Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2020, 12:28
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

Vedci identifikovali 3 nové symptómy Covid-19

NEWS
Uložiť Uložené

Zvýšilo sa množstvo mozgových príhod či zmien v správaní.

Čím dlhšie sa po svete šíri nový koronavírus, tým viac informácií o ňom vieme zistiť. Svoj rozsiahly zoznam príznakov ochorenia Covid-19 si vedie aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré doň v uplynulých dňoch pridalo nové symptómy. Nejde však o žiadne prevratné zmeny, upozorňuje Business Insider.

Do zoznamu pribudli príznaky ako únava a hnačka, zapchatý nos či výtok z nosa a nevoľnosť alebo zvracanie. Tieto nové symptómy tak spoločne vytvárajú zoznam zatiaľ 11 príznakov, ktoré sa najčastejšie spájajú s infekciou koronavírusom. Medzi tie najčastejšie patrí horúčka a kašeľ, pričom ak sa k nim pripojí aj dýchavičnosť, pacient si zrejme zarobil na komplikácie.

Aj keď v úvode výskumu nového koronavírusu patrili medzi najdôležitejšie symptómy najmä suchý kašeľ s horúčkou, dnes už výskumníci identifikovali množstvo pridružených príznakov, ktoré indikujú ochorenie Covid-19. Medzi tie patria aj strata chuti a čuchu, ale aj modrasté pery či pľuzgieriky najmä na nohách, ktoré pripomínajú omrzliny a vyskytujú sa prevažne u mladších pacientov.

Odporúčané
Už štvrtý deň po sebe pribudlo na Slovensku dvojciferné číslo nových nakazených koronavírusom Už štvrtý deň po sebe pribudlo na Slovensku dvojciferné číslo nových nakazených koronavírusom 27. júna 2020, 9:30

Najnovšie dáta zo štúdií dokonca potvrdili, že koronavírus dokáže infikovať aj srdcové bunky, preniknúť do obličiek, pečene a čriev. Nová štúdia skúmajúca vplyv vírusu na mozog zistila, že Covid-19 môže poškodiť aj ten.

Spomedzi 125 pozorovaných pacientov sa až u 77 z nich objavili komplikácie ako mozgová príhoda spôsobená krvnou zrazeninou v mozgu, ktorá postihovala najmä pacientov po šesťdesiatke. U 39 zo 125 pacientov sa objavili aj príznaky zmätenosti či zmien v správaní zapríčinených pozmeneným mentálnym stavom kvôli Covid-19.

Domov
Zdieľať
Diskusia