Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2020, 8:38
Čas čítania 0:50
Adam Smeták

Česko hlási najvyšší nárast nakazených koronavírusom od začiatku apríla, za deň pribudlo 260 nových prípadov

NEWS
Uložiť Uložené

Výsledky môžu súvisieť s lokálnym plošným testovaním v okrese Karviná.

Len za sobotou v Českej republike pribudlo 260 ľudí, u ktorých bola identifikovaná choroba Covid-19. Ide o najvyššiu denný prírastok od 8 apríla. Vyplýva to z informácií zverejnených ministerstvom zdravotníctva.

Skokový nárast je ale potrebné zasadiť do kontextu. V baniach OKD v okrese Karviná prebieha plošné testovanie, ktoré zrejme za vysokým nárastom potvrdených nakazených stojí. Minimálne to tak bolo pri piatkovom náraste, ako informovala hlavná hygienička Jarmila Rážová v Českom rozhlase - Rádiožurnále.

Ďalšie lokálne ohnisko je tiež vo firme na výrobu automobilových súčiastok Magna Exteriors (Bohemia) v Libereckom kraji. Už včera navyše vyšlo najavo, že medzi testovanými z okolia baní OKD je nakazený každý deviaty alebo desiaty. Plošne testovať budú až do utorka a otestovaných má byť 3-tisíc ľudí.

Dohromady bolo v Česku identifikovaných za celé obdobie pandémie už 11 289 nakazených, 7 682 ich bolo vyhlásených za uzdravených a 347 osôb o život prošlo. Kľúčové je, že momentálne je hospitalizovaných v ťažkom stave „len“ 11 ľudí, dokopy je ich hospitalizovaných 122.

Hoci ide o najvyšší denný nárast od 8. apríla, netreba zabúdať, že vtedy bolo v nemocniciach podstatne viac vážnych prípadov. Ťažkých ich bolo 96 a hospitalizovaných s koronavírusom bolo 440 ľudí.

Ak momentálny nárast pochádza z plošného testovania, musíme počítať s tým, že okolo 80% nakazených máva ľahké príznaky a nebyť plošných testov, veľká časť z nich by sa zrejme do štatistiky vôbec nepripísala.

 

Česko hlási najvyšší nárast nakazených koronavírusom od začiatku apríla, za deň pribudlo 260 nových prípadov
Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19
Domov
Zdieľať
Diskusia