Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. júna 2020, 15:36
Čas čítania 1:57
Martin Mičuda

Najslávnejší pick-up na svete prichádza v 14. generácii. Toto je nový Ford F-150

Najslávnejší pick-up na svete prichádza v 14. generácii. Toto je nový Ford F-150
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://media.ford.com/content/fordmedia/fna/us/en.relatedmedia.viewmore.image.html/content/fordmedia/fna/us/en/news/2020/06/25/built-for-getting-things-done-ford-f150/_jcr_content/rightRailPar/relatedmedia.html#" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">ford.com</a>
TECH FORD
Uložiť Uložené

Úplne nová generácia chce nadviazať na enormný úspech predchodcov.

Každý automobilový trh je veľmi špecifický, no v prípade USA to platí snáď dvojnásobne. I keď niekedy americkému trhu dominovali veľkopriestorové sedany, posledné desiatky rokov sú to pick-upy. Tých je na tamojšom trhu neúrekom, len jeden je ale najslávnejší a najúspešnejší.

 
Reč je o F-150-ke, ktorá sa minulý rok opäť stala nielen najpredávanejším pick-upom, ale zároveň aj najpredávanejším vozidlom v USA. Séria F je tak už 38. rok po sebe najžiadanejším automobilom v USA, v segmente truckov dokonca 43. rok v rade.

Pre úplnosť, v celosvetovom meradle je tento Ford po Toyote Corolla druhým najpredávanejším automobilom. Dodať pritom treba, že na rozdiel od Corolly, pick-up od Fordu zďaleka nie je ponúkaný na všetkých svetových trhoch.

 

Najúspešnejší a najslávnejší pick-up na svete prichádza v 14. generácii. Toto je nový Ford F-150
Zdroj: media.ford.com

Nemožno sa preto čudovať, že automobilka Ford upriamuje do novej generácie veľkú pozornosť. Tá sa práve predstavuje a aj napriek tomu, že vyzerá opäť veľmi podobne, zmien je viac než dosť. Samotná karosérie predstavuje evolúciu toho, čo pár rokov poznáme. Veľkými zmenami však prešla predná časť s novými (príplatkovými) full-LED svetlometmi, medzi ktorými nájdeme až 11 druhov masiek. 


Naďalej platí, že karosérie je postavená na hliníkovom ráme, ktorý dokonca spĺňa aj armádne štandardy. Medzigeneračne však došlo k zväčšeniu kolies (aj disky aj pneumatiky) a výraznou mierou sa zlepšila aerodynamika. Vďaka aktívnej maske, automaticky výsuvnému prednému splitteru či upravenej geometrii korby, má najnovšia F-150-ka vôbec najlepšiu aerodynamiku v histórii. 

Odporúčané
Uzatvára sa ďalšia kapitola. Bentley vyrobilo posledný Mulsanne aj slávnu 6,75-litrovú V8-čku Uzatvára sa ďalšia kapitola. Bentley vyrobilo posledný Mulsanne aj slávnu 6,75-litrovú V8-čku 27. júna 2020, 9:15


Ako je pritom zvykom, séria F disponuje nespočetným množstvom vyhotovení. Na výber tak budú nielen bežné verzie, ale aj luxusné či naopak pracovné varianty. Práve firemný (stavbársky) sektor totiž v prípade tohto modelu zohráva neoddeliteľnú súčasť.

 

Najúspešnejší a najslávnejší pick-up na svete prichádza v 14. generácii. Toto je nový Ford F-150
Zdroj: media.ford.com

Na pohľad najväčšie zmeny evidujeme v interiéri. Už v základe aj pre najlacnejšie verzie platí, že stredom palubnej dosky bude displej s uhlopriečkou až 8”, zatiaľ čo analógové budíky majú 4” palubný počítač. Naopak, príplatková výbava zahŕňa nové 12” digitálne budíky a 12” displej infotainmentu Ford Sync4. Zaujímavosťou je, že nová F-ková séria je prvým americkým full-size pick-upom, ktorý sa môže pýšiť bezplatnými aktualizáciami po celú životnosť modelu, a to bez použitia kábla.


Kokpit novinky zastupuje plejáda praktických riešení, ktoré majú nielen zvýšiť komfort cestovania, ale aj padnúť vhod pri pracovnom nasadení. V prípade luxusných verzií nemôže chýbať kvalitné audio, ktoré zastrešuje značka Bang & Olufsen s 18 reproduktormi. 

 

Najúspešnejší a najslávnejší pick-up na svete prichádza v 14. generácii. Toto je nový Ford F-150
Zdroj: media.ford.com

Novú generáciu nám Ford predstavuje sprvoti len s jedným motorom. Čuduj sa svetu, je to úplne nový hybridný variant V6 PowerBoost. Jeho podstatou je 3,5-litrový šesťvalec EcoBoost spolupracujúci s 10-stupňovou automatickou prevodovkou SelectShift. Do nej je integrovaný elektromotor s výkonom 35 kW / 48 koní . Výkon celej sústavy zatiaľ nebol špecifikovaný, automobilka ale uvádza dojazd na jednu nádrž 700 míľ, čiže približne 1 125 km.  


Zdrojom energie pre elektromotor je batéria s kapacitou 1,5 kWh, ktorá sa dobíja rekuperáciou. V rámci výbavy nechýba systém Active Drive Assist, teda automatizovaný jazdný režim, ktorý umožňuje vodičovi zložiť ruky z volantu počas jazdy na vyše 160-tisícoch kilometroch amerických ciest. Posledným zásadným faktom je informácia, že nová generácia utiahne príves s hmotnosťou až 5 443 kilogramov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia