znamenať suchú a nepríjemnú chuť či bolesť brucha.

Testovali sme obložené bagety: Ako obstála Pierre Baguette a ktorá chutí ako tuniak?
Zdroj: Daniel Mikolášik/REFRESHER

V teste sme sa rozhodli zistiť, čo nájdeš v spotrebiteľských baleniach a ochutnali sme 8 rôznych obložených bagiet, ktoré sme našli na bežných slovenských benzinových pumpách či na pultoch v supermarketoch. Chceli sme sa presvedčiť, či stoja za ochutnanie, ktorá chutí najlepšie a ktorý výrobca si dáva na svojom produkte najviac záležať.

Odporúčané
8 hotových jedál zo supermarketov. Ktoré chutilo ako z reštaurácie a ktoré by sme nedali na tanier ani nepriateľovi? 8 hotových jedál zo supermarketov. Ktoré chutilo ako z reštaurácie a ktoré by sme nedali na tanier ani nepriateľovi? 4. mája 2020, 12:20

V článku je prezentovaný subjektívny názor troch testujúcich, objektivizovaný spoločnými charakteristikami vybraných produktov, ako aj zohľadnením ich porovnateľných vlastností. Pri výbere sme sa snažili staviť na zlatú klasiku – debrecínsku bagetu. Avšak, nie každý predajca tento typ ponúkal. Z toho dôvodu sú niektoré vo veľmi podobnej verzii: šunkovo-syrovej.

Dané bagety sú zoradené zostupne od najhorších po najlepšie. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho obchodného reťazca či čerpacej stanice.

Testovali sme obložené bagety: Ako obstála Pierre Baguette a ktorá chutí ako tuniak?
Zdroj: Daniel Mikolášik/REFRESHER

8. Tesco

Gramáž: 214 g
Cena: 2,19 €
Hodnotenie: 1/10

Poslednú priečku obsadila bageta z Tesca. Nafúknutý plastový obal pripomínal akúsi laboratórnu banku (viď. fotografia v úvode článku, prvá bageta zľava) a po jeho otvorení nás na krátko zavalil nešpecifikovateľný zápach umelého pečiva plného rôznych aditív ako konzervanty či emulgátory. V tomto prípade repkový lecitín.

Po nakrájaní a ochutnaní bagety sme sa zhodli, že sa v nej nachádza len veľmi málo omáčky, ktorá by mala dotvárať celkovú chuť. Výrobca omáčku nešpecifikoval, ale chuťovo pripomínala andalúzsky dressing. Pre jeho nedostatok bola však bageta pomerne suchá.

Odporúčané
Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorý si nedávaj, ani keby bol poslednou možnosťou v mrazničke Testovali sme ovocné nanuky: Vieme, ktorý si nedávaj, ani keby bol poslednou možnosťou v mrazničke 2. júna 2020, 9:07

Chuť tak muselo dotvoriť ostatné zloženie. Keďže Tesco vo svojej ponuke nemá klasickú debrecínsku bagetu, museli sme si vystačiť s touto šunkovo-syrovou. Išlo o bravčovú šunku a syr eidam. V sendviči ho však opäť bolo nedostatok, na krajoch totiž chýbalo niekoľko centimetrov oblohy. 

Bageta bola na niektorých miestach mierne rozmočená, najmä spodok. Vrchná časť bola naopak suchá a tvrdá. Oceňujeme však ozvláštnenie prostredníctvom zeleniny naviac ako nakladaná uhorka a marinovaná červená paprika. Výsledná chuť však bola definitívne najhoršia, veľmi kyslá a po dvoch sústach sme bagetu museli vyhodiť.

Testovali sme obložené bagety: Ako obstála Pierre Baguette a ktorá chutí ako tuniak?
Zdroj: Daniel Mikolášik/REFRESHER

7. Western Baguette

Gramáž: 215 g
Cena: 2,10 €
Hodnotenie: 2/10

Opäť bageta zo pšeničnej múky, tentokrát od výrobcu Western Baguette, ktorý okrem bagiet predáva tiež balené haburgery či kebab. V tomto prípade už išlo o bagetu s debrecínskou šunkou. Okrem nej sa tam nachádzal syr, hoci to výrobca ani neudáva na obale, jarná cibuľka a pikantná omáčka.

Jedno z mála pozitív bolo, že ako jediná disponovala aj kúskami kukurice. Po ochutnaní sme sa zhodli, že táto bageta bola spomedzi všetkých najpikantnejšia, avšak nijako to neprekážalo. Omnoho viac nám prekážalo, že pečivo malo očividne svoje najlepšie dni za sebou. Zo všetkých testovaných bagiet bola najmenej nadýchaná, doslova dožutá a postláčaná, akoby ju niekto postúpal.

Odporúčané
Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? Testovali sme jedlo na Vianočných trhoch v Bratislave. Ktorý stánok odporúča foodbloger Čoje a kde majú najlepšiu cigánsku? 24. novembra 2019, 9:41

Výrobcovi sme napokon ani nezazlievali, že na obale neuvádzal, že sa v bagete nachádza aj syr, pretože ho bolo skutočne minimálne. Ďalšie negatívum je tiež fakt, že namiesto masla bola použitá len maslová aróma. Opäť bolo najviac omáčky v strede a na krajoch takmer žiadna. Výsledná chuť bola jedna z najhorších, jeden z testujúcich uviedol, že chutí ako po záruke.

Testovali sme obložené bagety: Ako obstála Pierre Baguette a ktorá chutí ako tuniak?
Zdroj: Daniel Mikolášik/REFRESHER

6. Grotto

Gramáž: 225 g
Cena: 1,74 €
Hodnotenie: 2/10

Od výrobcu Grotto sme v teste vyskúšali hneď dve bagety. Jednu exkluzívnejšiu a druhú klasickú. Tá sa však predáva len vo verzii šunkovo-syrová, nie v debrecínskej. Bohužiaľ, klasická u nás nezanechala najlepší dojem.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86401 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá bageta bola najlacnejšia a zároveň najchutnejšia
  • Ako obstála známa Pierre Baguette
  • Ktorá debrecínska bageta chutila ako tuniak
  • Prečo vyhral najväčší outsider
  • Ktorá bageta sa nás snažila oklamať obalom a ako
  • Ktorá bageta mala zvädnutý šalát a suchú bravčovú šunku
Domov
Zdieľať
Diskusia