Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2020, 13:30
Čas čítania 0:44
Richard Balog

Novostavba na úpätí Veľkej Fatry, ktorá čerpá inšpiráciu v ľudovej architektúre, ale zároveň vyzerá moderne

Novostavba na úpätí Veľkej Fatry, ktorá čerpá inšpiráciu v ľudovej architektúre, ale zároveň vyzerá moderne
Zdroj: ARCHHOLIKS
KULTÚRA
Uložiť Uložené

4 roky trvajúce práce priniesli svoje zaslúžené ovocie.

Hora dom“ - Jednoduchý, avšak veľmi výstižný názov projektu, ktorý sa týči na úpäti Národného parku Veľká Fatra v obci Mošovce. Dielo domácich architektov ARCHHOLIKS vznikalo 4 roky, ale finálny výsledok za ten čas rozhodne stojí. 

Odporúčané
Latino hviezda J Balvin odhalila svoje Áziou inšpirované bývanie v domovskej Kolumbii Latino hviezda J Balvin odhalila svoje Áziou inšpirované bývanie v domovskej Kolumbii 3. júla 2020, 10:54

Samotná stavba je situovaná za okolitými humnami, od čoho sa odráža celé formovanie hmoty nasmerované k tradičnej koncepcii zachovaniu vidieka. Niekomu môže daný fakt mierne prekážať, vzhľadom na mierne odsadenie od intravilánu obce, avšak my ho považujeme skôr za výhodu. Predsa len, dostatok súkromia je v dnešnej dobe na nezaplatenie... 

Materialové členenie domu vo veľkej miere výchádza z foriem starých skladových hospodárskych objektov, tzv. stodôl situovaných v regióne Turiec.

Dom pozostáva zo 4 navzájom prepojených a otvorených úrovní prístupných cez medzipodlažné schodisko oddeľujúce dennú a nočnú zónu, ktoré architekti v rámci dispozície vymenili naopak. 

Novostavba na úpätí Veľkej Fatry, ktorá čerpá inšpiráciu v ľudovej architektúre, ale zároveň vyzerá moderne
Zdroj: ARCHHOLIKS

V praxi to znamená, že vrchné úrovne tvoria spoločenskú časť s kuchyňou, obývacou miestnosťou a v spodných priestoroch nájdeš spálne. Veľmi šikovný ťah architektov, s ktorým sa nestretávame príliš často, ale má svoje čaro, keďže konkrétne v tomto prípade ponúka otvorenie smerom do záhrady prostredníctvom veľkých presklených plôch zaisťujúcich výhľady do okolitej krajiny. Viac ti už napovedia zábery. 

Späť
Zdieľať
Diskusia