Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2020, 16:58
Čas čítania 6:28
Tímea Krauszová

Nič nie je také efektívne ako sieťky proti komárom, hovorí odborník. Zisťovali sme, ako môžeš prežiť leto bez štípancov

ZDRAVIE KOMÁRE
Uložiť Uložené

Leto 2020 sa nesie v znamení komárov. Ako sa vyhnúť krvilačnému hmyzu?

Na Slovensku je kalamita komárov (už znova). Budíme sa doštípaní, zaspávame doškriabaní a vo všeobecnosti sa delíme na dve skupiny ľudí: tých, ktorých komáre jednoducho neštípu a nechápu, na čo sa ľudia sťažujú, a tých, ktorí komárom zjavne „chutia“ a najradšej by sa zatvorili doma v byte na celé leto. Zakrytí sieťkou.

Opýtali sme sa hovorkyne mesta Bratislava Kataríny Rajčanovej, ako sa im darí kalamitu zvládať a či sa na ňu pripravovali vopred. Okrem toho sme sa spojili aj s odborníkom Tomášom Derkom, vedúcim Katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a s Viktóriou Čabaňovou, vedkyňou Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV. Opýtali sme sa ich, ako sa proti komárom brániť a čo ti najviac pomôže, keď už si doštípaný.

Leto 2020 sa nesie v znamení komárov: ako sa môžeš pred nimi chrániť a čo máš robiť, keď ťa už doštípali?
Zdroj: Instagram / @rubiahjo
Odporúčané
Nie je žiadna hanba byť v politike a nemať žiadny titul, hovorí prorektor Univerzity Komenského Radomír Masaryk (Rozhovor) Nie je žiadna hanba byť v politike a nemať žiadny titul, hovorí prorektor Univerzity Komenského Radomír Masaryk (Rozhovor) 7. júla 2020, 10:42
V tomto článku si prečítaš:
  • Či sú prírodné repelenty rovnako účinné ako syntetické
  • Ako sa máš obliecť, ak ťa komáre „žerú“
  • Kedy sú komáre najaktívnejšie
  • Či ti pomôžu tvoje sliny, ak ťa štípanec svrbí
  • Ktoré staré babské rady fungujú a ktoré nie

Čo ťa naozaj ochráni pred uštipnutím?

Aj podľa Úradu verejného zdravotníctva sú najefektívnejšie spôsoby tie, ktoré zabránia kontaktu s komármi. V prvom rade si skontroluj sieťky v byte a tiež svoje okolie: stojaca voda, odpadky či zbytočne zapálené svetlo komáre priťahujú. Tomáš Derka odporúča skúsiť aj moskytiéry, teda sieťky proti komárom priamo nad posteľou. Sú účinné a ideálne v krajinách, kde sa to komármi hemží.

„Ľudia často zabúdajú, že voda v bareloch, sudoch alebo aj v kvetináčoch je výborným miestom pre liahnutie komárov a tak si ich často doslova chovajú vo svojich záhradách,“ dodala Viktória Čabanová z Virologického ústavu. Vodu treba podľa jej slov pravidelne vylievať a nádoby čistiť, prípadne ich prekrývať, aby do nich komáre nemohli naklásť vajíčka.

V prípade odpadkov si máš dávať pozor „najmä na plechovky, plastové fľaše, pneumatiky a podobné nádoby, v ktorých sa môžu v zachytenej dažďovej ploche liahnuť komáre.“

Odporúčané
Štípanec od komára zblízka vyzerá hrozivo, ale aj fascinujúco. Vo svojom sosáku skrýva hneď šesť menších ihličiek Štípanec od komára zblízka vyzerá hrozivo, ale aj fascinujúco. Vo svojom sosáku skrýva hneď šesť menších ihličiek 10. júna 2016, 22:58

Praktickou radou od ÚVZ je nosiť oblečenie s uzlíkmi, aby sa hmyz nemohol dostať ku koži. Fyzicky a jednoducho tak vezmeš komárom príležitosť dohrýzť ťa.

Vzhľadom na horúce leto si však dávaj pozor na výber materiálu (džínsy a obtiahnuté syntetické tričko ti pravdepodobne narobia viac škody ako zopár štípancov). Okrem toho, nie je jedno, kedy sa vyberieš na pivo s priateľmi„Komáre sú najaktívnejšie na svitaní a vo večerných hodinách, odporúča sa obmedziť  prechádzky v blízkosti vôd v tomto čase,“ dodávajú zástupcovia Úradu verejného zdravotníctva.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86394 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké smart pomôcky ťa ochránia pred uštipnutím
  • Ktorá smart pomôcka je pravdepodobne len šikovný marketingový ťah
  • Čo robí hlavné mesto pre to, aby sa znížili počet komárov
  • Prečo je ekologický postrek komárov v mestách lepším riešením ako chemický postrek
Späť
Zdieľať
Diskusia