Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2020, 8:36
Čas čítania 1:05
Adam Novosad

Ozývajú sa hlasy, že by Spojené štáty mali zmeniť svoju hymnu. Napísal ju rasista a vlastník otrokov, vraj nereflektuje súčasnosť

NEWS BLACK LIVES MATTER USA
Uložiť Uložené

Spojené štáty americké sa stále nevyrovnali so svojou problematickou minulosťou.

Text hymny Spojených štátov amerických napísal začiatkom 19. storočia právnik a amatérsky básnik Francis Scott Key. Aj keď je hymna dodnes charakteristickým znakom USA, až do vypuknutia protestov po smrti Afroameričana Georgea Floyda nepatrili jej analýzy na popredné stránky svetových denníkov a magazínov.

Situácia sa však zmenila a dokonca sa začali ozývať hlasy, že by USA mali porozmýšľať nad celkovou zmenou hymny. Editorka Yahoo Music Lyndsey Parker navrhla, či by namiesto pôvodnej hymny nemohli USA používať inkluzívnejšiu skladbu.

Hymna s názvom Star-Spangled Banner, a teda vlajka posiata hviezdami, vznikla z básne The Defence of Fort McHenry, ktorú napísal Francis Scott Key po súboji amerických vojsk s tými britskými v roku 1812.

Domov
Zdieľať
Diskusia