Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2020, 13:30
Čas čítania 4:37
Tina Hamarova

Prázdne pláže, ľudia zväčša bez rúšok a prudký nárast prípadov. Náš kolega bol týždeň v Chorvátsku

Prázdne pláže, ľudia zväčša bez rúšok a prudký nárast prípadov. Náš kolega bol týždeň v Chorvátsku
Zdroj: Google maps
REFRESHER DOVOLENKA KAM NA DOVOLENKU OPATRENIA
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič už niekoľkokrát varoval, že na Chorvátsko by sme mali tento rok radšej zabudnúť.

Môžem ísť tento rok na dovolenku do Chorvátska? Otázka, ktorú sa toto leto pýta mnoho Slovákov, ktorí si zabookovali apartmán alebo hotel v Chorvátsku ešte niekedy v januári. Ich nádeje pôvodne zmietla zo stola pandémia koronavírusu, ktorá sa na Slovensko dovalila v polovici marca. Od vtedy sa situácia v našej časti Európy stabilizovala a hranice viacerých štátov sa opäť otvorili. 

Obľúbená destinácia slovenských dovolenkárov však v posledných týždňoch opäť vykazuje prudký nárast nakazených. Premiér Igor Matovič preto už párkrát spomenul, že zákaz vycestovať do Chorvátska možno obnoví. 

Ako teda situácia pri Jadranskom mori vyzerá v súčasnosti? 

Odporúčané
Premiér Matovič: Z Chorvátska sa rýchlo môže stať nebezpečná krajina. Nevylučuje, že by v lete mohol prísť aj zákaz vycestovať Premiér Matovič: Z Chorvátska sa rýchlo môže stať nebezpečná krajina. Nevylučuje, že by v lete mohol prísť aj zákaz vycestovať 26. júna 2020, 15:11
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo všetko potrebuješ mať vybavené pred cestou
  • Či musíš absolvovať testy na Covid-19
  • Koľko sa čaká na hraniciach
  • Aké sú pravidlá pre rúška v Chorvátsku
  • Či sa môžeš ísť bez obmedzení najesť do reštaurácie
  • Ako sú vyriešené ležadlá na plážach

Testy netreba, registráciu áno

Náš kolega Patrik Války stihol dovolenku v Chorvátsku ešte koncom júna. Pôvodne spolu s priateľkou počítali s tým, že si zajednané ubytovanie budú musieť zrušiť alebo presunúť. Majitelia apartmánu, ktorý si našli cez booking, im boli ochotní vyhovieť. 

„Nemali sme 'free storno', čiže nám nemuseli nič vracať, aj napriek tomu nám povedali, že keď budeme chcieť, tak nám vrátia peniaze alebo nám to posunú. Takže v tomto sme boli kľudní, lebo sme vedeli, že sa nemusíme nejak extra báť,“ vysvetlil Patrik.

Do Chorvátska tak vyrazili autom v noci zo štvrtka na piatok 19. júna. Ešte pred odchodom sa však museli registrovať na oficiálnej stránke ENTERCROATIA, kde potvrdili, že neprekonali koronavírus ani neboli v karanténe. Negatívny test na Covid-19 nepotrebovali.

Chystáš sa na dovolenku do Chorvátska? Toto tam môžeš očakávať
Zdroj: entercroatia.mup.hr

„Bolo to celkom jednoduché,“ potvrdil Patrik. „Výhodou bolo, že stránka je po slovensky. Každý, kto chce ísť do Chorvátska by to mal mať vytlačené a položené pod čelným sklom v aute.“

Okrem identifikačných údajov sa v dotazníku turistov pýtajú aj kam, prečo a na ako dlho cestujú. Keďže na rakúsko-slovinských a slovinsko-chorvátskych hraniciach sú stále kontroly, policajti si môžu registráciu vypýtať a skontrolovať, či ste vyplnili správne údaje. Patrikovi však kontrolovali len občiansky preukaz.

„Keď máš to potvrdenie, tak to ide rýchlejšie. Nám skontrolovali občiansky, ale podľa neho už vedeli, že ideme do Primoštenu, takže je to prepojené s tou registráciou. Je možné, že keď to ľudia nebudú mať vyplnené, budú sa tvoriť kolóny. My sme cestou tam našťastie nečakali, naspäť to bolo trochu horšie,“ dodáva Patrik. 

ilustračné foto
ilustračné foto Zdroj: TASR/ Roman Hanc

 
Takmer žiadne rúška

Po príchode do prímorského mestečka Primošten ich prekvapilo, že takmer nikto nikde nemal rúška. „Pani, ktorá nám ukázala apartmán, síce mala rúško aj rukavice, ale len preto, že bola kaderníčka. Inak to bola v Chorvátsku škôr rarita,“ opisoval chorvátske opatrenia Patrik.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 86114 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké pravidlá platili v reštauráciách v Chorvátsku
  • Či sú už otvorené nočné kluby
  • Koľko ľudí je na plážach
Späť
Zdieľať
Diskusia