Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júna 2020, 13:35
Čas čítania 5:18
Viktor Kniš

Najlepší slovenský rapový klip prvej polovice roka 2020 nemusel stáť tisícky eur, oveľa vzácnejší je nápad. Toto je 10 najlepších

Najlepší slovenský rapový klip prvej polovice roka 2020 nemusel stáť tisícky eur, oveľa vzácnejší je nápad. Toto je 10 najlepších
HUDBA RAP RYTMUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovenské rapové skladby štandardne dostávajú aj videoklipy, aby sa im na YouTube lepšie darilo. Niektorým interpretom sa stačí ukázať pred kamerou. iní prichádzajú s nápadom, technikou alebo rozpočtom. Ani peniaze však nemusia byť zárukou úspechu.

Nedávno vydali Pil C, Loko Loko a Daweed Hustle videoklip ku skladbe Fiji, ktorý podľa autorov stál približne 15-tisíc eur. Vozia sa v ňom na helikoptére, jedia homáre a prevážajú sa golfovým ihriskom. Aj tento vizuál je však dôkazom, že viac ako o peniazoch je v dnešnej dobe slovenský rapový klip o nápade. 

Reprezent vizuály z módy určite nevyšli, okrem precízneho výberu lokalít však potrebuje niekoľko kreatívnych prvkov, ktoré prinútia diváka pustiť si video viac ako raz a hľadať v ňom ďalšie detaily. 

Odporúčané
Luisa: Môj najväčší sen je vyplatiť si všetkých exekútorov (Rozhovor) Luisa: Môj najväčší sen je vyplatiť si všetkých exekútorov (Rozhovor) 19. júna 2020, 8:57

Blíži sa polovica roka 2020 a tak je čas na hodnotenie toho najlepšieho, čo sa doma podarilo urobiť. Opäť predstavujeme subjektívny rebríček desiatky podľa nášho názoru najlepších videoklipov, v rámci ktorých hodnotíme v prvom rade nápad, obtiažnosť prevedenia a samozrejme aj emóciu, ktorá by mala korešpondovať so samotným trackom. 

Vo všeobecnosti si slovenská rapová scéna počínala o niečo lepšie ako v predošlom roku, kedy raperi s vizuálmi mierne poľavili. Dnes zistíš, že ani tie najhodnotnejšie veci nemusia byť najdrahšie, aj keď stoja veľa driny, času a energie.  

 10. Majk Spirit x Grimaso - KURT feat. Ben Cristovao

Majk Spirit sa po kratšej pauze vrátil, využil najmä pandemickú situáciu na to, aby sa zavrel a napísal nový album, s ktorým mu hudobne pomohol kolega z H16 Grimaso. Speezy má na konte viacero vizuálne atraktívnych klipov aj v minulosti, tie sa však tešili menšiemu záujmu, ako by si aj on sám pravdepodobne prial, chuť si však napravil stále čestvou novinkou Kurt, ktorá vznikala na viacerých miestach v Prahe.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Aj keď ide stále o reprezent vizuál, je plný aj umeleckých záberov a dôkladne vybraných lokalít, na ktorých Spirit aj Benny pôsobia veľmi prirodzené vo vkusných zladených outfitoch. 

Chilly Production samotní raperi situáciu zjednodušujú aj tým, že majú kameru veľmi radi, čo je obzvlášť pri klasických reprezent klipoch veľmi dôležité. Mimochodom, toto je pravdepodobne najlepšia Bennyho rapová sloha v kariére a Majk Spirit fanúšikom ukázal, že si po rokoch nerozhodnosti medzi „jemnejším rapom pre ženy“ a tvrdším rapom vybral. Správne. 

9. Nerieš - VIAC feat. Separ

Celé je to v skutočnosti presne tak jednoduché, ako to zvládli Nerieš. Na prvý pohľad vizuálne jednoduchú vec si budeme navždy pamätať ako tú, pri ktorej nedokážeš nekývať hlavou do rytmu. Slovenský Modern Talking ešte posunula scéna s pohrebom, pri ktorej ešte raz pre istotu vyvrátime, že by si doň Gabo pozval svoje bývalé frajerky. Aj ostatní tak vidia, že na prvý pohľad tuctová scéna s truhlou môže vyzerať vizuálne atraktívne, keď do nej položíš rapera, ktorý pri tom kýve hlavou. 

Tancujúci Separ v typickom stánku zo zábavného parku so vzduchovkou v ruke, ktorý sa vie opustiť tak, že nechá desinu, je len bonus, ktorý režisér Matej Zrebný využil naplno.

Odporúčané
REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI svoj playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Odviazal sa aj samotný člen DMS, ktorý sa samozrejme dokázal ľahko naladiť na vlnu, ktorú chalani potrebovali. Práve spolupráce DMS a Nerieš sú v posledných rokoch tým, čo dokáže fanúšikov slovenského rapu podľa čísel potešiť najviac. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 85910 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré videoklipy nepotrebovali ani režiséra na to, aby sme ich zaradili medzi najlepšie
  • Ktorý klip nám bude navždy pripomínať koronavírusovú pandémiu
  • Prečo si Rytmus mohol dovoliť natočiť vizuál v roku 2016 a vydať ho až o 4 roky neskôr
  • Ktorý videoklip by sme si vedeli predstaviť aj na youtube kanáloch najlepších amerických raperov 
Domov
Zdieľať
Diskusia