Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júla 2020, 10:49
Čas čítania 6:29
Jakub Paulík

Matka synov predala za 500 dolárov, ľudia ich chceli zabiť. Oženili sa so sestrami, s ktorými mali 21 detí

Matka synov predala za 500 dolárov, ľudia ich chceli zabiť. Oženili sa so sestrami, s ktorými mali 21 detí
Zdroj: Wikimedia/United States public domain
ZAUJÍMAVOSTI FREAK SHOW
Uložiť Uložené

Nezdar osudu premenili vo svoj prospech, v USA sa z nich stali zámožní páni.

Prvé siamské dvojčatá Chang a Eng ohurovali publikum svojím výzorom a kúskami. Nemenej pozoruhodný bol však tiež ich život, za ktorý stihli splodiť a vychovať 21 detí. Vystúpenia v Európe či v USA  z nich spravili boháčov. Vlastnili farmu, na ktorej pracovalo najmenej 18 otrokov. V mladosti, kedy ich matka predala za 500 dolárov, to ale s nimi nevyzeralo veľmi ružovo.

Odporúčané
Sex preferovala cez pravý pohlavný orgán, otehotnela ale cez ľavý. Štvornohá Myrtle premenila svoj hendikep na peniaze Sex preferovala cez pravý pohlavný orgán, otehotnela ale cez ľavý. Štvornohá Myrtle premenila svoj hendikep na peniaze 26. júna 2020, 13:38
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo chceli Changa a Enga obyvatelia z ich okolia  zabiť
  • Ako reagovali Američania na sobáš bratov
  • Aký mali Chang a Eng sexuálny život
  • Ako si bratia „vystrelili“ z jednookého muža
  • Či obaja bratia pociťovali bolesť toho druhého

Bratia Bunkerovci s deťmi (Engov syn vľavo, Changova dcéra vpravo)
Bratia Bunkerovci s deťmi (Engov syn vľavo, Changova dcéra vpravo) Zdroj: Wikimedia/United States public domain
 

Po narodení ich chceli zabiť

Bratia Chang a Eng Bunkerovci narodení v roku 1811 v Siame (súčasné Thajsko) boli nerozlučnou dvojicou – a to doslovne. Ich telá sa spájali v oblasti medzi bruchom a hrudníkom. Z medicínskeho hľadiska ide o diagnózu s názvom Xiphopagus. Yunte Huang, profesor americkej literatúry a autor knihy o bratoch s názvom Inseparable: The Original Siamese Twins And Their Rendezvous With American History, v podcaste Fresh Air povedal, že ich spájal približne 10-centimetrový úsek (detailne ho môžeš vidieť na sadrovom odliatku).

Ten sa postupom času zväčšil na 14 centimetrov. V dospelosti spoločne vážili asi 100 kilogramov. Napriek prepojeniu ich tiel sa každému z nich vyvinuli samostatne takmer všetky orgány. Výnimkou bola pečeň, ktorú mali spoločnú. Tá je v súčasnosti vystavená v múzeu medicíny Mutter Museum vo Philadelphii.

Ich narodenie niektorí miestni obyvatelia vnímali ako zlé znamenie. „Mysleli si, že prinesú smolu. Niektorí členovia spoločnosti ich chceli zabiť, matka ich však ochránila. Ďalší ich chceli rozdeliť a prišli s bláznivými nápadmi, ako zavesiť ich na drôt, ktorý by ich pomaly preťal,“ cituje slová Changovho pravnuka Jima Haynesa ABC Radio National.

Odporúčané
Otec ho mlátil a ľudia na ulici ho prenasledovali. Sloní muž zomrel ako 27-ročný pri pokuse o spánok v ľahu Otec ho mlátil a ľudia na ulici ho prenasledovali. Sloní muž zomrel ako 27-ročný pri pokuse o spánok v ľahu 5. apríla 2020, 12:21

Prvé siamské dvojčatá

Práve zo Siamu, rodnej krajiny bratov Bunkerovcov, vzniklo pomenovanie siamské dvojčatá, ktoré označuje súrodencov spojených telom. Aj preto môžeme tvrdiť, že boli prvými siamskými dvojčatami na svete – aspoň čo sa ich pomenovania týka. V skutočnosti totiž história pozná hneď niekoľko telom prepojených dvojčiat, ktoré sa narodili dávno pred Bunkerovcami. 

Sto rokov pred nimi napríklad v Maďarsku žili dve dievčatá menom Ilona a Judit Gófitz (1701-1723). Tie vyrastali  kúsok od terajších hraníc Slovenska (pozri mapu nižšie), v meste Szőny. Podobných prípadov spojených dvojčiat bolo omnoho viac. Nikto pred Bunkerovcami sa ale nepreslávil tak, ako oni.

Matka svojich synov predala za 500 dolárov

Doktorka Alice Dreger, autorka knihy One of Us: Conjoined Twins and the Future of Normal, tvrdí, že spojené dvojčatá sa zväčša nechcú rozdeliť. Z istého uhla pohľadu sa vraj cítia vďaka svojej biologickej abnormalite „nadradene“. Ako príklad uviedla Changa a Enga, ktorí sa nazdávali, že pre ich spojenie majú dvojnásobnú silu a dvojnásobnú vôľu.

Odporúčané
Najškaredšia žena sveta si ročne zarobila viac ako priemerný Slovák za celý život. Po smrti manžela musela uživiť štyri deti Najškaredšia žena sveta si ročne zarobila viac ako priemerný Slovák za celý život. Po smrti manžela musela uživiť štyri deti 7. februára 2023, 12:30

Dvojčatá Bunkerovci už v mladosti dokázali spoločne bežať, plávať či veslovať. Začiatkom 19. storočia ich v Siame objavil obchodník Robert Hunter, ktorému ihneď učarovali. S víziou zbohatnutia sa rozhodol bratov od ich matky odkúpiť za 500 dolárov. Otec Changa a Enga ako hlava rodiny krátko predtým zomrel a ich matka si, bohužiaľ, nemohla dovoliť vychovávať všetky deti sama.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86308 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ich matka predala obchodníkovi
  • Či bratia cítili chuť jedla, ktoré jeden z nich jedol
  • Ako si rozdelili čas trávený s manželkami
  • Podľa čoho si vyberali otrokov
  • Ako reagoval Eng na smrť svojho brata
Domov
Zdieľať
Diskusia