Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2020, 12:23
Čas čítania 0:58
Tina Hamarova

Homosexualita je nákazlivá, tvrdí poľský starosta. Prezidentské voľby rozšírili v Poľsku ďalšiu vlnu nenávisti a homofóbie

POLITIKA HOMOFÓBIA LGBT+ POĽSKO
Uložiť Uložené

Proti sexuálnym menšinám sa tvrdo vymedzuje aj súčasný poľský prezident Andrzej Duda, ktorý bojuje o svoje znovuzvolenie.

„Gayovia, lesby či iné sexuálne menšiny sú chorí ľudia, ktorí by sa mali povinne liečiť. Ich choroba je nákazlivá, preto ju u nás nechcem,“ vyhlásil jeden z poslancov pri zasadnutí samosprávy v poľskom meste Ryki. 

Jeho výrok sa objavil v dokumente režiséra Jedrzeja Malka s názovm „My sme ľudia“, ktorý zachytáva sedenia z rôznych mestských a obecných zastupiteľstiev a ich homofóbne diskusie.


Hlavne v Lubelskom, Podkarpatskom, Swietokrzyskom, Lodžskom a Malopoľskom vojvodstve miestni poslanci označili tieto menšiny za zlo a hrozbu kresťanskej morálke, zdôrazňujúc, že „nejde o normálnych ľudí“.


Samosprávy vo viac ako sto poľských mestách a obciach, teda až na tretine poľského územia, prijali od vlaňajška uznesenie o vytvorení takzvaných zón bez sexuálnych menšín LGBTI. Do toho tlačí silnú homofóbnu rétoriku aj prezident Andrzej Duda, ktorý opätovne kandiduje aj v tohtoročných voľbách.

Domov
Zdieľať
Diskusia